Sint Elmo en z’n Vuur…

Sint Elm met zicht op La Dragonera

Precies op Sint Elmo zijn naamdag, 2 juni, reden we naar Sant Elm aan de Zuidwestpunt van Majorca. Daar zou ik vandaan willen varen naar La Dragonera, het natuureiland waar je Eleonora’s Valken zou kunnen zien. Die heb ik niet gezien.

Je moet twintig euro per persoon betalen, om dan drie uur op een droog eiland rond te zwerven zonder voorzieningen. We waren namelijk al wat aan de late kant, zo rond het middaguur en dan zitten de meeste terugvaarten volgeboekt.

Dus zou je het na een uurtje gezien hebben, dan moet je nog twee uur langer wachten.

Zo op afstand, leek La Dragonera ook een beetje dor en kaal, rationaliseer je dan, denkend aan de valken in zeilvlucht langs de rotsen. De kans dat je de valken zou zien, was volgens de gids ook klein. Hij had ze zelf niet gezien, of hij snapte er zelf de waarde niet van.

Je kunt dan ook veertig euro uitsparen en die beide besteden aan een visgerecht, dat je nuttigt aan de fantastische baai van Sant Elm. Er was nog precies 1 parkeerplek over in de hele regio, en die konden wij met wat geluk innemen.

De baai Calla Aguila, aan andere kant van het eiland. Ook erg mooi

Wat ons brengt bij Sint Elmo. Die naam staat voor de in 304 overleden Erasmus van Formia, de schutspatroon van zeilers. Die overleed als martelaar tijdens de christenvervolgingen van de keizer Diocletianus. Die keizer wilde het Romeinse heidendom in ere herstellen.

Dat was vlak voordat later Constantijn aan de macht zou komen, die van het christendom de Romeinse staatsgodsdienst zou maken. Zoals bij alle martelaren bestaan van Sint Elmo de meest gruwelijke beschrijvingen van zijn martelingen.

Zoals dat ze zijn darmen er uit trokken en dat hij door spijkers zou zijn gerold. Misschien bedacht de kerk deze verhalen om het christendom voor Germaanse heidenen wat meer heroïsch te doen klinken.

Martelaar zijn is vooral erg pijnlijk

Die gingen immers naar het Valhalla als gesneuvelde krijgers. Maar nu moesten die noeste Germanen dan plots de andere wang toekeren en naastenliefde prediken. Met het martelaarschap erbij, kon je dan alsnog sterven op een slagveld, maar dan dus als krijger voor Het Geloof.

Aan Sint Elmo is het Sint Elmsvuur ontleend, dat zeilers kunnen waarnemen bij een naderende onweersbui. Door ladingsverschillen kunnen er aan de masttop dan elektrische vonken ontstaan. Wel grappig dus, dat wij geheel onwetend over deze details precies op 2 juni, zijn naamdag een prachtdag konden beleven aan 1 van de mooiste baaien van het eiland.

Het nieuws begint ook bij ons door te dringen dat Nederland nu officieel dicktatuur is, door de ‘verkiezing’ tot premier van een bureaucraat werkzaam voor de AIVD: Dick Schoof. Werkzaam voor het instituut dat de eigen bevolking framet als terrorist, de NCTV kon je Dick 1 eigenschap meegeven: Hij (af)luisterde écht naar de bevolking.

Je wilt de ondergang van Nederland toch wat positief blijven inkleden.

2 Replies to “Sint Elmo en z’n Vuur…”

  1. MH17 rapporten ‘aangepast’, corona-terreur-beleid vorm en richting gegeven, illegaal burgers afluisteren. Tricky Dicky, ofwel Dick Donder, ofwel “De lachende moordenaar”. Nee, daar hebben we heel veel vertrouwen in hoor… Wel heel geschikt als oorlogspremier natuurlijk. Doet alles wat zijn satansheren uit washington/langley/fort meade hem opdragen. Goed gedaan Geert en Ker’oline, dit is het ‘rechtse beleid’ waar we met z’n allen naar uitkeken…

  2. Ik wilde alhier even mijn eigen bescheiden taalvondst delen. Ik vond ‘programkabinet’ direct al USSR-achtig klinken, het sprongetje naar ‘pogromkabinet’ is zo gemaakt en best accuraat denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *