Windpark Fryslan 8000 ton niet recyclebaar afval

Windpark Fryslan in aanbouw

Het Technisch Weekblad stelt op 1 april bij monde van recycle-technoloog Maarten Bakker (TU Delft) vast met hoogleraar polymeerchemie Katja Loos, dat windmolenbladen het duurzame afvalprobleem zijn van de nabije toekomst, een ‘koolstofvezelrecycleramp’. De koolstofvezel waarmee de enorme wieken met benodigd laag gewicht zijn te maken, die kun je niet duurzaam hergebruiken.

De publiek gefinancierde inkomsten voor de UBO’s duurzaam veiliggesteld

Bakker stelt

‘De conventionele thermosets kun je niet smelten’, zegt Bakker. ‘En als je de matrix eraf brandt, dan brandt de koolstofvezel mee.’ Wat wél werkt, althans enigszins, is pyrolyse. Zulke ‘verbranding zonder zuurstof’ vernietigt de vezel niet.

‘Maar dat is duur, niet milieuvriendelijk en door de hoge temperatuur verliezen de vezels sterkte’, zegt Bakker. ‘Je kunt ze dan alleen nog gebruiken in low end applicaties. Zaten ze eerst in een Ferrari, dan zie je ze daarna bijvoorbeeld terug in een soort cement.’

Opslag turbinebladen Eemshaven…

Loos stelt:

‘Van de 170.000 ton die wereldwijd jaarlijks wordt geproduceerd, wordt bijna niks gerecycled’, zegt hij. ‘Er komt pas ophef over als we straks over het materiaal struikelen.’ Loos ziet dat dit laatste al praktisch het geval is, maar is wel iets positiever gestemd. ‘Als je richting de Eemshaven gaat, dan struikel je nú al bijna over stapels windmolenbladen’, zegt ze.

Het enige ‘duurzame’ aan duurzaamheid is het afval…

Daarmee bevestigen zij wat ik al eerder voor Windpark Fryslan berekende. Dat het schroot van Anne de Groot, uit Creil (Noord Oost Polder) voor een afvalprobleem zorgt van 8000 ton niet-recyclebaar windturbineblad-afval.

Die berekening baseerde ik op een artikel uit Waste Management uit 2017.

Een industriegebied zo groot als de stad Groningen, IN PKB-gebied Waddenzee

Dus zal Anne de Groot al dat afval dan in zijn achtertuin opslaan? Of kunnen we ze opslaan in de achtertuin van de ambtenaar die zijn vergunningen regelde, bij Meindert Smallenbroek?

Moeten we alsmaar het credo ‘iedereen verantwoordelijk dus niemand, en uiteindelijk de gemeenschap’ in de lucht houden, als duidelijk aanwijsbare kwaaddoeners verantwoordelijk zijn? Het zijn immers niet de politici die regeren, maar bedrijven, hun eigenaren en daarmee verweven ambtenarij.

Installatieschip

Windpark Fryslan levert 15 jaar stroom met SDE+-subsidie (1,2 miljard euro gemeenschapsgeld) voor Eneco, die dat dan in groene certificaten doorverkoopt aan Amazon.

Er is geen enkele morele of legitieme reden waarom de gemeenschap voor Eneco en Amazon een belastingkadootje van meer dan 1 miljard euro moet doneren. Of is dat nu de kern van ‘verduurzaming’, die creatie van megabedrijven als verlengstuk van overheden en vice versa?

Zie ook de Epoque 11, over SDG Doel 7: ‘Schone Energie een smerig zaakje’…, en bestel dat standaardwerk over de 2030 Agenda bij Uitgeverij de Blauwe Tijger. Over het politiek programma van het Kaag-Rutte-kabinet van komende jaren.

Tuin van Anne de Groot 

Volgens mij hoeft Anne de Groot niet eens de verwijderingsbijdrage te betalen, wanneer dat schroot van hem uit het Natura 2000 gebied het IJsselmeer gesloopt kan worden.

Daarnaast constateerden we al dat de bouw illegaal is, in PKB-gebied de Waddenzee mag je immers de kernkwaliteiten niet verstoren.

De Raad van State gaf groen licht voor Windpark Fryslan op basis van deze beeldmanipulatie van hun MER-consultingfirma Pondera Consult, de  fixers van het Ministerie van ‘Klimaat’ (Sandor Gaastra en Meindert Smallebroek):

Op 800 meter afstand volgens de procedure-prostituee Pondera van Het Ministerie van EZ

Maar nu kun je zelf live de realiteit zien, en vergelijken, ik stond met mijn camera dus op de afgebeelde weg (rechts in de hoek):

Toch een verschilletje met wat Pondera afbeeldt, om het windpark in PKB Gebied de Waddenzee te kunnen bouwen…

Wanneer je zoals Pondera doet een groothoek-perspectief gebruikt, dan kun je molens van 183 meter hoog inderdaad verkleinen. Hebben ze bij de Raad van State nooit een basiscursus fotografie gehad?

Windpark Fryslan in aan bouw in PKB-gebied de Waddenzee

11 Replies to “Windpark Fryslan 8000 ton niet recyclebaar afval”

 1. Die windparken zijn een landschapverwoesting van schrikbarende omvang. Het is een snoeiharde misdaad tegen de natuur. Begaan door de Nederlandse overheid; een bloody shame! Maar ja, de kiezer heeft het zo gewild.

  1. Beste Arjan, de “kiezer” bestaat niet, het is een suffe geïndoctrineerde, makkelijk te sturen kluit mensen geworden. Uitzonderingen nagelaten natuurlijk…..

 2. Wiebelstroom is een subsidie gedrocht door klimaat pedo Ed Nijpels en zijn idioten opgezet men vernietig de natuur met delven van de grondstoffen voor die troep maar dan kijken de zakkenvullers de andere kant op zelfde met elektrische auto

 3. Voor degene die het nog niet weten, Rypke is vanmorgen met bruut geweld opgepakt, en zit in de cel in Leiden .. Steun hem aub. Bedankt

 4. Dag Rypke, hoop dat de lange arm van de internationale woekeraars jou niet te hard hebben aangepakt. Mocht je hulp nodig hebben, laat het dan vooral weten.
  Groet, Johan

 5. 2 punten:

  Als de FvD dan echt zo’n goede partij is. Horen ze over deze brute 2e arrestatie makervragen te stellen.
  Het westen heeft inmiddels al heel veel Assanges heh!!! Trouwens Navalny is het product van MI-6

  De kiezer is inderdaad dom, zwak gemaakt door het slechte en corrupte onderwijssysteem en onschadelijk gemaakt door de mega individualisatie en indoctrineren met zaken als Klimaat, vluchtelingen, BLM etc. etc.
  GA je het dan ooit zien? Nee. Net als WOII die met goede kennis over WOI en en eerlijke politiek voorkomen had kunnen worden maar niet werd, stevenen we nu ook af op ellende.

  punt 2

  Het schijnt ook nog eens een keer dat windmolens microplastics afgeven.
  Er is wel protest, mensen die om het milieu geven. Maar dat zijn gevaarlijke mensen, zoals Rypke. Ik denk dat zelfs Greenpeace vinden dat deze mensen gevaarlijk zijn
  https://gerlinde.blog/2021/02/10/prachtig-nieuws-nei-tegen-de-windmolens/ ( hier in het mooie Noorwegen bv) waar ik het niet zou verwachten

 6. Nederlandse kiezers zijn niet dom of ingedut. Ze zijn onmondig gemaakt door de kieswet. 558.279 stemmers hebben hun stem gegeven aan 20 partijen, die niet in de Tweede Kamer zijn gekomen, omdat zij de kiesdeler niet haalden. Toch zijn er 150 volksvertegenwoordigers. Ra, ra, hoe kan dat? De restzetels worden door regeling in de kieswet verdeeld over de grootste partijen. Dat betekent, dat meer dan een half miljoen kiezers in feite hebben gestemd op partijen, die zij zeker niet wilden kiezen. Over democratie gesproken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *