Elzenbroekbos, Oerhollands Amazonewoud

Oerrr

Zeur niet over het Amazonewoud, wij hebben in Nederland Elzenbroekbos, het originele oerwoud van elzen met de voeten in het water. Zo zag het moerasbos eruit, waarnaar Holland (Holz land) ook is vernoemd. Zie dit gisteren gefotografeerde snippertje, dat wist op te groeien in de oksel van een verwaarloosd stukje Noord Oost Polder.

Dat moerasbos kreeg decennialang de tijd om de natuur spontaan haar werk te laten doen, en belandde in handen van Flevolandschap. Dus je houdt je hart vast; zullen ze er met hun gesubsidieerde tengels verder af kunnen blijven?

Uw Rechtse Hippie, Friese Germaan voelt zich boos, voor wat er dankzij subsidies voor klimaat- en ‘natuurherstel’ aan bos gesloopt wordt

Immers, na meer dan een eeuw van groei in bosareaal ontbost Nederland alweer dankzij alle subsidies voor ‘landschapsherstel’ (SNL; naar laatste ambtelijke mode je natuur verbouwen) en RVO-subsidies om je bos als klimaatzaagsel te verstoken voor ‘klimaatdoelen’…

Dus haal dat geheven vingertje richting Brazilië maar uit de lucht. En steun uw Rechtse Hippie & bomenknuffelaar in zijn strijd voor behoud van ons eigen bos, nu de nationale sport ‘bomen slopen’ ons resterend natuurschoon verwoest.

Oerrr

…meer OERRRR kun je het in onze klimaatzone niet krijgen, dit moerasbos vergelijkbaar met de cypressenbossen van de Mississippi in Louisiana, zoals hieronder gefotografeerd. Het licht zat niet zo mee, dus dat moet je bij de bovenste foto er even bij verzinnen.

Louisiana: De cypressen zijn behangen met ‘Spaans mos dat vernoemd is naar de lange baarden die Spanjaarden hadden

Zodra het verder is opgewarmd in het voorjaar word je er ook door muskieten lekgestoken… Echte natuur is onbeleefbaar, daar ren je het liefste hard vandaan.

Het is een klein snippertje achter de dijk van enkele hectares, waar je de havik hoorde keffen- kefkefkefkefkefkef, spechten hoorde roffelen, winterkoningen brulden luidkeels het voorjaar uit. In Nederland moet je het kleine waarderen om het grotere werk waard te zijn, die natte dromen voor het jaar 2050 waar papieren planvisies vol van staan.

Je vindt er op de drogere delen- naast de verzopen elzen- mooi dikke en knokige stammen van eik en esdoorn.

Hier wordt uw Rechtse Hippie blij van. Natuur waar ze hopelijk gewoon eens met hun gesubsidieerde tengels afblijven. Alleen het waterpeil zal hier wat hoger liggen dan in het omringende boerenland. Maar misschien is het daardoor ook wel ontstaan, dit bosje van enkele hectares met de boomvoeten in het sop.

Als ‘stone that the builder refused’ voor landbouwgodin Ceres, waar Natura, Moeder Natuur mee aan de slag ging.. Zo werden de Oostvaardersplassen immers ook apart gezet (= Reserva; ‘reservaat’), een lager en drassiger stukje dat voor de landbouw minder geschikt was. Dat werd ons bekendste oermoeras.

Maar dit snippertje hier is veel mooier en oorspronkelijker dan die Serengeti Hollandaise met oerpaardjes en nazikoeien.

Voordat Natuurmonumenten LIFE+-subsidie kreeg om het Naardermeer te verbouwen had je ook zulk mooi Elzenbroekbos aan de Martelaarsgracht van dat meer:

Martelaarsgracht in het voorjaar, Elzenbroekbos in oervorm, landschap zonder menselijke zonden…

Of dat nu na ‘Ronde Naardermeer’-subsidies van vele miljoenen euro’s gemeenschapsgeld nog ongerept is; het zal mij benieuwen (…)

Nu maar hopen dat ze hier verder met de tengels af blijven. En er geen ‘food forest’ van maken met ATB-parcours en ‘Beleefcentrum’ voor de ‘kids’ (= liberaal ‘opgevoede’ kutkindjes die op hun 3de jaar al een mobieltje hebben). Of dat ze het kappen om als klimaatzaagsel (biomassa) in een klimaatcrematorium (biomassacentrale) te stoken; komende jaren zullen op die wijze nog tienduizenden hectares de lucht in gaan.

Direct er naast zie je de grootste windturbines van Nederland (7MW) van ieder ongeveer 13 miljoen euro per stuk.Die schijnen per uur 250 euro op te leveren aan elektriciteit en vooral subsidie.

Dus met 24 x 365 x 250 = 2,19 miljoen euro per jaar heb je ze er al in 6 jaar weer en wind er uit… Zo kunnen boeren nu ook slapend rijk worden, wanneer ze hun land verpachten voor zonnepanelen; 7000 euro pachtgeld per hectare per jaar kun je dan opstrijken, vastgezet over 20 jaar.

Welk gewas levert zoveel geld op per hectare, terwijl je keihard moet werken, wanneer je achterover kunt leunen en subsidies kunt verbouwen voor klimaatdoelen van de EUSSR? De Neoliberale Oligarchie Nederland kweekt als vanzelf gecorrumpeerde, ruggengraatloze en leugenachtige medeplichtigen van haar parasitaire systeem.

Al die subsidiepraktijken, inclusief het opkopen van boerengrond voor ‘natuurontwikkeling’ maken hun eigen economische dynamiek. Grondprijzen gieren door het plafond, de geschikte landbouwgrond in de Noord Oost Polder gaat al voor 130 duizend euro per hectare over de toonbank. Een verdubbeling in 10 jaar.

Ook marginalere gronden die voor natuur apart waren gezet, worden zo wel erg aanlokkelijk om voor dubieuzer doelen in te zetten. Een drijvend ‘zonnepark’, het zou hier vroeg of laat zomaar kunnen verschijnen. Langs de dijk staan alvast zonnefarms gepland, en wat zullen ze dan doen met de bomen die de zon tegen houden?

Publiek-geld-generatoren heffen publieke ruimte op

Terwijl er tegelijk 15 cent subsidie per kilo verstookt hout te vangen is, dankzij RVO-ambtenaar Meindert ‘Sla Mij’ Smallenbroek? Ik heb overigens niets tegen windturbines. Het is alleen net als bij de moderne politie, die overbewapende borderlinecowboys in hun mafgele zeiljacks; je voelt je beter en veiliger wanneer ze niet in de buurt zijn.

Deze gigamolens staan overigens best goed hier in de polder, met hun aerodynamische vormen passen ze wel in dit landschap dat door ingenieurs is ontworpen tot in het kleinste detail. Zie ook het beeldverhaal over Schokland, dat met haar plaatsjes Emmeloirt en Ens bij droogvallen van de polder in de jaren ’40 werd ingelijfd.

Een bijzonder gebied, waar je nog veel kunt ontdekken. Omdat je er eerder nooit aandacht aan schonk en dus aan voorbij reed.

One Reply to “Elzenbroekbos, Oerhollands Amazonewoud”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *