Windturbines verspreiden gif in zeemilieu

Windplan Blauw in aanbouw

Een Noors onderzoeksrapport van Asbjørn Solberg, Bård-Einar Rimereit en Jan Erik Weinbach rekent voor dat per turbine van 4 MW of meer per jaar 62 kilo BPA’s in het milieu komen. BPA’s zijn plastic-additieven die al in lage concentraties een hormoonverstorende werking hebben bij mens en dier. Het volume van die uitstoot baseren zij op experimenten van de Universiteit van Strathclyde in Schotland.

Windpark Fryslan in aanbouw onder de Crisiswet geparkeerd: ‘verbetering van het leefmilieu’?

Leading edge erosion
De voorgerekende emissies gaan op voor de grote turbines van 4 MW, die 60 ton kunnen wegen. Bij voorgenomen windmolen-ambities op zee van de Europese Commissie zouden jaarlijks honderden tonnen BPA’s in het mariene milieu terechtkomen. (BPA’s) BPA’s zijn een toevoeging aan vezelplastics als epoxy, die vrijkomen bij slijtage door water-erosie.

Dat verschijnsel staat bekend als ‘leading edge erosion’. Afhankelijk van de productiemethode kan een derde van het volume van vezelplastics uit BPA’s bestaan. Bij slijtage van rotorbladen landen die in het milieu. Ook voor de nabije toekomst zijn die rotorbladen een groot afvalprobleem, omdat de plasticvezels in turbines moeilijk herbruikbaar zijn.

BPA’s zijn door de Europese Commissie in 2016 nog als gezondheidsrisico van ‘very high concern’ betiteld, omdat die BPA’s door massaal gebruik in plastics ook in grote hoeveelheden het milieu in komen. Daar kunnen die BPA’s al bij zeer lage concentraties een hormoonverstorende werking hebben, naast andere toxische effecten. In Japan is toepassing van BPA’s bij flessen voor babyvoeding al twintig jaar verboden. In Nederland volgde zo’n verbod in 2011.

De voeten van de windmolens op zee

De windmolenindustrie was in 2013 volgens het Noorse rapport al 1 van de grootste afnemers van die vezelplastics met BPA’s, met 27 procent van het productievolume van epoxy. De windmolenindustrie verzwijgt vooralsnog het volume van de hoeveelheden BPA’s die vervolgens vrij komen door slijtage. Zij worden vooralsnog niet verplicht hiertegen voorzorgsmaatregelen te treffen.

Bastiaan Vader, de ‘branche-specialist Offshore Wind’ van de belangenvereniging van de industrie, NWEA, zegt vanwege ‘de korte termijn’ niet te kunnen antwoorden of zij met dit onderzoek bekend zijn. Ook willen zij niet zeggen of hier het voorzorgprincipe dient te worden toegepast. Bij andere zeenatuurgebruikers als visserij, worden juist hele gebieden op zee afgesloten op basis van dit principe. In Nederland verschijnen juist grootschalige windfarms in Natura 2000 gebied, zoals Windpark Fryslan.

Windfarm bij Helgoland

BPA’s imiteren al in lage concentraties de werking van vrouwelijk hormoon oestrogeen. In het water levende slakken (gastropoden) kunnen al bij lage concentraties (1-100 miljoenste gram) last krijgen van een verschijnsel dat bekend is als ‘superfeminisatie’. Dan vervormen hun vrouwelijke organen, en krijgen ze een hogere sterftekans. Mannetjes-dieren kunnen door BPA’s vervrouwelijken.

Ook zijn er zijn toxische effecten getoond bij roeipootkreefjes, die belangrijk zijn voor het functioneren van het mariene ecosysteem. Dat meldt de studie Plastic Additive Bisphenol A: Toxicity in Surface- and Groundwater Crustaceans in het Journal of Toxicology and Risk Assessment uit 2019.

De beste visgronden geofferd aan de windustrie…

BPA is een reactieproduct van fenol (met benzeenring) en aceton, en 1 van de meest gesynthetiseerde kunststoffen van de wereld. BPA’s zijn biologisch afbreekbaar. Na drie tot acht dagen kan de helft van vrijgekomen emissies door bacterieen worden afgebroken. De laatste 20 jaar groeit echter de zorg over BPA’s.

Want door massaproductie en massaal gebruik komen grote hoeveelheden in het milieu. Daardoor worden mensen chronisch blootgesteld aan BPA’s. Frankrijk verbood in 2015 al de toepassing van BPA’s in alle plastic verpakkingen voor levensmiddelen. In Canada is die toepassing van BPA’s sinds 2008 verboden.

  • Steun Interessante Tijden met je donatie voor de harde waarheid zo helpe ons God almachtig

6 Replies to “Windturbines verspreiden gif in zeemilieu”

  1. Beste Rypke,

    Een mooi artikel wat weer een stuk realisme weergeeft van de werkelijke feiten.
    Het licht van het groene sprookje gaat langzaam doven !

    1. Ger, eerst masr eens stappen met die miljarden tonnen van.plastics die we dagelijks gebruiken voor flessen, zakjes, verpakkingen kleding, schoeisel van Aliexpress, Shein etc,etc. Als we daar mee stoppen is 99% van het actuele probleem met BPA’s opgelost. Kunnen we die windmolens later wel aanpakken als het energieprobleem.is oogelost.

  2. Was al langer bekend. Heb dit enige jaren geleden gemeld aan wethouder Vogelgehaktmolens ivm nabijheid polders met wateren en broedende vogels (Natura2000!?). Zou worden ‘meegenomen’, maar taakopdracht van Roverheid gaat voor.

  3. Het ABP is voor belegging van de pensioengelden in windmolenparken.
    Ze hebben de pensioengerechtigden jarenlang de indexatie door de neus geboord en de vraag is of er wel geld overblijft voor pensioenen,
    vooral met het nieuwe stelsel.

  4. Dit is geen nieuws. Ik werk zelf als onderhoudsmonteur voor windturbines op zee. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit verhaal nergens op slaat. We onderhouden de turbines inclusief bladen namelijk regelmatig. Er zit een combinatie van een beschermende geharde “shell” op, gecombineerd met een coating die de onderliggende materialen beschermt en zorgt dat er geen giftige stoffen in het milieu komen.

    Dat is niet alleen vanwege de vervuiling, maar ook omdat corrosie van de bladen tot slechtere aerodynamica en dus verminderde efficiëntie leidt. Dus we hebben er als bedrijf zelf belang bij om alles netjes in orde te houden zodat alles goed blijft draaien. En vogelgehaktmolen is ook onzin.

    We hebben inmiddels meerdere onderzoeken gezien waaruit blijkt dat zeevogels gewoon om de turbines heen vliegen. Er gaan er veel meer dood door het inslikken van plastic vervuiling die door mensen in de natuur word gedumpt en olievervuiling uit grote schepen. Kleine erfturbines bij boerenbedrijven zijn overigens een ander verhaal. Omdat die zo laag zijn en veel sneller draaien vliegen daar vaak zwaluwen en andere kleine vogels tegenaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *