Ik was al chauvinistisch, maar ’t wordt nu wel heel erg…

In traditionele kledij

We hadden een inspirerend familieweekend hier in Friesland, waarin we gingen Skûtsjesilen. Dit na een prachtige presentatie van schipper Age Veldboom in de Veenhoop, oprichter van het Skûtsjemuseum in Eernewoude. Die vertelt zo aanstekelijk over de geschiedenis van die platbodems, dat je direct in de leer wilt bij een team om het ook te leren. Omdat je pas échte Fries bent wanneer je zeilen kunt.

Skutsje-silers als moedproef en bloed-proeve van het echte Fries zijn…

Wel ging ik ooit mee als fotograaf bij een training van een Skûtsje-team op het Sneekermeer. Dan moet je kunnen bikkelen!

Een andere voorwaarde voor Fries zijn is kunnen schaatsen, die winterse manier van je over water verplaatsen. Als a-sportieveling met de motoriek van een bromvlieg, heeft ondergetekende enkel tweemaal de Elfstedentocht gefietst, maar dat schaatsen was ‘m nooit. Mijn vader, die ouwe taaie schaatste de Elfstedentocht inofficieel in de winter van 2011, op zijn 65ste.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

Dat was de laatste maal, dat de vaarten met ijs dicht lagen, en de kans ‘m nog bij leven en welzijn te rijden. Die is geslaagd voor het examen ‘Friese man zijn’…

Klaas Kraan uit Oldeholtpade met zijn vierspan Friese paarden

Een andere mogelijkheid kan zijn, dat je met paarden om kunt gaan. We gingen ook naar ’t Swarte Paerd in Hemrik, waar je de mooiste paarden ter wereld, Friese Paarden, in al hun statige galop kon bewonderen.  We kregen een demonstratie van professioneel paardenmenner Klaas Kraan, zoon en kleizoon.

De manier waarop Kraan op de bok zit, en met zijn leidsels de volledige controle over deze massieve dieren heeft. Zonder dat je ook maar ziet wat hij doet. Hij zit als een Friese Boeddha, of beter gezegd een Boerda op de boek een goeroe van het Friese Boerdisme te zijn. Totaal ontspannen, alles onder controle en zo krijgt hij zijn vierspan zo in galop met donderend geweld.

Machtig.

Als anekdote vertel ik wel eens, dat de dekhengst Rypke 321 mij als wetenschapsjournalist van de eerste plaats van Google verstootte. Dit nadat eigenaren met zijn sperma hadden gefraudeerd. Inmiddels is de digitale rangorde weer bijgesteld, samen met roddels dat ik een neonazi zou zijn en bijlzwaaiende dreigblogger.

Even ruiken aan het Skûtsjesilen

Dat alles vond plaats in ons prachtige landschap. Zo krijg je een paar prachtige voorbeelden, waarom je liever een Fries genoemd wordt, dan Flevopolderaar, Noord Hollander, Overijsselse of ja, sjezus…een Utrechter.

Wat ben je dan?

Mijn eigen fotografische pelgrimage op zoek naar de wortels van de Friese ziel is nog steeds te bestellen, via onze webwinkel www.lieverdooddanslaaf.com

2 Replies to “Ik was al chauvinistisch, maar ’t wordt nu wel heel erg…”

  1. Leuk verhaal. Hylke Speerstra heeft prachtige boeken over al dit soort dingen geschreven. Ook over hoe het bouwen van zo n tjalk verliep. Als er bepaald moest worden waar de mast precies moest komen, spuwde de scheepsbouwer zijn pruim precies op die plek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *