VVD-top injecteren in leeg gasveld onder Noordzee (Porthos)

Waddengasboringen NAM, waarmee campagnesubsidies milieuclubs betaald worden

Van alle klimaatwaanzin die de VVD – hierna Nijpelitaanse Klimaatmaffia genoemd- Nederland flikte in afgelopen tien jaar, springt er één project met kop en schouders uit: Porthos, een CO2-spaarpotje voor multinationals als Shell, dat opnieuw is gebaseerd op een sterk staaltje vrouwenlogica.

Sophie Hermans- dochter van Loek -laat Nederlandse belastingbetalers meer dan twee miljard euro SDE++-subsidie ophoesten, zodat het armlastige Shell CO2-belasting kan ontduiken via injectie in een leeg gasveld onder de Noordzee.

In heel Porthos past na vijftien jaar belastinggeld injecteren 1 weekje aan Chinese CO2-emissies (ijkjaar 2023). Er wordt met subsidie evenveel CO2-equivalent opgeslagen, als dat de Emissieautoriteit in 2024 GRATIS weggaf aan bedrijven als Shell. Oplossing? Injecteer alle VVD-Kamerleden in een leeg gasveld onder de Noordzee.

Zij de lusten, de belastingbetaler de CO2-lasten; Bron Algemene Rekenkamer 2024

“Wat ben JIJ een Egoïst”
Porthos, het CO2-spaarpotje van Shell, moet komend jaar met de CO2-opslag beginnen in een leeg gasveld voor de kust bij Den Haag. Hoeveel klimaatwinst levert dit op voor de maximale subsidie van 2,2 miljard euro? Uiteindelijk moet voor 2042 voor 37 miljoen ton CO2 in dat gasveld terecht komen, met een subsidie-looptijd (SDE++) van vijftien jaar.

Maar zo redt Nederland dus mooi wel de planeet… Of toch niet?

De Nederlandse CO2-emissies waren 147 megaton in 2023. We praten bij Porthos dus over 8 procent van 1 jaar NL-emissies. “Nou, maar alle kleine beetjes helpen toch?” Zucht… Ja hoor lieverd, je bedoelt het zo goed…

Pernis/Maasvlakte

Die Nederlandse jaaruitstoot bedraagt op haar beurt slechts een kwart van de GROEI – ik herhaal groei– in jaaremissies van China (600 megaton)  in dat zelfde jaar van 12 Gigaton in 2022 naar 12,6 Gigaton in 2023.

Ni Hao!

In Porthos slaat de Nederlandse belastingbetaler dus zeven dagen,1 weekje Chinese CO2-emissie-equivalent op. Maar goed, alle klimaatbeleid van Nederland is gebaseerd op Vrouwenlogica. Dus wanneer ik dit redelijke bezwaar nu aanbreng, reageer dan met :

  • “Wat ben jij een egoïst”… Of iets van die emotioneel chanterende strekking.

Ach ja, het Muljeu en de vrouwtjes. Ik durf te wedden dat Sophie Hermans er ook écht in gelooft, een ‘schoon klimaat’…Zo aandoenlijk. Als het maar goed voelt of je rinkelt met een grote zak geld, dan slikken ze alles.

De Algemene Rekenkamer hanteert tegenwoordig ook Vrouwenlogica

Vrouwenlogica bij de Algemene Rekenkamer
Vanuit het oogpunt ‘klimaatdoelmatigheid’ (hoeveel goed per euro) is Porthos niets meer dan dit: Belastinggeld onder de grond injecteren, zodat multinationals milieubelasting kunnen ontduiken, gefinancierd met de SDE-opslag over jouw energierekening.

Daar heeft ambtenarij van de Rijksdienst voor de Ondermijning van Nederland (RVO) liefst TWEE KOMMA TWEE MILJARD EURO  andermansgeld over, in de vorm van SDE++-subsidies.

Een koopje, zo riep de Algemene Rekenkamer in 2024. Daar werken tegenwoordig ook alleen nog maar vrouwen, aangevuld met een enkele metrodweil…Zo lijkt het, qua gehanteerde logica:

Vrouwenlogica bij de Algemene Rekenkamer en het Rijk, exhibit 1

Vrouwenlogia: Vergeleken met de prijs die de ambtenarij van RVO over heeft voor een ton CO2, liefst DRIEHONDERD EURO (waarom eigenlijk?), viel het tarief per ton voor Porthos nog best mee voor de Schatkist.

Wanneer we voor deze aanbieding honderd euro extra uitgeven, hebben we mooi tien euro bespaard, duswelbeswel, iew, ja duh, heb je dat niet eens voor MIJ over…:

Vrouwenlogica bij de Rijksoverheid deel 2; Wat ben JIJ een egoïst, dat je die subsidie niet geeft…

Vrouwenlogica bij de Algemene Rekenkamer: Ten opzichte van het astronomische bedrag dat ambtenarij bereid was uit te geven voor een ton gebakken lucht, valt de subsidie van 2,2 miljard euro voor Porthos nog best mee.

Net als hoe het CPB de begrotingscijfers voor 2025 gisteren presenteerde:

  • Ten opzichte van de ramp die we verwachtten kennen we een meevaller.

Nieuw woord bij Scrabble: Broeikasgasbasisbedrag, een drempelwaarde voor subsidiehoogte

Broeikasgasbasisbedrag
RVO-ambtenarij hoeft – in het ergste geval- ‘slechts’ zestig euro subsidie per ton CO2 voor het armlastige Shell bij te passen. (2200 miljoen euro subsidie gedeeld door 37 miljoen ton) Dat is minder dan een ton CO2 opkopen op de CO2-markt bij een tarief van 67 euro in 2024.

De geschatte kosten van CCS bedragen volgens de Algemene Rekenkamer (2024) nu 106 euro per ton CO2.

De startsubsidie voor Shell cs bedraagt dan dus veertig euro SDE++ per ton CO2. Stijgt de CO2-prijs op de ETS-emissiemarkt naar bedragen hoger dan 106 euro (zoals verwacht door de VVD-regering) dan kan de subsidie afbouwen naar nul.

Tenzij om andere redenen de CO2-prijs in het emissiehandelsysteem dáált. RVO-ambtenarij bedacht daarvoor een prachtige term: Basisbroeikasgasbedrag. Laat het over je tong rollen.

Dat is een bodemtarief – door ambtenarij op 25 euro per ton CO2 gezet. Daalt de CO2-prijs op de emissiemarkt (ETS), dan kan het subsidiebedrag dus oplopen tot zestig euro per jaar. Stijgt de prijs, dan daalt het subsidiebedrag.

Opbrengsten emissierechten voor de staatskas via Emissieautoriteit volgens Rob Jetten februari 2024

Dubbel gematst: Gratis emissierechten én subsidie CO2-opslag
Komen we nu terug op het ETS-emissiehandelsysteem, waar Europa in deelneemt, en Amerika niet. Ongeveer 250 Nederlandse bedrijven en de luchtvaart nemen verplicht deel in het ETS-systeem, waaronder de Porthos-beneficiënten Shell en Air Liquide.

Volgens de beantwoording van Ja21-vragen in de Eerste Kamer (februari 2024, Wijziging Wet Milieubeheer) door Rob Jetten leverde de verkoop van die Emissierechten de Nederlandse Staat (Via de Emissieautoriteit) afgelopen jaar 1,350 miljard euro op.

Voor de algemene middelen.

Dat is dus aan de rechten waarvoor deelnemers moeten betalen. Die hogere lasten rekenen ze aan de pomp door.

Volgens Jetten’s antwoorden aan Ja21/BBB zou de benzine 13 cent per liter duurder worden bij een CO2-prijs van 44 euro. Bij de verwachte CO2-prijs van 132 euro na 2030, betaal je dus nóg een halve euro extra klimaatbelasting aan de pomp.

Soft Coronaporno bij Shell

Dat de energieprijzen door klimaatwaanzin door het dak schieten, en dat de industrie zo instort of verjaagd wordt, daar bedacht de Europese Commissie een truukje voor. Opnieuw gebaseerd op een sterk staaltje vrouwenlogica die alle klimaatbeleid kenmerkt.

  • Als alles bij ons duurder wordt door klimaatpolitiek, dan maken we alle ge-importeerde producten net zo duur. Lekker puh, ja als die trut zo de pik op mij in heeft, dan heb ik zoiets van ja duh. Dan is Europees product weer concurrerend.
  • Dat belastingtechnische Louis Vuitton-damestasje heet het Carbon Border Adjustment Mechanisme.

Dat CBAM wordt sinds 2023 geleidelijk ingevoerd met betrokkenheid van de Belastingdienst en de Nederlandse Emissieautoriteit. Zo haal je Net Zero wel in 2050 als Europa: Alle grote bedrijven zijn dan weggejaagd.

Kadootje: Ontduiking CO2-belasting, even groot als wat Porthos opslaat voor subsidie

Evenveel gratis emissierechten als er in Porthos wordt opgeslagen
De 1,350 miljard euro opbrengsten in 2024 aan de staatskas zijn dus CO2-belastingen voor het grootbedrijf. Maar het aantal gratis emissierechten dat de Emissieautoriteit uitdeelde in 2024 – zie het persbericht van de Emissieautoriteit- was veel hoger, dan wat de Staat er aan verdiende.

  • Dus verdampt door uitgave van gratis emissierechten in 2024 de gehele klimaatwinst van Porthos over 15 jaar ook nog eens.

De Emissieautoriteit meldt dat ze afgelopen jaar 33 miljoen ton aan emissierechten uitkeerden, waaronder aan de Porthos-deelnemers, voor een ETS-waarde van 2,27 miljard euro. Dus misgelopen belastinginkomsten. Een uitkering krijg je.

Of je die emissies nu voorkwám in 2024, of je spuit die zelfde hoeveelheid over een looptijd van 15 jaar ondergronds, dat maakt voor het klimaat niet uit. Zo hebben de Porthos-deelnemers dubbele winst in hun CO2-spaarpotje.

De oude vrouw Europa haar tactiek om de concurrentie de baas te worden: maak de import zo duur mogelijk

Injecteer VVD’ers in een leeg gasveld
Die gratis emissierechten- belastingkadootjes- mogen de deelnemers aan het ETS-systeem namelijk opsparen tot 2030. Alle gratis emissierechten die deelnemers aan het ETS-systeem kregen van 2021 tot 2030 mogen ze zelf opgebruiken of zelfs verkópen aan anderen.

Ze kunnen dus winst maken op de verkoop van milieubelastingkadootjes. Bijvoorbeeld dat je ze bij een hoger tarief (in de toekomst) doorverkoopt of zelf op gebruikt.

Vanaf 2032 zou het uit zijn met deze vorm van CO2-belastingontduiking voor multinationals. Terwijl mkb en consumenten al het volle pond dokken aan de pomp via accijns.

Het originele persbericht

Maar dan is Porthos dus al zes jaar in bedrijf. Dan betaalt de Nederlandse belastingbetaler zes jaar subsidie aan Shell/Airliquide om milieubelastingen te ontduiken. Met de SDE-opslag over JOUW energierekening. Voor ‘het milieu’…Porthos is dus een CO2-belastingspaarpotje voor multinationals.

Met de groeten van multinationalpartij VVD, de Nijpelitaanse Klimaatmaffia en hun Sophie Hermans.

  • Zie onze eerdere blog: Shell is met de VN (UNCTAD) en de Earth Council aanstichter van dit systeem in 1998, als oprichter van de International Emissions Trading Association. (IETA)

Dat zij slim zijn en onze politici oerstom, dat kun je de Koninklijke Olie niet kwalijk nemen. De oplossing? Injecteer de volledige VVD-partijtop in een leeg gasveld onder de Noordzee, met The Lying Dutchman Mark Rutte er bij.

Je zou ook alle VVD-Kamerleden eerst tot moes kunnen vermalen, met speciale vermelding voor Rutte’s retejong bij het ministerie van Oorlog, Brekelmans. Misschien dat de injectie dan ook gemakkelijker gaat in zo’n leeg gasveld.

  • Doneer weer eens een fatsoenlijk bedrag volgens het waarde-voor-waarde-principe aan Interessante Tijden, want zoals ik dit opschreef had je het nergens nog gezien. Dank voor iedereen die dat al deed. Boek een lezing en Cursus Bullshitdetectie voor een avond stevig infotainment, ik moet er ook van kunnen leven
  • Staat hier een feitelijke onjuistheid vermeld, trek direct aan de bel!

3 Replies to “VVD-top injecteren in leeg gasveld onder Noordzee (Porthos)”

  1. De meeste kosten bij Carbon Capture & Storage (CCS) betreffen – lach niet- extra energiekosten. Deze studie uit 2021 in Environmental Science & Technology over geologische CO2-opslag, schat dat er 4 tot 35 kWh aan energie per opgeslagen CO2-ton verbruikt wordt.

    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.0c06017/

    In het beste geval heb je dus een halve kuub aardgas nodig (1 kuub bevat 10 kWh energie) om 1 ton CO2 op te slaan in een gasveld. In het slechtste geval ben je zeker drie kuub aardgas per opgeslagen ton CO2 kwijt.

    🙂

    Je moet namelijk de CO2 verwarmen (met fossiele brandstof) en vervolgens onder een druk van 65 Bar (65 keer atmosferische druk) een gasveld in persen. Loopt de druk daar op tot 50 Bar, dan moet je overgaan tot (…) vloeibare CO2-injectie. Anders wil het niet meer als gas naar binnen, tussen de poriën in zandsteen.

    1. Porthos werkt met een druk van 130 bar. Het toekomstige Aramis project met 180 bar. Reken maar uit wat daar voor energie voor nodig is….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *