Na Greta Thunberg-Plankie nu Rypke’s Rode Lijst-lekkernijen

Er is meer dan genoeg!

Nadat De Telegraaf ontdekte dat Hotel-Café Boschzicht het Greta Thunberg-Plankie serveert als lunchgerecht, met ‘alleen maar dierlijke producten’, kan Interessante Tijden natuurlijk niet achterblijven.

Wij presenteren u hier Rypke’s Rode Lijst-Lekkernijen, genieten met uitsluitend ‘bedreigde’ diersoorten op je bord. Wees er snel bij, voordat ze er niet meer zijn en alles op is…

Strijders voor Dierengerechten kunnen dubbel genieten: Je eet iets exclusiefs. En je geniet bij iedere hap dat je kauwt op de ziel van groene moraalmeesters aan het subsidie- en Postcode Loterij-infuus. 

Hotel Restaurant Boschzicht

Het moet lekker en kwetsend zijn
De Zoogdiervereniging zette laatst het konijn en het haas al op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Maar wat helpt dat die beesten, behalve dat er een extra bureaucratie wordt gebouwd en rapportlades mee worden gevuld? Een zelfde geldt voor de paling, die je met beheerste visserij en opbrengsten uit consumptie misschien wel beter helpt dan met een miljoenen euro’s kostende campagne-website…

  • En zo komen we bij de stelling van vandaag: Er is een omvangrijke onderzoeksindustrie van ecologische bureaus en aan die ecologen gelieerde actiegroepen actief, die een economisch belang hebben bij een ‘bedreigd’-status van een diersoort.

Dan krijgen ze Postcode Loterij-gelden en onderzoeksgeld uit subsidies. Maar ze lossen niks op, ze bedenken en rekken ‘het probleem’…

Vanuit die perverse prikkel, bestaat er ook geen motivatie om effectief natuur te beschermen. Er is een economische motivatie om ‘het probleem’ zo lang mogelijk te rekken en in stand te houden, helemaal dood te onderzoeken. Want stel dat een dier het redt zonder bemoeienis van natuurclubs en ecologen, dan hebben ze geen werk en subsidies meer.

Afsplitsing van Stichting de Noordzee, de verkopers van het ASC/MSC keurmerk

Eet paling, zoveel je op kunt
Je geniet meer wanneer je de eigen kaken kan zetten in de ziel van dat Linksche Thuigh, randstedelingen van D66 of nog erger, programmamanagers en procesbegeleiders met het Moreele Gelijck en Den Wetenschap aen onschen Khant.

Gewapend met een papieren ‘streefbeeld’ en een rekenmodel, fietsen zij dan de productieve sector in de wielen. Tot het subsidiegeld op is, en de volgende subsidie-aanvraag is ingediend.

Ga ook lekker smikkelen bij Harm Kay van De Lekkerste paling

Die  (WNF, Good Fish/Stichting de Noordzee) gaven met hun Viswijzer een niet-eet-advies voor paling. Die paling draagt namenlijk niet het keurmerk dat zij helpen verkopen, het MSC/ASC-merk. Maar een concurrerend duurzaamheidsconcept van de vissers zelf: ESF.

Kweekpaling of wildgevangen paling, het maakt allemaal niet uit. Elke paling die geconsumeerd wordt, is er eentje te veel. Bezoek de uitgebreide VISwijzer voor meer informatie.

In 2019 kregen ze 2 miljoen euro Postcode-loterijsubsidie om kabaal voor de aal te maken:

Samen met RAVON en met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij maken wij een vuist voor de paling. Want ondanks dat de paling geen schattige panda is, verdient ook hij het om gered te worden. Bezoek de website Power to the Paling en teken de petitie!

De website is al weer offline, de twee miljoen euro zijn opgebruikt…

Minder dan ‘oorspronkelijk’…
Wat houdt dat ‘gered worden’ dan in? De toen gelanceerde campagne-website met biologische desinformatie Powerpaling.nl blijkt plots uit de lucht te zijn. Men schijnt met zogenaamde ‘burgerwetenschappers’ overal in het land op pad te zijn geweest, om met wat kruisnetjes glasaal te vangen. De getrainde bullshitdetector ziet direct, waarom je hun insteek en streefbeeld met een zak zout dient te nemen:

Misschien ken je de verhalen van je grootouders nog wel over de overvloed aan paling die vroeger in onze rivieren te vinden was. Helaas is de realiteit nu heel anders, want van het oorspronkelijke bestand is slechts 5% over.

Zij maakten kabaal op het web en een rapport, en stopten toen de subsidie op was…

Alarmbelletje: Oorspronkelijk! Net als ‘natuurlijk’ is ‘oorspronkelijk’ geen wetenschappelijk begrip of verifieerbaar ijkpunt. Het is een ideologische uitspraak, gebaseerd op de naturalistische drogreden. Alsof ‘natuurlijk’ en ‘vroeger’ het zelfde is als moreel beter….Alleen presenteer je het alsof je praat over een wetenschappelijke norm.

Hoe het zo ver heeft kunnen komen, heeft verschillende oorzaken. Zo wordt er nog steeds op paling gevist, kan hij maar moeizaam in- en uittrekken vanwege de vele migratiebarrières en wordt hij gestroopt en illegaal verhandeld naar Aziatische landen, waar babypaling voor duizenden euro’s per kilo verkocht wordt.

‘Putten blijft altijd mijn thuis’: De vissers zijn geworteld in hun eigen omgeving, de ngo-mensen zijn nergensmensen…

Daar was het ze om te doen, die sneer naar palingvissers…

Of wat dacht je? Doen die Chinese smokkelaars  het in hun broek, wanneer goedevismeisje Maud Veraar uit Veenendaal haar geheven vinger heft, of zo’n Paddenknuffelaar van Ravon met Extinction Rebellion-sympathieën. Ze lossen dus niks op, en hebben geen economisch belang bij een oplossing.

Het Probleem is Het Verdienmodel zelf. Terwijl vissers en consumenten daarvan belang hebben bij een goede visstand. Moet je anders insecten gaan eten of een vegaburger? Gedverderrie.

Oorspronkelijk, ten opzichte van wat?

Subsidiegraaiers kwetsen met je eetgedrag
Hier aan herken je de mensen die problemen in stand willen houden: Aan het gehanteerde ijkpunt. Wanneer die ‘natuurlijke’ toestand is bereikt, dat weet niemand. Want je kunt ‘natuurlijkheid’ en ‘oorspronkelijkheid’ niet meten. Ze bedoelen dan ‘toen er geen menselijke invloed was’. Maar bij een liefhebber van voedselrijk water als de aal, is juist een vermest stuk water met veel organisch afval een populatiekanon.

Dus waarom moet een ‘van menselijke smetten vrij’ streefbeeld de ‘norm’ zijn, tenzij je uitsluitend werkt om jezelf aan het werk te houden?

Ze zijn dus uit op je geld (fondsenwerving) en op subsidies, om zich blijvend tegen palingvisserij te kunnen aanbemoeien. Met als oogmerk een stop, en het gebruik van de paling als posterdier voor clubs als World Fish Migration en de peperdure Vismigratierivier in de Afsluitdijk. En natuurontwikkel-projectjes, waarvan het resultaat op beleden doelen nooit gemeten wordt.

Ernstig bedreigd op z’n lekkerst, stoofpaling van Afke

De projecten zijn een ‘succes’ wanneer het geld is opgemaakt.

Mijn sterchef Afke Smit maakte daarom speciaal voor die linkse meisjes en jongens dit plankje met ‘ernstig bedreigde’ stoofpaling, waarvan je het recept binnenkort ook in haar column in de Visserijnieuws kunt lezen. Vers uit het Eemmeer gevangen, door eerlijke palingvissers.

  • Zouden die werkelijk zo stom zijn, dat ze net zoveel en zo lang doorvissen tot er geen paling meer over is?

Of hebben zij juist als enige partij werkelijk belang bij effectief herstel van het bestand, begeleid door betrouwbare wetenschap? Dus dat er niet een paar ecoloogjes met het Rewilding-vuur in de ogen aan komen zetten van RAVON, die met een kruisnetje wat hapsnap ‘data’ bij elkaar vissen.

RAVON verdient aan glasaal via nutteloos onderzoek dat niets oplost

ICES Working Group on Eels
Niettemin komt het alarm over de paling niet bij de eerste de besten vandaan. Zij baseren zich op de jaarlijkse uitspraken van de ICES Working Group on Eels (WGeel) die ieder jaar advies uitbrengt. Op 25 januari dit jaar was het weer zover, met een nieuwe doom-and-gloom-rapportage.

Daar werkt onder andere een Belgische aquatische ecoloog aan mee, Jeroen van Wichelen die ook met Ravon samenwerkt…Zijn INBO werkt met de makers van de Viswijzer samen voor Postcode Loterij-gelden en Europese subsidies. Over glasaal (jonge aal die intrekt) schrijven ze:

After high levels in the late 1970s, the recruitment declined dramatically in the 1980s and remains low. Compared to 1960–1979, the recruitment in the “North Sea” was 0.4% in 2023 (provisional) and 0.7 % in 2022 (final). In the “Elsewhere Europe” index series was 8.8 % in 2023 (provisional) and 11.3% in 2022 (final).

For the yellow eel data series, recruitment for 2022 was 9% (final). Time-series from 1980 to 2023 show that glass eel recruitment remains at a very low level, with an historical minimum value in the North Sea.

En over de volgroeide paling, waarop gevist kan worden:

The trend of reported commercial landings shows a long-term continuing decline, from a level of around 10,000 t in the 1960s, reported commercial landings have now dropped to 2028 (glass eel + yellow eel + silver eel) in 2022.

The commercial glass eel fishery in 2022 was 60.1 t and 53.6 t in 2023. Reported landings from yellow and silver eel commercial fisheries (Y, S, YS) add up to 2914 t in 2021 and 2437 t in 2022.

Essentiele literatuur om het verschil tussen ‘liegen’ en ‘bullshit’ te duiden

‘De’ wetenschap geen prikkel voor praktische oplossingen
Voor de leek/msm-journalist/politicus lijkt het dan een uitgemaakte zaak, ‘de’ wetenschap heeft gesproken. De aanlandingen zijn 80 procent gedaald ten opzichte van ‘vroegah’…Maar voor de Bullshitdetector gaat er meteen een alarmbelletje branden. De vaste volgers weten al welke: puntje 1, ijkpunt, ten opzichte van wat wordt ‘achteruitgang’ gemeld?

En waarom zou dat ‘de norm’ zijn. Zie ook deze grafiek waar ICES-workinggroup-lid Tessa van der Hammen van Wageningen UR mee op de proppen komt: Hoe kan het onnatuurlijke IJsselmeer met al haar inpolderingen nu een referentie voor ‘oorspronkelijk’, een norm zijn?

Het onnatuurlijk ontstane IJsselmeer met inpolderingen en Markermeer-creatie als ‘referentie’

Een andere opvallende buitenligger, is dat Wageningen UR bij Den Oever een veel groter achteruitgang in de intrek van glasaal meet, dan op meetpunten elders in Europa. En wel 0,7% ten opzichte van ‘vroegah’, waar andere meetreeksen 11,3 procent intrek meten ten opzichte van ‘vroegah’…

We berichten daarom al over een zogenaamd ‘Dekker-effect’; De instroom van glasaal bij Den Oever ging exponentieel achteruit nadat Willem Dekker de data ging behandelen vanaf de jaren ’80…Zo werd die ‘95% achteruitgang’ gefabriceerd. Maar komt dat dan deels door de databehandeling? Daarover is het laatste nog niet geschreven.

Ze verkopen enkel eigen keurmerken, die geen rekening houden met sociaal-economische duurzaamheid

Visserijnatuurfonds (VNF) als betere tegenhanger WNF
De vissers in de Wieringermeer zetten hun eigen glasaal uit, in Friesland doen ze dat ook om het bestand op te krikken. Je kunt pootaal uitzetten, zoals de voorloper van Sportvisserij Nederland nog deed, de Organisatie voor Binnenvisserij OVB. Kortom: Als er al mensen enig echt belang hebben bij een opwaartse trend van de paling, dan zijn het de vissers wel.

Het laatste waar ze op wachten is dat zo’n paddenknuffelaar van RAVON ze in de wielen rijdt, of zo’n hinderpaal van Ark Rewilding Nederland: Die nemen een geheel andere agenda mee, zoals ‘Rewilding’, het decultiveren van natuur en verjagen van traditioneel gebruik.

Terwijl RAVON, Goodfish, WNF, Stichting de Noordzee geld verdienen met ecologisch negativisme. Heet een diersoort niet ‘bedreigd’, dan kunnen ze er niks aan verdienen… Dat zelfde geldt bij het fenomeen ‘overheid’/overhead en bureaucratie: Dat bestaat bij gratie van het creëren en in stand houden van problemen.

Een tevreden roker, heerlijke vette rivierpaling

Terwijl: Ik wil per pondje paling best een halve euro meer betalen, zodat de vissers kunnen helpen met heropbouw van de visstand, oplossen knelpunten van migratie… Al jaren bepleit ik daarom het Visserij Natuur Fonds, het VNF als constructieve tegenhanger van geldsluis WNF. Met mijn gulzigheid kan ik dan dieren redden, die het anders enkel met een campagne-website moeten stellen..

Als voorvechter van dierengerechten, zijn alle tips welkom. Welk smakelijk dier staat op de Rode Lijst, en wat voor recept heb je er bij bedacht? Laten we voor selectie van Rypke’s gids voor Rode Lijst-Lekkernijen daarom de smaak leidend maken, tips zijn zeer welkom. Bestaat er ook al een Koreaans gerecht met gebakken Wolf?

Wees creatief en meldt het hier in de commentaren.

  • Steun Interessante Tijden voor alle goede analyses en ideeën, of boek me voor een lezing/cursus Bullshitdetectie. De eerst volgende lezing vindt volgende week donderdag plaats in Wirdum (FRL), twee weken later in Utrecht en 25 mei in Amsterdam.

One Reply to “Na Greta Thunberg-Plankie nu Rypke’s Rode Lijst-lekkernijen”

  1. De paling op herhaling…
    Morreia frita, een portugees gerecht.
    De paling wordt ca.12 uur gemarineerd in een mengsel van knoflook, witte wijn en piri-piri (een pittige portugese saus) voordat hij wordt omhuld met maïsmeel en tot in de perfectie wordt gefrituurd.
    Het resultaat is een gerecht dat krokant is van buiten, mals van binnen en barst van de smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *