Zwolse Amazone-rivier laat visjes migreren….

De blauwe juffer wacht bij de inlaat van de vismigratie-bypass van de Vecht

Met wat fantasie kun je in deze kunstmatige vis-migratierivier- Vechterweerd- langs de Overijsselse Vecht een stukje Amazone zien. Die vistrap werd als bypass rond de stuw bij Dalfsen gelegd, en lijkt in zijn kunstmatigheid natuurlijker dan de Vecht in zijn oervorm is geweest.

Ik moest hier aan de Amazone denken, maar het is gewoon Overijssel

Net als bij de eergisteren geportretteerde Regge- die in de Vecht uitmondt- zijn de harde stenen oevers verwijderd, zodat het water weer steile wanden uit kan slijten, natuuroevers.

Ook hier dansten de blauwe juffers boven het water, zie HIER meer foto’s van die blauwe elfjes.

…ze zijn bijna sierlijk, kunnen boven het water dansen

De Bypass van de Vecht

…hier moet de migrerende vis dan langs zien te komen. Dat lijkt stroomopwaarts alleen voor de goede zwemmers weggelegd

De vistrap lijkt natuurlijker dan de Vecht zelf ooit is geweest…

Stekelbaarsjes

De nep-Amazone is trapsgewijs gemaakt, hoogteverschillen in het peil van de stuw (1,5 mtr) zijn opgedeeld in partjes zodat vis de barriere kan nemen, een vistrap dus…

…hier hopen stekelbaarsjes zich op, bij dammetjes in de stroomversnelling

Stekelbaarsjes boven je voeten

In de stroming van de bypass kun je driedoornige stekelbaarsjes zien, die in de luwte bij dammetjes in de bypass zich ophopen.

De Stuw met Jacobskruiskruid. Het hoogteverschil is meer dan een meter, de vistrap deelt dat in partjes op

Een subsidie-kunstenaar mocht ter herinnering een monumentje maken, dat herinnert aan het verwijderen van de harde stenen Vecht-oevers in 2005

Op het Jacobs-kruiskruid kon je de gestreepte rupsen van de Sint Jacobsvlinder vinden. Samen met het bovenstaande fijne gele spul (waarvan ik de naam nog moet opzoeken) leverde dat een gele zomerzee op.

Linksonder de rups van de Sint Jacobsvlinder

Een dikke sprinkhaan die uit Spielberg’s duivelsfilm ‘The Exorcist’ leek te komen vliegen, die kun je hier zien. Het zou de Grote Groene Sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima) kunnen zijn, een sprinkhaan die geen planten eet maar andere insecten.

Hij zat op een regelkastje van Rijkswaterstaat, en je verbaast je dat hij niet van dat gladde metaal afglijdt. Het kan ook de Wrattenbijter zijn, de grootste groene sprinkhaan van Nederland.

Een joekel van een Sabelsprinkhaan

Het contrast is leuk in Nederland. Aan de ene kant besteden we zorg aan migerende vis (moet van Brussel vanwege de Kaderrichtlijn Water). En laten we een subsidie-kunstenaar een monumentje maken, dat herinnert hoe de ambtenarij de stenen uit de Vechtoever verwijderde. Natuurlijker oevers zijn ook vis-vriendelijker, daar kunnen visjes hun broed in afzetten.

Ook passen we op dat de Zwolse Vecht-anjer niet gemaaid wordt….

Het contrast is mooi in Nederland. Niet maaien vanwege de Zwolse vecht-anjer….

De Zwolse Vechtanjer…

…maar even verderop wordt gewoon nog een Luchthaven bij Lelystad geopend om de groei in vliegverkeer mogelijk te maken, terwijl heel ambtelijk NL tegelijk de mond vol heeft over ‘CO2-uitstoot’. En uiteraard heeft Overijssel daar ook haar eigen protestclub tegen, Hoogoverijssel.nl.

Protestclub tegen Lelystad Airport vindt dat ze hoger moeten overvliegen

1 bloemenweelde langs de Vecht

De stuw met uitgestorven bijen op verdwenen bloemen

…en hier weer het stukje Amazone-rivier

..de bypass-Amazone is als een vistrap gemaakt, dus met stapsgewijze verhogingen die het peilverschil van de stuw overbruggen. Zodat de vis er in theorie tegen de stroom in kan zwemmen.

Dat mondt zo weer uit op de Vecht

Koetjeboe tussen Sint Janskruid. Natuurvee levert natuurclubs ook geld op via pacht aan veeboeren, zo’n 150 euro per hectare.

De locatie bij Dalfsen

2 Replies to “Zwolse Amazone-rivier laat visjes migreren….”

  1. @Rypke; mooie omgeving! Ik zie ook hele leuke plekjes om te vissen (maar ik vermoed dat het illegaal is,daar…) .
    De visjes op de 7e foto van boven zijn trouwens geen stekelbaarsjes,maar baarsjes (perca fluviatilis),aan de voorste rugvin te zien.

    Gele plomp,pijlkruid en mooi helder water;prachtig. Grappig gezicht ook met de stekelbaarsjes boven je voeten.

  2. Inderdaad,een hele mooie plek. Ik was daar vorig jaar en heb er erg genoten. Al die Randstedelingen die vinden dat het Twiske het mooiste plekje in Nederland is weten niet wat natuur is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *