Interessante Reizen: QR-tonijn

blauwvintonijn met QR-code. Inscannen en je ziet meteen waar hij gevangen is, met welke methode en door welke boot

Gisteren bezochten we de vissershaven van Carniçal, om daar de vangst van een blauwvintonijn te bewonderen van 212 kilo. Miguel van het visserijdepartement van de regering van Madeira liet zien hoe ze dat registreren, met QR-code. Je scant de code op de vis, en je ziet meteen waar, wanneer en door wie hij gevangen is en met welke methode. 

Tonijnvissershaven van Carniçal

Er mag sinds 2016 weer gericht op de blauwvintonijn gevist worden, nadat er sinds 2006 een moratorium gold vanwege een ICCAT herstelplan, de inter-gouvernementele organisatie voor duurzame tonijnvisserij, die is gevestigd in Madrid. Deze studie van drie Madeirese visserij-onderzoekers uit 2018 laat zien hoe de populaties van diverse tonijnsoorten zich rond Madeira ontwikkelen.

Per geregistreerde tonijnjager mogen ze er gericht vijf binnenhalen via lijnvisserij met aas. Daarnaast mag je als ‘bijvangst’ van andere tonijnvisserij een blauwvintonijn aanlanden.

Madeira heeft een quotum van 200 ton blauwvintonijn te verdelen met de Azoren. Het vangstseizoen piekt in maart-april. Nu is het quotum dus nog niet volgevist, vorig jaar wel: Toen vingen ze 111 ton. Historisch gezien is er een grote fluctuatie in vangst, zoals je in deze historische dataset ziet tussen 1960 en 1999: Sommige jaren werd er meer dan 300 ton blauwvintonijn gevangen, andere jaren slechts 1 ton of 17 ton.

Met QR en een ijslaagje

De meest gevangen soort hier is de grootoogtonijn (Thunnus obesas), en de Skipjack, een kleinere soort die je in blikjes tonijn terugvindt. De tonijnvisserij is de belangrijkste visserij voor Madeira, die soms de helft van het totale vangstvolume uitmaakt. Daarnaast is de vangst op de eerder vermelde black scabbard-diepzeevis belangrijk.

De eerste blauwvintonijn die dit jaar werd in januari gevangen woog 284 kilo en werd voor 3396 euro verkocht op een vismarkt. De recordtonijn van afgelopen jaar woog 418 kilo. Wat deze blauwvintonijn van 212 kilo opbrengt is nog niet bekend. Maar de totale blauwvintonijn-vangst van afgelopen jaar was wel lucratief: 97 ton tonijn leverde 806 duizend euro op. Dus een euro of duizend moet hij zeker opleveren.

Wij hebben hier ook al een aantal malen tonijn gegeten, bij Apolo in Funchal krijg je een tonijnsteak op een hete steen geserveerd. Heeeerrrlijk.

Een grote tonijnjager waarmee ze vooral de kleine tonijn vangen

In tegenstelling tot de Nederlandse regering lijkt de Madeirese overheid haar vissers actief te steunen. Ze plaatsten hier in 2016 nog een monument ter ere van de jagers van de zee, en ook het visserijdepartement van Madeira werkt mee in plaats van tegen, vanuit 1 of andere vage anti-humane ideologie van Postcode Loterij-clubs zoals in Nederland..

En dit is de kleine, daarmee vangen ze met een lijn en aas de grote

De vissers leken een beetje terughoudend te reageren op mijn fotografische toenadering. Dat komt misschien omdat ik er met mijn baard en linkse sandalen uitzie als een Greenpeace-activist. Terwijl ik natuurlijk de Fishermen’s Friend ben, kunnen zij niet weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *