Met uitsterven bedreigd: De Menselijkheid…

Hoe wrakkiger en kleinschaliger hoe beter

In The Abolition of Man (Afschaffing van de Mens) voorspelde CS Lewis in 1943 al hoe ‘moderne’ mensen als gevolg van modernistisch onderwijs zouden worden. Harteloos, wat hij ‘Men without Chests’ noemde. (Mensen zonder borstkas) Intellectueel spitsvondig en handig, maar de morele antenne van Het Hart op non-actief gezet. Omdat dit Hart niet ‘meetbaar’ is. Of bijvoorbeeld in ‘geld’ uit te drukken. Tot alleen ‘efficiency’ als waarde overblijft, winstmaximalisatie en behoeften-optimalisatie. Alles technisch.

…Haven Vlissingen

Jacht- en visserijhaven

Overal in Nederland zie je de ontmenselijking door het modernisme voltrekken, zo vanzelfsprekend alsof het een natuurverschijnsel is. Terwijl het een ideologie is die genezen kan worden.

Zo is de Wageningse huisvesting- voorheen SSHW- van studenten nu in handen gekomen van een corporate huisvester ‘Cialis’. Die wil per vierkante meter de winst voor zichzelf maximaliseren. Dat is meetbaar, maar niet menselijk. Toen ik 25 jaar geleden in Wageningen op Droef een studentenkamer huurde, hoefde je maar 250 gulden te betalen. Nu al 500 euro, dus drie maal over de kop.

Honk amateurvissers

VBC Deurloo, moet verkassen omdat hier een grote loods komt

Industrieterreinkonijntje

Binnenwerk kantoortje

Het Zeurplein

Alles dat geen miljoenen oplevert moet verdwijnen, zo ook de amateurvissers-vereniging in de haven van Vlissingen. Het kneuterige, gemoedelijke. Met twee bejaarden en een half ei een zeebaars uit de plomp trekken en wat garnalen, die een liefhebber op de fiets dan bij je koopt. Het Vlissinger Droevendaal zeg maar, het Hippiekamp in Wageningen waar ik vroeger woonde, met een tikje anarchisme er in.

Haventje

De ‘amateur’-visserijhaven en Visveiling tegenover

Niet meer zo soepel, maar toch wel gewoon aan boord en lekker vissen

Haventje

Vertrek

Idem

Alle spontane hoekjes in de maatschappij raken zo uitgeroeid of met uitsterven bedreigd. Je perst zo ook de ademtocht uit het spontane, want alles staat ten dienste van winstmaximalisatie van enkelen. Het doodschieten van alle VVD’ers van Nederland, het radbraken en vierendelen van Mark Rutte, en het voeren van Ed Nijpels aan een basin vol witte haaien volstaat hier niet.

Richting ruime sop

Met uitsterven bedreigd, Normale Mensen

Er is een groter filosofisch probleem gaande, dat opgelost moet. ‘De dingen’ gebeuren niet ‘zomaar vanzelf’, als een vulkaanuitbarsting of aardbeving. Ze zijn het gevolg van een denkwijze die bij mensen onder de huid kwam, en waarnaar ze bewust en onbewust gingen handelen.

2 Replies to “Met uitsterven bedreigd: De Menselijkheid…”

  1. Beste Rypke,

    Wat ik heel erg waardeer is de rust die van jouw foto’s uitgaan die je maakt voor het onderwerp ! Als nazaat van een fries is het voor mij prachtig mee te maken dat er
    toch signalen blijven komen om de natuur te behouden zo als hij is !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *