Zondag, Rustdag!

Dank voor de tip, lezers die ook Majorca bezochten, dit was inderdaad een prachtige baai!

De kerk zette de rustdag van God op een Zondag: Het begin van de week. Terwijl de Bijbel de rustdag ná een noeste week scheppingsarbeid zette, op het einde dus. Over het waarom kun je redetwisten, maar historisch feit is dat dit is gebeurd, zo zestienhonderd jaar terug. En wanneer je aanneemt dat God ook in de (kerk)geschiedenis werkt, kun je dan niet stellen: Dat heeft Hij zo gewild?

Vandaag dus even geen arbeid, ik heb al bijna drieduizend blogs geschreven in zeven jaar tijd, al zoveel wekelijks met de Bijbel haar schrijvers geworsteld. Vandaag geniet ik even met de liefste op aarde, Sint Afke, in het zonnetje op onze patio.

Je kunt bij meer informatiehonger altijd nog de video kijken van Interessante Tijden TV, mijn Stoomcursus Complottheorie voor de Sint Nicolaas Academie in Amsterdam. Dat gaat ook over de strijd tussen goed en kwaad in jezelf, in de rest van de wereld tot de hemelse gewesten aan toe.

Dank lezers die ook Majorca bezochten voor de tip, die baai is werkelijk fantastisch mooi. En nee, het is duurder om in Nederland met kutweergarantie te verblijven dan om hier een dikke week te zijn.

2 Replies to “Zondag, Rustdag!”

  1. Een rustdag, van harte gegund Rypke en Afke! De boog kan niet altijd gespannen staan, dus geniet van het samenzijn en het prachtige Majorca. Afke heeft wat betreft de Bazaar gelijk, behalve dat daar waarschijnlijk meer natuurbedekkende kleding tegen komt Rypke! Nog veel plezier samen.

  2. Nee, dat kun je niet stellen want dan zou Hij ook de kruistochten hebben gewild. Er is veel in de kerkgeschiedenis dat God afkeurt. Maar er is ook veel van vòòr de kerkgeschiedenis dat God afkeurt. De rustdag op Shabbat (de zevende dag) is een instelling van God die mensen niet mogen veranderen. Waarom sleutelen mensen zo graag aan Gods instellingen? In het geval van Keizer Constantijn was het zo dat die het handiger vond om de rustdag te verplaatsen om de mensen van zijn rijk onder controle te krijgen. Die waren gewend aan de zondag als rustdag. Dat deden ze om de zonnegod te aanbidden. Constantijn wou dat ze ‘Christenen’ werden en dat zouden ze makkelijk doen als ze hun oude gewoontes aan mochten houden. Nu is het wel zo dat de gewone man toendertijd niet kon lezen en die kun je dus niets kwalijk nemen, maar tegenwoordig kan iedereen beter weten hoewel het onderwijs niet bepaald zo is dat iedereen goed kan lezen. Echter je hebt wel mensen om je heen die goed kunnen lezen en van hen kun je altijd ’t e.e.a. leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *