I am a Pilgrim, and a stranger, travelling through….

Lekker uitschudden

Deze valk besteedt nauwgezet aandacht aan haar verenkleed. Als snelle vliegers moeten ze door het luchtruim kunnen klieven om bijvoorbeeld een duif of eend te vangen. Valken hebben daarom stijve slagpennen, die ze dagelijks nauwgezet op orde houden. Terwijl vogels die in het bos leven meer flexibele veren hebben.

Even zorgen dat alle veren genoeg water krijgen

In het Zweeds noemen ze haar de ‘Pilgrimsfalk’, een Pelgrimsvalk. De Scandinavische valken trekken ’s winters door over Nederland, rondzwervend op zoek naar datgene wat in hun genen gegrift staat. Een Pelgrim weet ongeveer wat hij zoekt, en gaat op reis om dat te vinden. Want als je niet een flauw idee hebt wat je zoekt, dan dwaal je immers maar.

Kopje onder

De valk heeft de hele wereld veroverd met haar vlieg-vermogen, behalve Antarctica. De onderste verspreidingskaart is gelukkig verouderd. Nadat landbouwgif en vervolging de valk op vele plaatsen deed uitsterven (de groene E) kun je ze nu weer overal zien; zelf kan ik genieten van haar jacht hier vlakbij, rond de zendmast van Spannenburg

Paelei

Op ieder continent heeft de valk eigen rassen, van de kleinere en meer bruine Barbarijse valk in de woestijnen van het Midden Oosten tot de valken-variant waar deze valk van af stamt; de grotere jongens van de Canadese Westkust (Paelei) en de echte joekels, de Callidus-van het Aziatische Noordpool-gebied.

Lekker spetteren

Valken badderen graag, en ogen dan bijna kwetsbaar en liefelijk. Zo’n killer die dan tegelijk breekbaar is, is die combinatie niet wat zo’n dier een ‘ziel’ geeft, een persoonlijkheid?

En dan nog even lekker uitrekken

In het diepste dieptepunt van mijn leven kon ik me aan de schoonheid optrekken van zo’n valk, het ongecorrumpeerde, mooie, ware. Dat zoiets bestaat, dat je zelfs valkenier zou kunnen worden, het dier door het luchtruim kon zien klieven.

Je las de verhalen van het Peregrine Fund, dat er ook echte natuurbeschermers bestonden die hun leven wijdden aan het herstel van die valk; gedreven door het ware, goede en schone in zo’n magnifiek dier.

Dat er succesvolle natuurbescherming kon bestaan, het uitbannen van persistente pesticiden als ‘wondermiddel.’ Een verhaal van hoop.

Slachtoffer van ‘duurzaam’, bij de Eemshaven staan windturbines die wel 100 ‘beschermde’ vogels per jaar per stuk uit de lucht slaan

Geld ist nicht wichtig, es muss nur Dasein.

Meer waardevol dan al dat stomme rotgeld waarvoor ‘de duurzamen’ in de houding springen, is die ontmoeting met ‘Het Leven’ dat in zo’n valk weerspiegelt. Het Wonder.  Heilige verontwaardiging over schoonheid verkracht, Het Leven onteerd. Dan toon je nog een gradatie van menselijkheid te bezitten.

Geen woord over vogelslachtoffers?

Daar is niet ‘meer onderzoek’ voor nodig. Met als uitkomst dat er ‘nog meer onderzoek’ nodig is tot de Hel bevriest.

Het Ware, Goede en nu schoongebadderde

Meer onderzoek. Nog meer waardeloos nutteloos prutsonderzoek voor leugenachtige en ruggengraatloze metromannetjes, academieprostituees. Laat dat ‘duurzame’ subsidie-zuigende leugenaarstuig naar de hel lopen en daar eeuwig branden.

De zelfde valk, nu weer in actie

Oooo wot ben jai ongenuanceeeerd nou zo kunnen we je nie meer serieuuus neeme; nee jij academieprostituee bent zooo fatsoenlijk dat je in het Metromans subsidie-proza wat liegt voor geld? Zooo fatsoenlijk.  En ‘wetenschappelijk’ ook, zijn we hier in ons Nigeria aan de Noordzee.

We besluiten met Johnny Cash, die had altijd contant geld bij zich 🙂

I’m a pilgrim, and a stranger, travelling through, this wearisome land

I’ve gotta home in, that Yonder City, oh Lord, and it’s Not, Not made by Man

2 Replies to “I am a Pilgrim, and a stranger, travelling through….”

 1. Hallo Rypke . Volgens mij ben je de eerlijkste verteller van nu ,climaat cate gaat er gelukkig ook wat over schrijven .ps heb het nog niet gelezen , eenzame strijd denk ik zomaar, het is werkelijk om van te janken!!! ons denken vermogen is uit ons al behoorlijk gestraald .kijk hoe nederland er al voor staat met de g4 antennes .. op naar de g5 nog sneller en verontrustende wapens tegen natuur en mens. heftige shit dit. tja er zit maar een ding op ,,, aankomende palen onklaar maken . linten, mensen ,en onklaar maken . die hap elke nieuwe paal of wat vooreffer .in mijn buurt die er nu nog nieuw bij komt . krijgt het aan de paal genageld .ps gebeurd ongeloofenlijk snikkie die pleuris palen neer zetten ! net zoals slimme lantaarnpalen die bij bosjes worden geplant grrrr.in het krantje verneem je niets !!! veel harte groet van Paulien

  1. Het gaat nog veel verder Paulien dan alleen maar de straling van die G4 en G5 typhus zooi.
   Inmiddels is de techniek zo ver dat via alles waar Wifi en ‘smart’ bij staat vermeld men in staat is en dus ook doet, je geeft het eigenlijk zelf al aan, onze gedachtes en gedrag te sturen, te manipuleren en te beïnvloeden.

   Het is al zo triest gesteld dat als je je medemens daar van op de hoogte stelt je wordt afgezeken als zijnde paranoia, negatief, etc.
   Gelukkig zijn er slijptollen op accu’s waarmee je in no-time zendmastpoten genoeg kunt doorslijpen om ze bij de eerste de beste storm om te laten pleuren, maar geen hond die het de moeite waard vind zo zijn eigen vrijheid garant te stellen voor de toe-komst. Tis met twee schijfjes, van die dunne, goed te doen.

   Roofvogels, wel, die mogen er ook niet meer zijn. Ik heb geregeld volk over de vloer die het vogel- en vleermuizenbestand in kaart moeten brengen op plekken waar windmolens gaan komen.
   Voor de zeldzamere soorten worden er dan elders met subsidie van het nazituig in Brussel een biotoopje geschapen, worden die vogels gevangen en verhuisd. Want we zijn goed, groen en duurzaam bezig, niet waar?

   Maar helaas, ze hebben dan nog hun vleugels om terug te vliegen naar hun oorspronkelijke habitat alwaar ze, zoals de foto van Rypke in dit artikel toont, ontdaan van hun vleugels door de grotere wieken van die krengen etc.

   Zo is er in het Zuiden van het Franse land in no-time korte metten gemaakt met de zeearend, maar no sweat, er was aan alle protocollekes voldaan, alle gestapomedewerkers hadden netjes hun salarissen gekregen.
   Maar, ho effe, ik dien positief te blijven en naar de mooie dingen te kijken.
   En maar zoeken, want er blijft verdomd weinig over.
   Dus, op naar de Gamma en een accuslijptol aanschaffen, gewoon omdat het kan…..

   Schrijf door Rypke, steeds meer mensen lezen jouw artikelen, waarvoor dank ende chapeau !

   Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *