“…hebben Hem gestolen, terwijl wij sliepen” (Mattheus 28:13)

Jezus overwint de Dood/Jezus =Dood, welke is het?

Op de zondag geen profane boodschappen. Dan lezen we uit De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse Beschaving was geweest. Vandaag in de post-Pasentijd tot aan Pinksteren duiken we in het wonder van de Opstanding, dé kern van het christendom.

Immers, aardige mensen die vertellen dat je lief moet zijn voor elkaar, daar waren er miljoenen van. Maar een gekruisigde die uit de dood op staat, daar is er maar één van. En dat idee is letterlijk ongelooflijk voor ieder mens van iedere generatie opnieuw.

De Bijbel zelf geeft de tegenargumenten al in de Evangeliën, zoals “zijn volgelingen hebben Jezus uit het graf gehaald” uit Mattheus 28… Oftewel: De discipelen van Jezus hebben zelf het graf leeggehaald en vervolgens de opstanding verzonnen om een nieuwe religie te kunnen stichten.

Jezus die geluk brengt bij aanbidding. Het Lam als Losoffer

Je heilige als lijk aan een martelwerktuig
We kwamen net uit het post-katholieke Brabant, waar je nog regelmatig in de openbare ruimte een gekruisigde Jezus ziet hangen. En we vroegen ons af: Is het niet vreemd dat de Roomse kerk Jezus steeds afbeeldt als een geslachtofferd lijk, een dode aan een martelwerktuig.

Denk je eens in, dat het symbool van je godsdienst een uitbeelding van de doodstraf is. Alsof je iemand die aan een galg bungelt zou hangen in de openbare ruimte. Laat staan dat je als symbool een galg om je nek zou hangen in plaats van een kruis. Is dat geen Doodscultus?

Het was toch beter geweest wanneer de Kerk Jezus had afgebeeld in levende lijve als de Goede Herder. Of als de uitbeelding van het Bijbelse geestelijk Koningschap, of als Opgestane Triomfator op de dood. De katholieke kerk lijkt zo eigenlijk een satanische boodschap uit te dragen:

  • kijk, jullie redder is gedood! Door een Romein die zijn handen waste in onschuld. Jullie koesteren een illusie!

Prediker

In dat geval zou het Vaticaan niets meer zijn dan de voorzetting van gnostiek en mysterieleer met andere symbolen. In de gnostiek is je lichaam geen Tempel van de Heilige Geest. Maar de kerker van de ziel, waaruit je verlost moet worden. Dat afbreken en vernederen van je lichaam kan via twee manieren:

  • Via kastijding en ascese, of via liederlijkheid: orgies, homoseksuele handelingen/kindermisbruik, drugs.

De dood is dan een verlossing zelf, net als bij een zelfmoordenaar die gelooft er ‘vanaf te zijn’… Ben je ongeneeslijk ziek, lijd je ondraaglijke pijn, dan kan de dood zeker een verlossing lijken. En laten we eerlijk zijn: Leven is ook een hoop gezeik, dus kom je huilend ter wereld.

Hans Holbein’s schildering van de gestorven Jezus als rottend lijk. Er is ook een metalband die Rotting Christ heet

God voor Domme, God is voor Dommen!
Mensen die niet in God willen geloven, die rappen bijvoorbeeld: “God is voor domme, fok alle mensen die die shit hebben verzonnen.” Ze bedoelen daar meestal het instituut kerk en religie mee. Dat zou maar bedoeld zijn geweest om mensen dom te houden en te onderdrukken. Binnen de Wappiewereld kom je dat standpunt overal tegen.

Ze vinden dat religie en ‘geloof’ het zelfde zijn, alsof ‘geloof’ betekent dat je in onzin gelooft uit dommigheid. In plaats van dat je een basaal vertrouwen hebt in een Rode Draad die door Het Leven loopt, dat je een besef hebt van Heiligheid en Ontzag. Maar vraag je ze verder, dan geloven ze- vertrouwen ze dus- wel in de onsterfelijkheid van de ziel.

En dat moet toch de kern zijn van Het Verlangen dat de mensheid koestert, het idee dat de dood niet het laatste woord heeft, zoals het Materialisme/naturalisme leert: Wij ZIJN ons brein (???), we zijn materie die geest voortbrengt door chemische reacties, spontaan geformeerd uit chaos (’toeval’) zonder enig doel.

Mijn eigen chemische reacties ontkennen dit warrige idee met kracht. Die tegenwerping uit zelfbewustzijn is toch ook het hele idee achter de Opstanding. Sindsdien leven we in de Eindtijd. Het jaar NUL kon beginnen want de dood was overwonnen.

Maria en Jezus in Trappistenklooster Koningshoeven (van La Trappe bier)

‘Hij is Opgewekt’
Goed nieuws dus, de Dood heeft niet het laatste woord. Dat is het Evangelie. De vier evangeliën geven ieder een andere variant op het opstandingsverhaal. Bijbelgeleerden beschouwen het evangelie van Markus als het ‘oer-evangelie’ waar de twee andere ‘synoptische evangeliën’ van zijn afgeleid.

Laten we die daarom als eerste raadplegen over De Opstanding, de kern van het christelijk geloof zoals de Apostel Paulus dat zou formuleren na Jezus zijn kruisiging. Dat evangelie bericht over dit wonder- de dood van de dood- als volgt in Markus 16:

1En toen de sabbat voorbijgegaan was, hadden Maria Magdalena, Maria, de moeder van Jakobus, en Salome specerijen gekocht om Hem te gaan zalven.
2En heel vroeg op de eerste dag van de week kwamen zij bij het graf, toen de zon opging.
3En zij zeiden tegen elkaar: Wie zal voor ons de steen van de ingang van het graf wegrollen?

De speciale blonde moet je beslist proeven!

Ze weten dus nog niet hoe de zware steen wordt weggerold, maar gaan naar het graf in de verwachting dat iemand dat voor ze zal doen. Anders heeft het geen zin om kruiden mee te nemen om zijn lijk te balsemen. Het is in theorie mogelijk, dat er dus wachters bij het graf waren die dat hadden kunnen doen. Maar dat vermeldt Markus niet

4En toen zij opkeken, zagen zij dat de steen weggerold was, want hij was heel groot.
5En toen zij het graf ingegaan waren, zagen zij aan de rechterzijde een jongeman zitten, gekleed in een wit, lang gewaad, en zij waren ontdaan.

Markus spreekt over ‘een jongeman in een wit lang gewaad’, hij noemt dat geen engel. Maar het kan natuurlijk een engel zijn:

6Maar hij zei tegen hen: Wees niet ontdaan. U zoekt Jezus de Nazarener, de Gekruisigde. Hij is opgewekt! Hij is hier niet; zie de plaats waar ze Hem gelegd hadden

Jezus met houtworm in abdijkerk Rochefort

‘Er vond een grote aardbeving plaats’
Bij het Mattheus-Evangelie staat niets over het motief van het grafbezoek van de beide Maria’s vermeld.  Anders dan in het Markus-evangelie komt bij Mattheüs een engel die met grof geweld, een bliksemflits en een aardbeving, de grafsteen wegrolt.

Het graf heeft bij Mattheus 28 bewakers staan, die bij Markus niet worden vermeld. En die bewakers zullen in dit evangelie een cruciale rol vervullen:

1Laat na de sabbat, toen het licht begon te worden op de eerste dag van de week, kwamen Maria Magdalena en de andere Maria om naar het graf te kijken.
2En zie, er vond een grote aardbeving plaats, want een engel van de Heere, die uit de hemel neerdaalde, ging erheen, rolde de steen van de opening weg en ging erop zitten.
3Zijn gedaante was als een bliksem en zijn kleding wit als sneeuw.
4De bewakers beefden van angst voor hem en werden als doden.

Lijk van Jezus aan kruis in de openbaarheid

‘want Hij is opgewekt, zoals Hij gezegd heeft’
Wie heeft dat nu gezien, dat zijn gedaante als bliksem was, en wie zag nu die aardbeving? Niet de beide Maria’s, want die kwamen in het Markus-evangelie immers bij een al geopend graf. Dat waren de bewakers van het graf. Het kan dus zijn geweest dat de bewakers zijn weggevlucht, voordat de beide Maria’s aankwamen.

En dan komen zij de engel in het opengerolde graf uit Markus tegen:

5Maar de engel antwoordde en zei tegen de vrouwen: U hoeft niet bevreesd te zijn, want ik weet dat u Jezus zoekt, Die gekruisigd was.
6Hij is hier niet, want Hij is opgewekt, zoals Hij gezegd heeft. Kom, zie de plaats waar de Heere gelegen heeft.

Beide varianten op de opstanding hoeven elkaar verhaaltechnisch niet uit te sluiten.

Katholieken beelden altijd Jezus zijn lijk af

‘op de derde dag opgewekt’
Het meest belangwekkende verschil – naast de vermelding van de bewakers- is ‘zoals hij gezegd heeft’, een theologische toevoeging naar het waarom van de opstanding. Het had zijn discipelen niet moeten verbazen, wanneer ze Jezus zijn woorden ook echt vertrouwden, geloofden.

Want in zowel het Lucas, Markus als Mattheus-evangelie staat herhaaldelijk hoe Jezus zijn eigen lijden, sterven en opstanding voorzegde.Zoals in Mattheus 16:11

Van toen aan begon Jezus Zijn discipelen te laten zien dat Hij naar Jeruzalem moest gaan en veel zou moeten lijden van de kant van de oudsten en de overpriesters en de schriftgeleerden, en dat Hij gedood zou worden en op de derde dag zou worden opgewekt.

Jezus zou de Ichthus worden, de Jonas die na drie dagen uit de walvis komt om mensen voor het Oordeel te behoeden. Maar die opstanding was zelfs voor de ooggetuigen van Jezus zijn bediening te gortig, zijn genezingen, wonderen. Dood = Dood, het zit in ons DNA.

Het Mattheus-evangelie beschrijft vervolgens hoe de verschrikte bewakers van Jezus zijn graf een belangrijke rol spelen. Het feit dat er bewakers bij zijn graf stonden is belangwekkend. Het betekent dat er veel ophef was over Zijn marteldood. Zijn lichaam zou dus kunnen gaan dienen als een cult-symbool waarmee men aan de haal zou gaan.

Het centrale teken van de Westerse beschaving is een symbool van dood

Zijn discipelen hebben hem gestolen
Het graf werd dus bewaakt op bevel van stadhouder Pilatus om gedoe achteraf te voorkomen. Dat er geen cultsymbool van zijn gemartelde lichaam gemaakt zou worden. Dat is ook de variant, die volgens het Mattheus-evangelie de wereld in werd geholpen. Er was geen opstanding, de volgelingen van Jezus hebben het lijk weggehaald omdat ze een eigen Cult wilden stichten:

11Terwijl zij onderweg waren, zie, enigen van de wacht kwamen in de stad en berichtten de overpriesters alles wat er gebeurd was.
12En zij kwamen bijeen met de oudsten, en zij kwamen gezamenlijk tot het besluit om de soldaten veel geld te geven,
13en zij zeiden: Zeg: Zijn discipelen zijn ’s nachts gekomen en hebben Hem gestolen, terwijl wij sliepen.

De overpriesters vrezen voor hun positie als de Opstanding uitkomt. Daarom lieten ze Jezus ook kruisigen door de stadhouder Pilatus. Die mocht er volgens hun geen lucht van krijgen:

14En als de stadhouder hiervan hoort, zullen wij hem overtuigen en maken dat u zonder zorgen bent.
15Toen zij het geld in ontvangst genomen hadden, deden zij zoals hun was voorgehouden. En dit woord is verbreid onder de Joden tot op de huidige dag.

Die ‘huidige dag’ bij Mattheus betekent ergens in de eerste eeuw, toen het werd opgeschreven.

Bijbelvast, iedere zondag

Een argument voor de feitelijke juistheid van de Evangeliën en dus de Opstanding kan zijn: De evangelisten en ook Paulus waren bereid om de dood te riskeren voor hun getuigenis. Had Paulus dat ook gedaan wanneer hij alles zelf uit zijn duim had gezogen? Had Petrus dat ook gedaan wanneer hij Jezus niet zelf in actie had gezien?

  • Heb een goede zondag en dank God dat je lichaam een Tempel van de Heilige Geest mag zijn in plaats van Kerker van de Ziel

3 Replies to ““…hebben Hem gestolen, terwijl wij sliepen” (Mattheus 28:13)”

  1. Nee, je bent al snel vergeten en aan platitudes op een WC-tegeltje heb je niets… Zonder God is het hele leven en universum betekenisloos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *