Interessante Reizen: Diepzeelekkerbekjes

De vissershaven van Porto Moniz

Op Madeira is het eten van vis voor ons een dagelijks bijna religieus ritueel. Wij aten nu in Porto Moniz in het Sea View Rooftop-restaurant, met uitzicht over de natuurzwembaden, levend als de King & Queen of Chill, genietend van het leven.

Al duurt dat maar even, want woensdag is het alweer afgelopen, en we leverden net de autosleutels in.

De vissers die hun aas aan de lijn met haken hangen

Poging tot reputatiemoord
De beste plaats waar een vis kan zwemmen, is als gerecht op je bord. Wij eren zo de vissers die het voor mensen uit de zee halen, een risicovol beroep dat je niet genoeg op waarde kunt schatten. En dan zijn er ook mensen die je geen leuk leven gunnen, mogelijk omdat ze zelf overlopen van frustraties over zichzelf en ‘het bestaan’..

Aan het thuisfront scheen het te rommelen, een deugmens dressed as journalist– van de VPRO heeft een heel programma aan mij gewijd, met het oogmerk van reputatiemoord. Hij wil mij economisch beschadigen, in de hoop dat de platforms waarvoor ik optreed mij ditchen, net als Taco Dankers eerder bij Ongehoord Nederland .

Alsof zou ik een soort Gretta Duisenberg-turbo zijn die overloopt van haat tegen het volk van de Bijbel, en dat je ‘de Palestijnen’ dan als stok gebruikt, Greetje Nieuwenhuis. Daar wil ik helemaal niet bij horen. Of dat ik dagelijks mijn bruine uniform uit de kast trek, vol heimwee naar het Derde Rijk, heil Rypler.

Iedereen die mij kent snapt al wel, dat dit totale kolder moet zijn. En dat is het ook.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia, bestel ‘m via www.lieverdooddanslaaf.com

Medialogica toonde geen enkele interesse in de inhoud die de podia brengen, die zij nu in een kwaad daglicht wilden zetten. Karel Beckman, hoofdredacteur van De Andere Krant geeft ze op dat vlak al meesterlijke repliek. Daar sluit ik mij volledig bij aan.

Waar zij de lens op leggen is misschien 0,001 procent van uit hun context gerukte zinsnedes die ooit uit mijn toetsenbord rolden in de dik vijfduizend blogs die ik schreef, naast honderden artikelen voor kranten, tijdschriften en een fantastisch fotoboek over vrijheid: Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid.

Dus voor de mensen die mijn werk eerder nog niet kenden, dit is je kans om zelf te oordelen: bestel mijn fotografisch Meisterwerk via www.lieverdooddanslaaf.com 

Dankzij de boekenverkoop konden we ons nu dit paradijs hier veroorloven. Dat boek zit vol van mijn eigen karakter en schrijfstijl, met wat spot, ironie, vleugje sarcasme. Ik neem ook de Friezen op de hak, inclusief mijzelf. Maak ik me dan schuldig aan Anti-Friezisme? Je kunt zelfs Antivries in de winkel kopen. Het is een groot succes, iedereen die het bestelde is er lovend over.

Porto Moniz heeft vulkanisch ontstane zwempoelen

In de gewraakte passages ventileer ik niet mijn eigen opvattingen, maar ik neem een personage in, een donderprediker (het was in een zondagspreek over Psalm 32) dat zich volzoog met alle clichees die er op het internet leven. Om die vervolgens op het publiek los te laten en de reacties te testen.

…en daar kun je heerlijk chillen

Die poelen zijn hier tot professionele zwembaden omgevormd

Er staat geen disclaimer op mijn site, dat ik ook columns schrijf als columnist, en dat je als personage dingen kunt schrijven, als stijlfiguur die niet beslist je ‘mening’ zijn…Ik schrijf voor mensen die kunnen lezen, ook tussen de regels door.

The King & Queen of Chill

Er zit een knop op je tv…
Conclusie: De oude media in handen van De Staat en twee Belgische miljardairs, die zijn  van het padje af. Is het gewoon jaloezie, dat zij met al hun mediasubsidies steeds meer aanhang verliezen, terwijl mijn aanhang zonder een cent subsidie stormachtig is gegroeid? Of gewoon, omdat wij veel leukere mensen zijn?

Hier zaten we lekker….

Ik geniet hier met mijn prachtige Joodse vriendin van de visgerechten, de schoonheid van de oceaankust. Er werden op leisteenplaatjes met mangosaus rolletjes geserveerd van de Zwarte Degenvis, de lekkerbekjes uit de diepzee die ik hier al vaker beschreef.

…en dit aten we, life is good!

De visserij op die zwarte degenvis is bij toeval ontstaan in de negentiende eeuw. De vissers waren op zoek naar diepzeehaai, voor lampenolie. Toen ze zo’n langwerpige zwarte jongen met grote ogen aan de haak sloegen, bleek deze zo lekker dat hij in korte tijd een rage werd. En dus gaan de vissers er nu met een lijn met haken vol aas ’s nachts op uit.

In die kleine bootjes, dobberend op de oceaan. Ga er maar eens aan staan. Dan kun en durf je wat, dan ben je een vent..

13 Replies to “Interessante Reizen: Diepzeelekkerbekjes”

 1. “Maak ik me dan schuldig aan Anti-Friezisme? Je kunt zelfs Antivries in de winkel kopen.”

  Friezen zetten ook graag oude thuisspullen aan de straat, ter verkoop. We kwamen 11 jaar geleden tijdens een fietstocht door Friesland-west zo’n huishandeltje tegen met een vrieskast in het assortiment. Het bordje eraan vermeldde ‘Diepfries’. Zelfbewuster kun je het niet krijgen.

  1. Beste Henk
   Ik ben het helemaal met je eens.
   Ik kijk dit soort programma’s niet.
   Rypke is een eerlijke strijder,
   Daarom wil de gesubsidieerde omroep NPO hem schaden

 2. Geniet nog van de laatste dagen! Positief is dat De Andere Krant qua losse verkoop in één week, net zoveel wordt verkocht als Telegraaf en Noord Hollands Dagblad bij elkaar in één maand bij de diverse ondernemers die ik ken. Een hele mooie ontwikkeling.

 3. Het is inderdaad pure afgunst vanuit de Main Stream Maffia om kritische schrijvers af proberen te branden.
  Dat dit niet lukt komt doordat mensen inzien hoe belangrijk waarheid is geworden. Wat dat aangaat worden mensen zowaar steeds leuker.

  Men ziet in, dat dit soort ‘instituties’ niet meer zijn dan monopolisten, die spelregels veranderen tijdens de wedstrijden.
  We zien dat ook terug bij energiebedrijven. Vrijdag j.l. heb ik mijn gasaansluiting laten verwijderen door de netbeheerder. De uitvoerders vertelden dat ze per dag minstens 3 aansluitingen verwijderen. “De mensen worden het zat!”. Tussen aanvraag voor verwijdering en uitvoering zitten minstens 3 maanden tijd.
  Er werd smakelijk gelachen over hoe ik mijn huis verwarm met gratis afgewerkte frituurolie. Die hadden ze nog niet eerder gehoord.

  We moeten stoppen met monopolistische megabedrijven met hun wurgcontracten. Het overheidsgezwel verstikt vanzelf wanneer ze miljarden kapot slaan aan wapentuig en geen cent belasting meer binnen krijgen. Vanaf dat moment probeert Europa het stokje over te nemen, maar zal eveneens snel verschrompelen. De NWO is n.v.t.

  Het ‘ordo ab chao’ project is mislukt. Binnenkort hengelen we in Friesland de verse vis uit ‘eigen’ wateren, vangen we kokkels en (Japanse) oesters uit het Wad. Een ommelet met zeepieren is echt niet vies, zoals het klinkt. En groenten en kruiden uit de vrije natuur zijn er in overvloed. Af en toe een gans of Peking-loop-eend (herkenbaar aan de rolstoel).

  Wie nu nog CBDC wil om oude voeding/vulling in een supermarkt te kopen, kiest voor de titel Zombie.

 4. Geniet van jouw vakantie Rypke. Aanvallen vanuit gevestigde vrijmetselaarsbelangen zullen er altijd zijn. Het begint een beetje routine te worden.

 5. Even mijn steun uitspreken voor Rypke hier. Het is te hopen dat het geestelijk bewustzijn eerder landt dan de waarheid van de geschiedenis bij het schaapvolk. Ik wens geen herhaling van de geschiedenis.

  De Aramese versie van het Jezus-gebed ‘Onze Vader’ in de hertaling van Bram Moerland:

  Bron van Zijn,
  die ik ontmoet in wat mij ontroert,
  Ik geef u een naam
  opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven.
  Bundel uw licht in mij – maak het nuttig.
  Vestig uw rijk van eenheid nu,
  uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.
  Schenk ons wat we elke dag nodig hebben
  aan brood en aan inzicht.
  Maak de koorden van fouten los
  die ons vastbinden aan het verleden,
  opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven.
  Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden.
  Uit u wordt geboren:
  de alwerkzame wil,
  de levende kracht om te handelen,
  en het lied dat alles verfraait
  en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.

 6. Haa, geniet van al dat lekkers uit de zee. Een paar maanden geleden met mijn zoon nog walvis gegeten in een aziatisch land, lekker en vet….

 7. Rypke, ik vroeg me al af, wat dat antisemitisme, van je, inhield.
  Duidelijk nu…..
  Kon het me al niet voorstellen.
  Inmiddels wordt, zo ongeveer iedereen, daarvan beschuldigd.
  Ik ga je boek bestellen!
  Niet zo zeer om dat boek, maar omdat ik boos ben, om deze hetze.
  En als ze jou laten vallen, laat ik hun vallen.
  Goede thuisreis!

 8. Heel simpel, kort en krachtig.
  Ze kunnen beter over je fiets lullen dan over je lul fietsen.
  En dat ze uit hun nek lullen dat is duidelijk. Horen wie horen wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *