Cursus Bullshitdetectie

Essentiele literatuur om het verschil tussen ‘liegen’ en ‘bullshit’ te duiden

In Joure gaven we voor de Agrarische Natuurvereniging Skarren en Marren, beheerders van boerennatuur weer de Cursus Bullshitdetectie, de eerste van dit seizoen. Harry G. Frankfurt formuleerde een academisch verantwoorde definitie van wat ‘Bullshit’ nu werkelijk is: ‘Geen Achting voor Waarheid’.

Het hoeft niet regelrecht ‘liegen’ te zijn.

Want dan doe je dat bewust, met in je achterhoofd het idee dat er nog een waarheidsstandaard bestaat. Bij ‘Bullshit’ maakt het je gewoon niet uit wat je zegt, als het je maar persoonlijk voordeel oplevert, de core business van Postcode Loterij-clubs verenigd in de ‘Groene 11’.

Aanplakbiljet Partycentrum It Haske, tegen verspreiding van ongewenste biodiversiteit

We behandelden de vier gespreksniveaus ter voorkoming van spraakverwarring bij debat over natuur & milieu. En niveau 1, het technisch wetenschappelijke debat splitsten we uit in de 4 meest voorkomende ‘trucs’ die je herkent bij het scheiden van goede en slechte wetenschap, losjes afgeleid van Aaron Wildavsky’s But is it True.

De Agrarische Natuurvereniging is een club van in de eigen omgeving gewortelde en betrokken mensen. Die zien de natuur waarin ze werken dagelijks door de handen gaan. Dus ze staan in contact met de realiteit. Kom daar eens om bij de met 164 miljoen euro in 2018 gesubsidieerde 12 ‘ngo’s van De Groene 11.

Gruttoland

Wat ik uiteindelijk wilde onderstrepen is dat je thuis moet zijn in de technische aspecten van het debat.

Dan kun je ‘bullshit’ herkennen, en daartoe liet ik de zaal wat voorbeelden oefenen, welke trucs werden toegepast. Zoals door SOVON Vogelonderzoek met Arco van Strien (CBS), onderdeel van SOORTEN NL, de publiek-private hybride die ook deel uitmaakt van Groene 11.

Zijn er meer waarden dan alleen maar subsisidiegeld?

Uiteindelijk draait een debat over natuur, je omgeving, je provincie om een Waardendiscussie. Dus welke waarden plaats je tegenover waarden-loze mensen, zoals die van milieuclubs die uitsluitend uit zijn op subsidiegeld en macht? Clubs als de Friese Milieufederatie die onze prachtprovincie vol helpen campagne-voeren met windmolens, voor meer dan 1 miljoen euro campagnesubsidie?

Grutto grutto grutto

Wat zou je voor prachtigs voor de natuur kunnen doen, wanneer je die Friese Milieufederatie gewoon haar subsidie afpakt. Ze hebben uiteindelijk niet of nauwelijks achterban, zo kun je aan de particuliere bijdrage in het jaarverslag zien. Het is misschien maar 1 ambtenaar, die ze ieder jaar weer ten onrechte al die subsidie toeschuift…

Welke ambtenaar is dat?

Die ene ambtenaar is dan het ‘publiek draagvlak’. Dus naast je natuurvisie, de Waarde die je daar verdedigt spreek je dan ook over democratische legitimiteit van zulke milieuclubs. Terwijl een Agrarische Natuurvereniging door de bewoners van het gebied zelf gedragen wordt.

Kindertekening tegen windmolens

Ook U kunt de Cursus Bullshitdetectie boeken voor uw vereniging, bedrijf of politieke partij. Ik gaf de cursus ook al voor het Renaissance Instituut van het FvD. Maar als Groen Links de cursus wil boeken is mij dat ook prima, de Partij van de Afgunst (PvdA), de Vereniging Voor Dieven (VVD), de Communistenunie (CU) of het Communistisch Dictatoriaal Agentschap (CDA)

Uiteindelijk hoeven zij die reeds tekenen van geestelijke gezondheid tonen, zij die voor eigen mensen en omgeving zeggen op te komen, niet zozeer genezen te worden als zij die ziek zijn.

DIT noem ik landschapspijn, subsidie-panelen in het weiland waar ik vroeger nog gruttonestjes vond. De Friese Milieufederatie lobbiet voor deze energiepolitiek, gesubsidieerd door 1 provincie ambtenaar

Wel lijkt de hysterie rond de verspreiding van ongewenste biodiversiteit (Corona) een symptoom voor een bredere maatschappelijke ziekte, naast product van globalisering. Die ziekte genees je niet via ‘de politiek’, die als enig instrument ter ‘genezing’ meer ambtenaren heeft. Sinds wanneer maken ambtenaren de wereld mooier?

Ja ongelofelijk, we kunnen zo niet meer functioneren 🙂

Daartoe kom je uiteindelijk ook weer op die waardendiscussie, het geestelijk domein. En daarin wil Interessante Tijden graag een Licht zijn, zich iedere dag verder ontwikkelend. Op de kwalen van de moderne tijd bestaat geen politiek antwoord, hoewel iemand meteen opmerkte (die niet goed had geluisterd) dat ik maar een politieke partij moest oprichten.

Daartoe stelde ik gisteren ook de vraag: Wat is immers ook de grootste winst van het Boerenprotest van Farmers Defense Force? Politiek zullen ze niets bereiken.

Farmers Defence Force was op de Bezuidenhoutse Weeg

Maar de boeren hervonden zo iets, dat uit onze maatschappij weglekte, terwijl ze door landbouwmechanisering tot een steeds eenzamer beroep veroordeeld raakten:

 • saamhorigheid.

Al had ik alle wijsheid in pacht, alle subsidie op aarde en alle Postcode Loterij-miljoenen, maar ik had De Liefde niet….En daarin ligt toch ook de sleutel tot de Overwinning. Want wie De Liefde niet heeft, wat heeft die voor vrienden? Hoe zielig ben je dan?

Als aanvulling op mijn bespreking van het lage- zo niet afwezige- democratische gehalte van Nederland. We noemden ook het goede werk van Syp Wynia, zie zijn webzijde Wyniasweek.nl, die voor Cafe Weltschmerz een punt onderstreept dat ik ook aanhaalde: de onbetrouwbaarheid van rechters die bepaalde belangen dienen.

Rechters bepalen of het stikstofbeleid deugt, rechters bepalen of het klimaatbeleid scherper moet. Leven we misschien in een rechtersstaat, een ‘dikastocratie’? De Tweede Kamer hield er een hoorzitting over en SYP WYNIA was een van de mensen die daar werden gehoord.

Hij zegt dat Nederland misschien geen rechtersstaat is, maar dat Nederlandse rechters wel een schakel vormen in zorgwekkend proces.

Via rechters van het Mensenrechtenhof in Straatsburg worden losse aanbevelingen van de Verenigde Naties door Nederlandse rechters tot wet verheven. En dat gebeurt op verzoek van Nederlandse clubjes die hun processen tegen de staat voeren op kosten van ministeries of van loterijbaas Boudewijn Poelmann. Wie is er zo de baas in de rechtersstaat?

Het Rode Pil-schema

Daarop hadden we gisteren al het antwoord geformuleerd. Wie bepalen de hoofdlijnen in Nederland? Wie sturen de rechterlijke macht? De Ultimate Beneficiary Owners (UBO’s) van het grootbedrijf, de miljardairs-families Brenninkmeijer, Fentener van Vlissingen, cs en de Familie van O. en de Topmanagementgroep van Directeuren-Generaals van de departementen.

Zij zijn de bazen van het bedrijf dat Koninklijke Oligarchie Nederland heet.

Nederland koestert een imago van democratische rechtstaat, maar is een multinational-melkkoe. Daarin bent U als burgerservicenummer een pondje vlees onderpand, voor de kredietwaardigheid van een BV met (Staats)schuld op de kapitaalmarkt. Daartoe wordt U bij geboorte ge-REGIS-treerd, dus bij de KONING ( = Regis) ingeschreven.

Met de orgaanwet van D66 is ook uw lichaam na de dood Staatseigendom. Voor Big Pharma en de medische industrie. Leuker, wolliger kunnen we het niet maken, wel duidelijker als wetenschapsjournalist. Om dan op het hoofdthema van de cursus terug te komen: dat schrijf je niet omdat je daartoe zo’n behoefte voelt, je gevoeltje, maar omdat bewijs naar die conclusie wijst.

Ik loop U dus niet te Bullshitten, want bewijs voor mijn ongelijk is zeer welkom!

One Reply to “Cursus Bullshitdetectie”

 1. Zo is dat een papieren Regis / Realiteit creëren en voor god spelen…!
  Ondertussen is de geconstrueerde viruscrisis alsmaar verder uitgerold en ben ik op gedichten.nl in de ban gedaan omdat ik het onderwerp “Virustheorie-Industrie” daar op de kaart had gezet (met de verwijzing dat een virus een mens niet kan besmetten, zo idioot zit gods natuur niet in elkaar) met de nodige gevolgen van lieden die zich daaraan ergerden…
  Niet dat ik niet wist dat dat daar zou gebeuren, want in het verre verleden ben ik daar eerder gebanned geweest, destijds rondom de illegale 9/11 oorlogen via de War of Terror denk ik. Was lang gelee. Ik heb vanzelf geen behoefte om als onbenul wat te schrijven, zoals de meesten daar doen.
  Destijds liet de Roverheid nog weten op zoek te zijn naar 200.000 lieden die voor onze vuiligheid als gevolg van 9/11 moesten gaan zorgdragen…
  Enfin… zo ontstond nu dit vandaag en zet ik het maar hier:

  IN DE BAN VAN GEWRING

  ik wil een crisis krijst een of andre gek
  verzin een vreeslijk virus riep toen weer een ander
  ik weet er nog wel eentje riep weer een ander schrander
  en zo ontstond een heel hoogstaand gekwek

  een punt op de agendalijst was dat abjecte plan
  doe alle heldre geesten weldra in de ban

  12-3-2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *