‘Het goede doel heiligt de middelen’…

Documentairemaker Marijn Poels kwam hier in Friesland opnames maken voor de nu uitgebrachte film ‘het goede doel heiligt de middelen’, die nu op Jijbuis te zien is met daarin ondergetekende. Hij laat ondermeer zien, hoe Natuurmonumenten met een gratis lening van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat van 200 miljoen euro grond mag opkopen, met als voorwaarde dat de Provincies bepalen welke grond dat is.

Hier huizen tientallen ngo’s die met subsidie van De Vierde Macht de netwerkregering vormen

Verder zijn de ‘goede doelen’ als Natuurmonumenten, De Landschappen en Staatsbosbeheer recreatieondernemers, die onder het label Buitenleven vastgoed als kasteeltjes en vakantiewoningen verhuren.

Dat is opmerkelijk, omdat Natuurmonumenten ook jaarlijks 40-50 miljoen euro gemeenschapsgeld ontvangt, De Landschappen jaarlijks ongeveer 65 miljoen euro belastinggeld van de Provincies, en Staatsbosbeheer vangt jaarlijks 80-90 miljoen euro subsidie van het Ministerie van LNV.

Zo krijg je dus staats-gefinancierde concurrentie-vervalsing van de horeca- en vakantiesector. En dat hele idee van staatskapitalisme past weer naadloos in het overkoepelende programma van de 2030 Agenda, waarvan Sigrid Kaag de uitvoerende minister was. (Verenigde Naties, World Economic Forum)

Het subsidie-industrieterrein

Bestel over die 2030 Agenda met haar 17 SDG Doelen de Epoque nr 11 van mijn hand (en Tom Zwitser) bij Uitgeverij de Blauwe Tijger: het is Pieter Winsemius geweest die Natuurmonumenten zo heeft gecorrumpeerd, en Pieter Winsemius is een van de belangrijkste uitvoerders van die agenda voor het koningshuis en de Rockefeller-dynastie.

(technocraten van David Rockefeller zijn Trilateral Commission waarvan ook Hans Wijers lid was, als oud voorzitter Natuurmonumenten en Louise Fresco van Wageningen UR) Kortom, de aanvankelijk werkelijk goede doelen zijn pionnen van overheidsmacht en corporate macht geworden.

Subsidietabel jaarverslagen ‘Groene 11’ in 2018

Tegelijk vangt het ‘Goede doel’- met 12 grotere organisaties (bv Milieudefensie) – verenigd in het Haagse lobbykantoor ‘Groene 11’- dan nog eens 64 miljoen euro Postcode Loterij geld (2018).

Zie hier andermaal de tabel met subsidies en loterijmiljoenen van die clubs die ik anderhalf jaar geleden al opstelde.

Daarmee lopen zij boeren te belasteren tot milieuverpester, en vissers tot ‘bodemberoerder’, zodat er straks ook op de Waddenzee in het geheel geen (garnalen)visserij zal plaatsvinden. Behalve dan zo’n door romantische marketeers gemodelleerde boer of visser die een recreatieve rol mag vervullen in hun groene open lucht museum.

De subsidie klotst tegen de plinten en maakt haar eigen realiteit

Terwijl tegelijk het gehele platteland is geindustrialiseerd met overal windmolens en zonnefarms die subsidie opwekken voor Eneco, zodat die groene certificaten kunnen verkopen aan Amazon.

Alweer sluit een bericht dus goed aan op de Psalm van de Dag, wanneer je bidt dat ‘de mond van de leugenaars gestopt zal worden’. Dat de film van Marijn Poels met daarin ook mijn optreden hier aan mag bijdragen.

Zeg Natuurmonumenten vandaag nog op

Zo is dit in zekere zin ook een zaterdags archiefverhaal. Steeds meer mensen brengen in beeld en gaan inzien, waar je al 10 jaar terug over begon te schrijven. Marijn is daarnaast ook een echt goed mens, kijk zijn film en steun hem!

3 Replies to “‘Het goede doel heiligt de middelen’…”

 1. Granuliet- Ontbossing- Tatasteel- Uitgeputte bodem ,De Beerput, onze Boeren, Shell en ga zo maar door.Deze prachtige film/Docu laat het ook weer zien! ONRECHT!!
  Soms weet ik niet waar ik met mijn oprechte woede heen moet.
  Het “bos” dan maar. Even genieten ! Helaas ook niet meer op alle plekken! Gelukkig blijft er nog wat over!?
  Maar…ik heb kleinkinderen .Moet sterk zijn!! Moet hen sterk maken! F… de Morons,Psychopaten en Conman’s.
  Zo…ik ben het even kwijt.
  Sorry Rypke. Sorry Marijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *