(Bijna) niemand wil insecten eten voor ‘het klimaat’…

Een joekel van een sprinkhaan

De Stichting SDG Nederland promoot het eten van insecten als ‘toekomstbestendig’ voedsel., dat is SDG2 van de 2030 Agenda. Maar de afgelopen jaren hebben de meeste restaurants die insecten op de kaart aanboden juist die sprinkhanen, krekels en meelwormen van de kaart gehaald. Dat stelt Guido Gubbels van ‘Insecteneters’ vast bij een check van de menukaarten. Er was geen animo voor.

Insecten eten als ‘innovatie’

…’nog een lange weg naar ons bord’…
Guido Gubbels stelde afgelopen jaar nog een lijst met een tiental restaurants op, waar insecten op de kaart stonden. Uiteindelijk bleven er maar vier over die nog daadwerkelijk sprinkhaan en krekelgerechten serveerden. Die lijst is te vinden op ‘delibugs.nl‘, waarvan dus verschillende initiatieven al zijn gestopt.

Zoals Gubbels stelt:

De rest van de restaurants verkoopt geen insectengerechten meer. Sommigen hebben dat wel gedaan, maar zijn daarmee gestopt. Eén van de restaurants antwoordde zelfs: “Wij serveren al jaren geen insecten weer. Was voor ons tijdelijk een geintje.” Ook de “Bugs bagel” van Bagel & Beans is met de introductie van een nieuwe kaart dit voorjaar verdwenen.

Waarschijnlijk door een gebrek aan belangstelling, als ik het interview met Laurens Dekkers van Bagel & Beans in het Brabants Dagblad van 13 september 2020 lees. Ik kan dus niet anders concluderen dat insecten nog een lange weg naar ons bord te gaan hebben.

Tsjirp tsjirp, zoek de krekel

Green Goddess
Wie nog een sprinkhaan wil eten kan naar LEEN in Utrecht, waar de ‘Green Goddess’ op het menu staat, en Restaurant Ruig in Utrecht. heeft de ‘Bux Burger.’ Net als vegavlees in de schappen van de supermarkt, het blijft onaangeraakt liggen en moet meestal weggegooid worden.

Niemand lust het, ondanks die geclaimde lage ‘ecologische footprint’. Ondergetekende heeft ook ooit sprinkhanen geproefd, je kon ze zelfs in chocoladesaus wentelen maar het blijft culinair gezien een ervaring als bungyjumpen boven een krokodillenmeer.

In Rotterdam zit de kweker voor restaurants de ‘Krekerij’. Die profileren zich conform SDG 2 als ‘future proof foodsystem’:

Wij geloven in een wereld met een future proof voedselsysteem, waar lekker eten en gezondheid voor iedereen samenkomt. Daarom maken we de lekkerste producten van krekels en sprinkhanen die we kunnen bedenken voor op jouw bord.

We ontwikkelen nieuwe producten die binnen onze eetcultuur passen, lekker future proof en voedingsrijk zijn. Missie? In 2030 eet elke Nederlander wekelijks vlees gemaakt van krekels en sprinkhanen!

Op hun webzijde maken ze een CO2-vergelijking tussen insecten en rundvlees. Bij hun claims alsof rundvlees wel 15 duizend liter water per kilo zou kosten, baseren ze zich op de semi-overheidsorganisatie Milieucentraal:

Alleen al vleesconsumptie is verantwoordelijk voor 40 procent van de broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander.Een duurzame alternatief met veel minder uitstoot, minder waterverbruik en minder land? Het antwoord: krekels.

Bron van gekleurde desinfo over natuur en consumptie

Milieucentraal, gekleurde desinformatie over consumptie.
Die ’40 procent’ die heel wetenschappelijk en concreet klinkt, net als 24 kilo CO2 per kilo rundvlees’ worden niet qua rekenmethode verantwoord. Het zijn getallen die ontworpen zijn om een eigen leven te gaan leiden in voorlichting.

Maar hierin zit niet de werkelijke emissie door brandstofverbruik, en ook de befaamde ‘koeienscheten’ (methaan) vormen hier niet de hoofdbijdrage. Je kunt bij Milieucentraal zien, dat ze landgebruik als ‘CO2 uitstoot’ rekenen. Dus wanneer een boer gras laat groeien voor de koeien, dan worden de hectares weiland en grasteelt vertaald naar ‘CO2-uitstoot’.

Terwijl ze de teelt van biobrandstoffen (bv snijmais, biogas) weer niet meerekenen als CO2-last, want dan heet dat weer ‘CO2-neutraal’. Een politieke keuze, dus geen wetenschappelijke.

Miljoenen belastinggeld voor gekleurde desinformatie

Milieucentraal kreeg in 2019 nog 1,9 miljoen euro subsidie van het Ministerie van ‘Milieu’ en EZK voor het genereren van desinformatie over vleesconsumptie. Zoals ik al voor VORK beschreef is die ‘watervoetafdruk’ een vorm van wetenschappelijke fraude.

Je rekent dan alle regen die valt op landoppervlak waarop koeien grazen als ‘waterconsumptie door vlees’. Zo komt deze vanuit het VROM-ministerie opgerichte campagneclub dan aan het idee, dat een koe per dag wel een kuub water consumeert. Zonder dat weer uit te plassen.

Bas Ruter (Groen Links) rechterhand Wiebe Draijer (D66)

In de Raad van Toezicht van Milieucentraal zit de directeur Duurzaamheid van de Rabobank: Bas Ruter, tevens van Groen Links. Eerder was Ed Nijpels hier voorzitter. Daarnaast de oud-directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het subsidie- en vergunningloket van de agrarische sector. En dus de directrice ‘duurzaamheid’ van Unilever, die dus allen belang hebben bij desinformatie over veehouderij en milieu.

Wakker Dier over ‘de vee-industrie’…

Adding insult to injury: Voor informatie over ‘de vee-industrie’ verwijst Milieucentraal niet alleen naar financier het LNV-ministerie maar ook naar…. Wakker Dier van Sjoerd van der Wouw, het maatje van Volkert van der Graaf. Zo word je dus door een semi-overheidsclub met miljoenen euro’s belastinggeld regelrecht in de handen van activisten tegen de veehouderij gedreven.

Grote garnalen bestemd voor de versmarkt. In de supermarkt krijgen we de kleintjes

Hun vroegere directrice Vera Dalm is nu verhuisd naar de directie van de Nederlandse Vereniging Voor Boseigenaren, waar Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bij zijn aangesloten.

Overigens zijn er verschillende culturen waar je wel insecten op het menu hebt, zoals bij de Mexicanen. En je kunt geleedpotigen als garnalen ook gewoon eten. Maar hoeveel subsidie je ook geeft aan linkse clubs, eetgewoontes van mensen zijn niet zomaar bij te stellen. Nederlanders zijn bijvoorbeeld ook nauwelijks visconsumenten, vergeleken met Belgen, Fransen en ook de Duitsers met hun haring bij het ontbijt.

Dus als de Krekerij haar waren zo aanprijst:

het leuke aan deze minidieren is dat ze mega efficiënt zijn, en zo minimale hoeveelheden water, voer en land nodig hebben. Daarbij stoten ze nauwelijks methaan/CO2 gas uit. Zo hebben ze een mini-ecologische afdruk

..dan is de Nederlandse vereniging voor terrariumdierhouders misschien enthousiast voor dit hagedissenvoer. Maar culinair Nederland staat niet meteen te springen. Want mensen hoeven ze niet.

9 Replies to “(Bijna) niemand wil insecten eten voor ‘het klimaat’…”

 1. Wij hebben in Almere een restaurant (Tante Truus) dat tot voor een paar jaar ook sprinkhanen op de menukaart had. Was een leuk avontuur: voor 1 euro 5 gefrituurde sprinkhanen zonder pootjes en vleugels.
  Smaakte prima: notensmaak en knapperig-mals. Het was alleen even slikken bij de aanblik toen ze werden opgediend.

 2. Het enige deel van een insect dat nog enige voedingswaarde bevat is het vetlichaam, bestaande uit eiwitten en vetten. De rest van een insect bestaat voornamelijk uit chitine, volkomen onverteerbaar. Ik zou zeggen stop de krekels en de sprinkhanen in de extruder en laat daar dan een soort spaghetti uit komen. Of maak er een soort erwten van. Kortom, maak het onherkenbaar en volg de trucs van de voedselindustrie.

 3. Maar die garnalenvisserij moet weer stuk. Dus de geleedpotigen die we al wel eten mogen niet meer. De rekenmethodes met watergebruik, voetafdruk en CO-uitstoot zijn ook weer van het niveau ‘Wat wil je dat eruit komt?’. Het zou mooi zijn wanneer deze lui bij milieucentraal, milieudefensie en die andere lobbyclubs gewoon zelf al hun geld ophalen uit donaties van burgers i.p.v. uit de belastingruif vreten om de burger van alles en nog wat (letterlijk!) door de strot te duwen.

 4. Prima idee om meer insecten te gaan eten. Zeker sinds jaar en dag wordt gewaarschuwd voor een fors afnemende trend in het aantal insecten qua absolute aantallen en de soorten. Valt er straks helemaal niets meer te bestuiven. Op die manier slaat “men” meerdere vliegen (hoe toepasselijk) in één keer. Dat zal de elite nog meer in de kaart spelen.

 5. Eén minidierje zal weinig uitstoot veroorzaken. Maar wanneer alle vlees vervangen gaat worden door insecten, hoeveel zijn er dan nodig en wat is dan de stikstof en CO2 opbrengst/schade. Hoeveel gaan er in een fatsoenlijke karbonade. Er zullen wellicht megakrekelstallen nodig zijn.

 6. Er zijn inmiddels ook vrijstellingen om larven aan kippen te voeren. Tot nu toe mocht dat niet, en viel het onder de categorie diermeel. Wat na de bse crisis in de ban is gedaan. Men voerde namelijk diermeel aan rundvee. Maar nu wordt er onnodig veel dierlijk eiwit verbrand al meer dan 20 jaar., gelukkig zijn er weer wat ontwikkelingen op dit gebied. het lijkt er op dat diermeel van bv kippen binnenkort weer in het varkensvoer kan. en anders om.

 7. Er zitten ook nadelen en mogelijke grote gezondheidsrisico’s aan het consumeren van gekweekte insecten, insectenmeel of insectenpoeder dat nu wordt verwerkt in een grote verscheidenheid aan bewerkte voedingsproducten. Enkele van de nadelen en risico’s zijn:

  * In insecten zit de stof chitine, die een beetje giftig is en niet door onze darmen kan worden verwerkt. Chitine is een harde polysacharide (polymeer) in het skelet en de schilden van insecten. Van Chitine is bewezen dat het onder andere kanker kan veroorzaken en verergeren!
  * Mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten. Mensen die hier last van hebben en niet van dit risico op de hoogte zijn, kunnen vervelende symptomen of zelfs een allergische shock of -aanval krijgen.
  * De meeste gekweekte insecten zijn genetisch gemanipuleerd en worden gevoed met inferieur voedsel (hoe goedkoper hoe beter) waar hormoonverstoorders en gifstoffen in kunnen zitten.
  * Door intensieve kweek kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij intensieve veehouderij: zoals ziekten en mestoverschot. Mogelijk kunnen ze nieuwe onbekende ziekten met zich mee brengen.
  * Er zit in sommige soorten insecten meer cholesterol dan in vlees, omdat het grotendeels orgaanvlees is.
  * Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste insecten parasieten met zich meedragen en na het verwerken tot humane voeding deze parasieten op mensen en dieren kunnen overbrengen. Deze parasieten vormen een serieuze bedreiging voor zowel mensen. De gastheer wordt geïnfecteerd door de opname van oöcyten, en de infectie uit zich voornamelijk in gastro-intestinale symptomen (waterige diarree). Daarnaast kunnen de parasieten diverse ziekten en chronische gezondheidsklachten veroorzaken.
  * In verwerkte insecten zitten tannines, die onoplosbare complexen vormen met eiwitten en hun biologische beschikbaarheid verminderen.
  * In insecten zitten ook fytaten en oxalaten, die de opname van mineralen als calcium, zink, mangaan, ijzer en magnesium verminderen. Daarnaast verstoren saponinen de vertering van eiwitten, verminderen zij de absorptie van vitaminen en mineralen en worden zij in verband gebracht met hypoglykemie (een te laag bloedglucosegehalte).
  * Alkaloïden, aanwezig in talrijke geleedpotigen, zijn boven een bepaalde dosis giftig voor de consument, en ook cryptotoxische insecten zijn riskant. Hun consumptie moet worden vermeden omdat zij steroïde hormonen bevatten zoals testosteron, dat in sommige kevers aanwezig is. Regelmatige consumptie van deze insecten kan leiden tot groeiachterstand, hypofertiliteit, vermannelijking bij vrouwen, oedeem, geelzucht en leverkanker, zo blijkt uit een studie.
  * Krekelmeel zet mogelijk aan tot overconsumptie en overgewicht. Want 100 gram krekeleiwit is namelijk meer dan 500 Kcal.

  Meer informatie over de nadelen en gezondheidsrisico’s van insecten eten, staat in dit artikel: https://she.health/wat-zijn-de-risicos-van-insecten-in-je-eten/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *