De Killers van Skillaard (2)

Skillaard, magische plek!

Vanochtend trokken we voor de tweede maal naar Skillaard, het eenzame zadeldakje in het Middelzeeland waar de Britse piloten liggen begraven. In de nacht van 1 op 2 maart 1943 werden ze neergeschoten door een Messerschmitt 110 jager, die opsteeg vanaf Vliegbasis Leeuwarden bij het naar de oorlogsgod Mars vernoemde Marssum.

Torenkraaitjes

De Britse vliegers hadden geholpen om meer dan 800 huizen in puin te bombarderen in Berlijn, en doodden met hun bommen 191 mensen. Dus terecht dat de Duitse piloot Wolfgang Kuthe ze in brand schoot om 1 uur ’s nachts, zodat hun vliegtuig ontplofte en neerstortte bij de Mantgumervaart.

Vanuit Duits perspectief gezien dan. Voor die jonge jongens was het natuurlijk een even hels avontuur.

Ondergescheten graven…

Er zaten echt jonge broekjes bij, zoals de Tailgunner George Arthur Moss van slechts 19 jaar. Ze hebben een stukje bravoure maar ook iets beschaafds over zich.

‘Zij die hier liggen waren eens jonge mensen, geboren hier ver vandaan, vol verwachting van de toekomst. Die toekomst werd een graf aan de voet van de Skillaerder toren’, zo vermeldt het paneel bij het kerkje. Een prachtig stukje Memento mori, gedenk uw sterfelijkheid.

Idem

…idem

Ditmaal bezochten we de plek bij het prachtige voorjaarslicht van de ochtend. In het zadeldakje zitten de gezichten van een soort duiveltjes gebeiteld, saters.

Duivelskopje

…overal is het terrein inclusief de grafstenen bezaaid met de schijt van de roeken in de kolonie

..Eenzaam in het Middelzeeland

…even verderop ligt Britswerd en Wiewerd met haar Mummiekerk:

Britswerd

…wat nog rest van de oude Middelzee, dat is de Zwette, onderdeel van de Elfstedenroute die van Sneek naar Leeuwarden loopt:

Zwette, hier liep de oude Middelzee

Koekoeksbloemen Zwette

…het zou goed kunnen dat dit jaar weer net zo’n Koekoeksbloem-explosie geeft als in 2015. Dan ziet het er langs de Zwette zo uit:

De meest spectaculaire berm ooit gezien: een zee van koekoeksbloemen langs de Zwette tussen Sneek en Leeuwarden

…dus we hopen dan die foto bij nog mooier licht straks te overtreffen. Tot die tijd oefenen we zo een beetje….

 

3 Replies to “De Killers van Skillaard (2)”

 1. Mooi stuk, mooie foto’s.

  Mars um, komt van water, denk maar aan het Marsdiep.
  Het water liep van de Middelzee tot aan Oldeboorn toe, zoals je weet. Veel uitgangen um bij de dorpen, waarschijnlijk een soort in situ, of in citera.
  Wei dum, Heilige grond, Wy tgaerd, kennelijk bosgebied bij wi. Wi rdum. Ae- water, gum, i- water, daerd, Grou, groot water…
  Met een kennis die bijna op het Ryksarchief woont, zo de Friese plaatsen es bij langs gegaan.
  Aa, water, krom, Akkrum. Idee voor een aflevering, met foto?

 2. Als het dan over plaatsnamen gaat, Leeuwarden is een historische verplaatsing van Lewarde in Noord Frankrijk. Daar komen de Friezen namelijk vandaan. En kennelijk ligt Leeuwarden ook wat hoger op een “waard” of “wierd”…
  En zo zijn er vele verplaatsingen die van daar komen.
  Marsum of Mersum lijkt me gewoon “woonplaats aan het water” Mer van Moeder Maria, het water waaruit wij allen (als kinderen der Allerhoogste) ter wereld komen… met heim, heem, home, etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *