Het Planeetdieet volgt de Schijf van een Zeikwijf…

‘Planetaire grenzen’ en de ecologische voetafdruk, twee keer pseudowetenschap

In de Voedsel en Gezondheidsweek op Interessante Tijden vandaag het dieet dat ecoloog Johan Röckstrom liet opstellen met zijn Eat Forum vanwege ‘Planetaire Grenzen’. Dat heet Het Planetary Health Diet, oftewel planeetdieet. 

Vanwege De Planeet zou je minder vlees moeten eten en belachelijk veel groente. De ‘website van het jaar’ Fit.nl prijst dit sinds kort aan, een soort ‘Schijf van een Zeikwijf.’ Dit als alternatief voor de oude Schijf van Vijf van het inmiddels door groene politiek gecorrumpeerde Voedingscentrum:

Hieronder een voorbeeld van hoe het dieet eruit ziet voor iemand met een caloriebehoefte van 2500 kcal. De marges zijn de richtlijnen waar je tussen kan zitten bij dit eetpatroon. Dit zijn de richtlijnen per dag.

Zo kom je bijvoorbeeld op 98 gram rood vlees per week, oftewel 1 bescheiden portie. Gevogelte is 203 gram per week, dus dat zijn zo’n twee porties per week.

Wissel vlees af met veel vis, heeerrrlijk

Dan zou ik met mijn ossenworst bij de lunch vandaag, maandag al een planeetgrens hebben overschreden. Je mag van die Zweedse ecoloog dus nog maar 1 pakje rookvlees per week. Bij het feestje van Sietske afgelopen zaterdag, moest je inhouden om niet de hele schaal met kippendijtjes op te smikkelen. Die kwamen van de lokale slager, eindeloos mals. Alweer een deuk in de planeet, want je zou er zo een halve kilo van op kunnen.

Goede gastvrouw en heer als ze waren, kwamen vervolgens de gehaktballetjes. Hoe kun je het ook een ‘feestje’ noemen, wanneer je gastvrouw Skrale Big is?

Wat is de verdere samenstelling? Ze willen dat je liefst 300 gram groenten per dag eet, terwijl ik geen groenten lus. Ook zouden er kippeneieren bestaan van slechts 13 gram, dat zullen krieltjes zijn?

232 gram volkoren granen
50 gram zetmeelrijke groenten zoals aardappelen (marge van 0-100 gram)
300 gram groenten (marge van 200-600 gram)
200 gram fruit (marge van 100-300 gram)
250 gram zuivel (marge van 0-500 gram)
14 gram rood vlees (marge van 0-28 gram)
29 gram gevogelte (marge van 0-58 gram)
13 gram eieren (marge van 0-25 gram)
28 gram vis (marge van 0-100 gram)
75 gram peulvruchten (marge van 0-100 gram)
50 gram noten (marge van 0-75 gram)
40 gram toegevoegde onverzadigde vetten (marge van 20-80 gram)
11,8 gram toegevoegde verzadigde vetten (marge van 0-11,8 gram)
31 gram toegevoegde suikers (marge van 0-31 gram)

De kippen voor de dagelijkse eieren

Mensen met veganistische eetstoornis meer eiwit nodig
Opmerkelijk is dat ze inzetten op kcal en niet op de hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt. Dat is zo’n 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht per dag, wanneer het dierlijke eiwitten zijn. Want zoals het Voedingscentrum in haar Factsheet ‘Nieuwe Eiwitbronnen als vleesvervangers’ uit 2015 nog stelde:

De lagere kwaliteit van plantaardige eiwitbronnen zorgt ervoor dat iemand wat meer eiwitten nodig heeft als hij geen of minder dierlijke eiwitten binnenkrijgt. De aanbevolen hoeveelheid eiwit is in principe 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht, maar voor vegetariërs en veganisten is die hoeveelheid respectievelijk 20 en 30 procent hoger.

Die observatie strookt met mijn ervaring op Droevendaal en latere ontmoetingen met mensen die een vegetarische of veganistische eetstoornis kregen. Ze zijn graatmager en ogen als een bootvluchteling. Zou een kunstenaar een portret maken van een veganiste, dan zou hij het werk ‘Zonder Tieten’ kunnen noemen.

Of ze worden juist vadzig vet, omdat veganisten zich door hun eetstoornis vol gaan proppen met gesuikerde rotzooi.

De bewering dat het broodje broekriem voor ‘het klimaat’ ook ‘gezonder’ zou zijn, lijkt me discutabel. En zeker niet van toepassing op iedereen. Men stelde vroeger ook foutief ‘melk is goed voor elk’. Maar wat als je lactose-deficiëntie hebt, wat veel mensen met Aziatische achtergrond hebben.

Waarom zou ik dat samen willen, net als ‘samen tegen Corona’.

‘Geen zetmeel, geen tarwe’
Ondergetekende dronk sinds vrijdag al geen bier meer. Dat is uniek in de geschiedenis van het Rypkendom. We zijn een dieet begonnen op advies van een Urker bioloog die werkt in het veld van preventieve geneeskunde.

Bij zijn op endorfine gerichte dieet mag je iedere dag vlees en vis eten. Maar omdat alcohol ook voor je bijnieren werkt als een suiker gooien we dat er een tijdje uit, met af en toe een smokkelwijntje. Die bijnieren hebben na 15 jaar iedere dag twee liter bier even rust nodig.

Net als bij het Paleo-dieet zweer je grotendeels tarwe af en suikers zijn in het algeheel taboe, ook uit vruchtensappen. Waar het planeetdieet dus juist zetmeel aanreikt en tarwe, raadt dit dieet beide juist af. Dat is geen punt, want Afke en ik aten al vrijwel nooit aardappels.

Ons eigen bier, zie www.lieverdooddanslaaf.com

Geen varkensvlees, wel kip, rund en vis
Mijn geenbier-challenge duurt eerst tien dagen. Voor het gewenste effect op de bijnieren en vervolgens de spijsvertering zou je zes weken moeten afzien. Je zou zelfs geen koffie mogen drinken, en dat vervangen moeten door kruidenthee.

Maar ik ben geen homo, vrouw of ernstig ziek. Dus lindebloesemthee…. Nee. Hoe kun je nu opstaan en schrijven zonder die cafeïnestoot. Es gibt Grenzen. Ik stop er weer mee zodra de nieuwe batch ‘StrijdT’ binnen is, ons eigen bier.

Zo hou je in je leven iets over om naar uit te kijken. Afke kan goed koken zonder al die Knorr-pakjes,  en we aten toch al weinig supermarktbrood, nooit gesuikerde dingen, en wel veel vlees en vis. Dus er verandert ook weer niet zo vreselijk veel.

De Urkers zijn Bijbelvast, en dus zit er ook geen varkensvlees in vanwege de joodse spijswetten, zelfs garnalen raden ze af. Dat betekent dat we er rekkelijk mee omgaan, ik wil wel lekkere schouderham op de omelet. Verder heeft Slagerij Veldman in Joure turfgerookte runderworst, om het gemis van Friese droge worst uit Workum op te vangen.

We gaan eens kijken wat dit voor effect heeft op het lichaam en de geest. Word je er alleen maar gefrustreerd van, dan gaat het bier weer open.

One Reply to “Het Planeetdieet volgt de Schijf van een Zeikwijf…”

  1. recept voor een gezonde pizza.
    1 libanese wrap(er zitten er 6 in een plastic zak)
    paar plakken slami op de bodem verdelen,
    Rasp hierover Broccolie,
    Rasp daarover een heerlijke kaas.
    4 min onder de gril.misschien 1 minuutje langer of in de oven op 200 graden ook 4 min.nog knapperiger.
    effeindegatenhouden!
    smul ze.
    Kleinkinderen vinden het heerlijk. geen Zeikwijf dus!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *