Wat zou Jezus in Galilea doen? Pizza eten!

Uitzicht vanaf het terras

Via de Cami de Jesus en bergdorp Puigpunyent komen we na een rit door het Serra de Tramuntana uit bij….Galilea. Alleen al om de naam wil je hier op bedevaart gaan. En je kunt er de beste pizza van Mallorca eten, de Galilea Speziale met flinterdunne bodem en inktvis. 

Die bestel je natuurlijk

Galilea is wel het meest schilderachtige en rustige bergdorp dat we tegenkwamen, midden in de bosrijke bergnatuur van de Serra de Tramuntana. Er zijn dus plekken waar je aan de lelijkheid van de vakantie-industrie kunt ontsnappen, al die wandelende graffitimuren van ge-etaleerd vlees op stranden in de ontelbare baaien die Mallorca rijk is.

Leuk geweest, niet mijn ding. Liever de natuur in…

Op bedevaart

Ooit in Amerikaans Evangelische kringen was er een T-shirt in omloop met de afkorting ‘WWJD’, als verwijzing naar hoe je het beste in een situatie kan acteren: What would Jesus do, wat zou Jezus doen? Door sommige Nederlandse jongens werd dat vertaald als Wij Willen Jonge Dames.

Trattoria en Lounge, een huiskamerrestaurant

Of het altijd zo gezond zou zijn om te doen wat Jezus zou doen…Beetje chillen met je discipelen en de avances van Maria Magdalena je laten welgevallen.

Inktvispizza met de dunste bodem ooit bij een pizza gerealiseerd

In Galilea had Jezus de Galilea Speziale besteld. De Chef heeft daar zoveel jaren zijn best op de perfecte- flinterdunne- bodem gedaan, en je eet het bij het beste panorama dat Mallorca te bieden heeft. Belegd met Calamares (inktvis), Gorgonzola en Spinaziebladen.

Serra de Tramuntana met zicht op Port d’ Andratx

Wat er in Friesland het dichtst bij in de buurt komt, die dunne bodems? Dan moet je naar restaurant-café Noordeinde in Workum, de eigenaar verkoopt ook ons StrijdT-bier. Hij experimenteerde twee jaar lang met deeg en de juiste bakwijze om tot de perfecte bodem te komen.

Dun, geen bak deeg en overal precies goed doorbakken zonder te droog te zijn. Een ambacht of kunst, wie het weet mag het zeggen.

Maar in Galilea was de bodem dus nog net ietsje verfijnder. Hoe de pizzabakker van Galilea het doet, dat was zijn geheim…Zei hij. Of had Jezus ‘m dat stiekem geleerd, die was immers ook tot de meest grote wonderen met broden en vissen in staat.

Vers gevangen inktvis in Port d’ Andratx

Na Galilea ging de reis naar Port d’ Andratx, Anthrax waar ondergetekende zijn reportage voor de Vissserijnieuws compleet kon maken. Daar vaart het gros van de visserijvloot van Mallorca in en uit. Het resultaat daarvan zie je deze zomer terug in print.

Hij had prachtige Langoustines gevangen…

We werden uitgenodigd om de vangst te zien bij een beroeps-recreatieve visser. Hij liet met trots zijn vangst zien, Langoustines en Roodbaars.

Kisten met hondshaai en Calamares

Er kwam ook nog een bordentrawler binnen met een ongeveer zestigjarige beer van een visser, die met zijn postuur de stelling weerlegde dat een (beginnend) buikje bij mijn leeftijd hoort… Ook over tien jaar nog niet dus.

Niet aan Afke vertellen hoor…:-) Zij brachten de Calamares binnen, waar ondergetekende met de Galilea-Pizza goddelijk van smullen kon. Dus misschien dat mede door dat soort hedonisme, mijn vroegere wasbord langzaam een onbestemde pudding wordt…

Om kort te gaan: Wanneer je Galilea bezoekt, ga dan naar de Trattoria & Lounge Galilea en bestel de Galilea Speziale. Dat had Jezus met zijn discipelen ook vast gedaan, wanneer Hij Galilea had bezocht.

2 Replies to “Wat zou Jezus in Galilea doen? Pizza eten!”

  1. Rypke, je zou het toch moeten weten, dat Jezus en zijn discipelen geen inktvis aten. Het is onrein gedierte. Als je op deze toon over Jezus spreekt, dan mag je wat mij betreft Jezus wel uit je reportages laten. Vindt het weinig respectvol en eerbiedig al helemaal niet. jammer, van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *