Het Boek der Natuur, voortaan iedere zondag

Leren ontschubben

Nu we de Bijbel uit hebben gelezen, openen we voortaan iedere zondag Het Boek der Natuur. Vandaag gaan we een Brasem slachten en schoonmaken met riviervisser én strijder van het eerste uur André Blokland. Wie wist dat je heerlijke gerookte Spareribs kunt maken van deze zoetwatervis? En dat het BS is, zijnde ‘bullshit’ om te geloven dat dergelijke vis net als Karper een ‘grondsmaak’ heeft.

De kieuwen verwijder je, niet eetbaar omdat de vis daarmee het water filtert

Die zogenaamde grondsmaak komt door een alg in de bodem, die de vis basisch maakt, dus een hogere pH geeft. Zoals André stelt:

Zowel bacteriën als blauwalg produceert geosmine (grondsmaak).. ik ga er gemakshalve vanuit, omdat deze stof met een zuur wordt uitgewassen uit de vis, dat geosmine dan basisch moet zijn..

Dat Geosmine neutraliseer je met zuur, bijvoorbeeld met citroen of limoen. Verhalen over mensen uit Polen die een karper in een zoetwaterbad laten zwemmen zijn niet overdreven. Maar je maakt dus een kortere klap door wat zuur toe te voegen.

Iedereen zou al op de basisschool moeten leren hoe je een vis vangt, slacht en schoonmaakt. Je leert daardoor ook inzien hoe prachtig zo’n dier in elkaar zit. André leerde Afke de vis ontschubben, en hij deed voor hoe je de kieuwen verwijdert, maar hoe je volgens het ‘geen afval’-principe met zo’n dier omgaat.

Hij wil zoveel mogelijk van de vis benutten en dus niet domweg de kop er af snijden en weggooien.

Dan knip je met met een schaar de vinnen er af.

Kijk eens wat een wintervet er op de buikdelen zit, en je kunt de hom zien zitten

Vervolgens liet hij zien hoe je de buik opent, wat met je mes een zacht gevoel geeft dankzij alle buikvet dat de vis voor de winter heeft opgeslagen. Wij blijken twee mannelijke Brasems te slachten, waar je de Hom in kunt zien. Die spaart André ook voor in de frituurpan, net als de lever. Vervolgens kom je ook de zwemblaas tegen, waarmee de vis net als bij een duikboot zijn drijfvermogen mee reguleert.

De zwemblaas waarmee de Brasem het drijfvermogen reguleert

Wat ben ik trots op Afke, dat ze niet kleinzielig is maar zich over het ‘vieze’ heen kan zetten. Dat wist ik al eerder, want we hadden samen in het begin van onze relatie al twee hanen geslacht. En daar deinsde ze ook niet voor terug. Dan weet je dat je vrouw ‘deugt’…

Al gauw ontpopt ze zich tot de daadkrachtige perfectionist die het karwei goed wil klaren. Niet veel later onder de vakkundige leiding van André hebben we dan een zoetwatervisschotel klaar liggen, waarbij ook de kop met schouderstukken bewaard wordt. Wanneer ik dit doe, lijkt het al snel op een rommelig biologiepracticum, net als wanneer ik een gans krijg en daarvan de borstfilets snij of wanneer je een ree aanrijdt en slacht voor de kerst.

Een professionele visser doet het zo:

Een visschotel waar je U tegen zegt, of plagieer ik dan Emma Wakker met zo’n fantastische slagzin? 🙂

Wij kijken het meest uit naar de filetstukken van de rug en dij. André liet zien hoe je die insneed en als plakken opdiende. Hoe dat precies ging ben ik alweer vergeten, maar het is ook gewoon een kwestie van doen. Daarin zitten de lange grote graten, waarvan je dus die Spareribs maken kunt. Je moet de vis pekelen en wat peper geven. Verder kun je ze dan zowel roken als bakken.

Wij kregen van André gerookte Brasem-spareribs en ook een stuk karper. Er zit aan die vis van zichzelf zoveel smaak en vet, dat je er vrijwel niets aan hoeft toe te voegen. Wat een ondergewaardeerde vis, lekkerder dan Paling. Nu zie je ook wat je dus beter met een Karper kan doen, in plaats van er mee op de foto te gaan en ‘m dan weer terug te zetten. Waarom zou je met een vis op de foto willen, in plaats van met een lekkere meid.

Ook mee, rivierkreeft. Waarom zou je in de supermarkt uit China geïmporteerde Procambarus clarkii halen wanneer ze in je sloot leven

Een vis vang je natuurlijk om op te eten, en van de Brasem en Karper is er genoeg voor iedereen. Ze waren zo vers dat ze nog leefden, met een flinke tik op de kop maak je een einde aan die illusie. Zo kan het dier de hoogste functie vervullen die een voedseldier kan doen: Een mens voeden.

Strijder André met StrijdT-bier, ideaal voor een vrouw die een echte vent wil en geen metrodweil

Bij dit proces is het van belang dat er goed bier beschikbaar is. Wij dronken lekkere StrijdT-bier, ideaal bij het vis slachten en te bestellen bij onze Webwinkel. We danken André voor wie hij is, een manman, puur en echt met een mooie ziel en een scherp verstand.

Dames, hij is nog vrijgezel en een mooie en zorgzame vrouw die niet jenkt over bovengenoemde praktijken maar die aanpakt, ik weet het: Ze zijn zeldzamer dan de laatste panda in Nederland. Maar er moet toch een kandidate voor hem zijn, die ook van het natuurlijke leven houdt in de Bush van Gorkum.

André in zijn visserijparadijs in de Bush van Gorkum

Als het zelfs mij gelukt is er één te vinden, dan zijn de wonderen de wereld niet uit.  Het finale resultaat ga je als het goed is weer zien in de Visserijnieuws, waar Afke haar visgerechten publiceert. Je StrijdT-bier bestel je in onze webwinkel Liever dood dan Slaaf, het levensmotto voor vrije geesten en échte menselijke mensen, rjocht & sljocht.

Steun Interessante Tijden met je bijdrage voor bier, boeken en benzine, BBB, de motor achter ons studiecentrum voor Natuurlijke Historie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *