Natuurmonumenten poetst verlies 138.469 leden in 2018 weg

Tabel 1: De officiele cijfers van Natuurmonumenten van vorig jaar

Net als vorig jaar verdoezelt Natuurmonumenten de leegloop van de vereniging, door kinderen (OERR-kindjes) van ouders die al lid zijn tot volwaardig lid te promoveren, echter nu 150 duizend meer dan vorig jaar. Na aftrek zijn er nu nog 433.131 volwaardige leden over die jaarcontributie betalen, een historische ledenvlucht van 138.469 leden

Tabel 2: Jaarverslag 2018

Verlies ombuigen in winst
Na aftrek van 201 duizend OERR-kindjes als volwaardig lid, zakt het aantal volwaardige leden voor het eerst sinds de jaren ’90 ver onder de half miljoen. Op gelijke wijze dokterden ze namelijk vorig jaar met het jaarverslag. Toen werd een VERLIES van 13 duizend leden (tabel 1) opgepoetst tot een winst van bijna 50 duizend, door alle 61 duizend OERR-kindjes plots tot volwaardig ‘lid’ te verheffen.

Zodat ze een stijging vermeldden van 584.765 leden (tabel 1) naar de 632.622 in tabel 2 (rechtsboven)

Oerrkindjes worden  bijvoorbeeld via internet gerekruteerd, om zich daar in te schrijven met een ‘de bijen sterven uit, doe mee’-actie.  En dan denkt Bjorn van den Boom met zijn PR-personeel: kind ik heb je, en telt je kind mee als volwaardig lid.

Die marketing-actie gericht op kinderen was dit jaar blijkbaar heel succesvol. Want plots claimen ze 150 duizend meer OERRR-kinderen (201.134) dan in 2017 (61 duizend). Blijkbaar is de drempel om OERR te worden sterk verlaagd. Maar niet te vroeg gejuicht. 🙂

OERRR-stom. om zo met je jaarverslag te dokteren

Je ziet dat ze in het jaarverslag 2018 voor het jaar 2017 opgeven dat ze 632.622 leden hebben. Dat getal voor 2017 bereik je enkel door die 61 duizend OERR-kindjes mee te tellen, die we vorig jaar achterhaalden via opvragen bij Natuurmonumenten. Het aantal donateurs bleef ongeveer gelijk in 2018 en 2017, dus dat getal klopt wel qua definitie: een donateur is een donateur.

Maar een ‘lid’ is geen ‘lid’ volgens de zelfde definitie.

Aan de aandacht van managers ontsnapt

In een ander geval, als mijn berekening NIET klopt, en er ook een andere categorie OERRR-kindjes bestaat die je wel/niet meetelt: dan krijg ik graag opheldering van Bjorn? Dan is hoe dan ook nog steeds een ‘lid’ in 2018 weer een ander soort ‘lid’ dan in 2017 en 2016, in het jaarverslag 2018. En is er hoe dan ook gedokterd met de ‘lid’-definitie om ‘verlies’ tot ‘succes’ op te poetsen.

Dus het kan bijna niet anders, of mijn voorgevoel klopt.

🙂 Sweet Revenge.

Zeg vandaag nog Natuurmonumenten op via 035-6559911, Jac P Thijsse zou ook Natuurmonumenten opzeggen

  • Conclusie: Natuurmonumenten VERLOOR bijna 140 duizend leden, terwijl ze een stabilisatie claimen, zelfs 2000 er bij.

De paniek intern moet groot zijn. Een ware PR-catastrofe, want in 1 klap zoveel leden verliezen kan enkel komen door directe opzeggers na de golf van negatieve publiciteit over bomenkap, de directiesalarissen van directeur Marc van den Tweel, Theo Wams en algeheel wanbeheer. Niet omdat haar rollatorleden door natuurlijk verloop op een natuurbegraafplaats belandden.

OERR-stom, zo te dokteren met je jaarverslag. Wel jammer; het zijn vooral de liefhebbers die opzeggen omdat ze zich niet langer met het wanbeleid van Natuurmonumenten verenigen, terwijl de usefull idiots en Groen Linkse zeloten blijven. Bij modern Natuurmonumenten had Jac P Thijsse ook zijn lidmaatschap opgezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *