Geld olieboer Vitol (Gieskes-Strijbis-fonds) nu ‘vergroening’…

Windmolens op zee groenwassen met een film bij de EO

Multimiljonairs en miljardairs zitten met hun filantropie-fondsen allemaal in het groen. Een belangrijke speler naast de Brenninkmeijer-familie en de familie Van Vliet (van geldhandelaar Gerard en zoon Rogier, Adessium Foundation) is hier het Gieskes-Strijbis-fonds van wijlen Hennie Gieskes.

Gieskes maakte deel uit van het bestuur van Rotterdams oliegigant Vitol, en hij was bestuurder bij Amerikaans schaliegasboer Barrett, dat hij aan Shell wilde verkopen. Na verkoop van zijn aandeel in de Rotterdamse oliegigant Vitol (nu Zwitsers hoofdkantoor, jaaromzet 236 miljard euro), hield de investeerder Gieskes een slordige 75 miljoen euro familievermogen over. Dat bracht hij onder met zijn vrouw (Strijbis) in een Spaarne-fonds dat nu dus het Gieskes-Strijbis-fonds heet.

Tot 2019 was Tino Wallaart van PR-bureau Wallaart en Kusse er directeur, kandidaat statenlid voor de PvdA en voormalig PR-strateeg bij Natuurmonumenten. Per 1 april werd de (oud-)directeur van Stichting de Noordzee Floris van Hest directeur van dit fonds.

Olie-raffinage Maasvlakte

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd
Vitol beheerst volgens Elsevier Weekblad 8 procent van de mondiale oliehandel. Dat uit de handel in olie zo’n ‘groen’ legaat kan ontstaan is niet nieuw. Het Amerikaanse filantropiefonds ‘Pew Charitable Trust’ dat vissers van zee poogt te pesten is ook een legaat van oliehandelaren, nu Sunoco geheten. Of denk aan de Rockefeller Foundation van Standard Oil, de grootsponsor van de CO2-agenda, net als het Rockefeller Brothers Fund.

Kortom, de klimaatagenda is met oliedollars gesmeerd, zoals ik al beschreef voor Elsevier in 2016. Al die miljardairs in Nederland doen het in het groen. Zie ook de (Frits) Goldschmeding Foundation die met het World Economic Forum en het World Resources Institute (Stientje van Veldhoven) een Platform voor Accellerating the Circular Economie (PACE) oprichtte. De Randstad-Uitzendbureau-directeur vergeeft jaarlijks tien miljoen euro, en CDA-politicus en oud Bertelsmann Stiftung-voorzitter Aart Jan de Geus werd zijn voorzitter.

Daar zit de echte invloed. Maar nog is dat allemaal kinderspel bij ’s werelds grootste geldsluis naar groene agitatie: De Postcode Loterij van Boudewijn Poelmann.

De fondsen van de Brenninkmeijers Porticus en Laudes Foundation pompen jaarlijks miljoenen euro’s in klimaatagitatie, zoals van de European Climate Foundation in Den Haag. De uitgaven van Gieskes-Strijbis zijn bescheidener, een dikke vijf miljoen euro per jaar, waarvan dik twee miljoen gaan naar ‘natuur en milieu'(-agitatieclubs)

De Milieustraat van Nederland

Daarmee helpen ze nu het plaatsen van windturbines op zee groen wassen, en de geesten rijp maken voor biodiversiteitbelasting en klimaatbelasting op je eten.Het Gieskes-Strijbisfonds is namelijk belangrijke sponsor van Stichting de Noordzee.

Het fonds gaf 390 duizend naar dit lobbyvehikel van de windustrie op zee, geleid door een CDA-politica voor ‘bodembescherming’ van de zee (2020-2023), het eufemisme voor ‘vissertje wegpesten’ terwijl ze het bouwen van mogelijk 30 duizend windmolens op zee voor 2050 helpen groen wassen.

Daarnaast zijn ze ‘partner’ bij een filmproductie, die de suggestie moet wekken dat de verbouwing van de Noordzee tot wind-industrieterrein eigenlijk heel goed is voor…eh, ja voor de natuur: ‘De Wilde Noordzee’. De EO (Ergerniswekkende Omroep) zal deze film in 2024 uitzenden.

Opmerkelijk, de oud-directeur van Stichting de Noordzee, Floris van Hest werd per 1 april de directeur van het Gieskes-Strijbisfonds, vervanger van de post van Tinno Wallaart. Zo schuiven ze elkaar fondsen en baantjes toe… De kans dat Stichting De Noordzee haar jaarlijkse tonnetjes blijft krijgen is hiermee verder toegenomen.

HOE slecht is vlees….Staatsomroep NOS haar agitatiepropaganda

Lobby voor duur voedsel
Gieskis-Strijbis is ook sponsor van ‘True Pricing’, in het Duits bekend als ‘Wahre Koste’, de andere naam meer oude naam is ‘externalities’. Bankier Herman Mulder, woonachtig aan de Apollollaan in Amsterdam is hiervan de aanjager, met zijn True Price Foundation, dat ook tot 2025 nog eens 350 duizend euro vangt tot 2025.

Het Gieskis Strijbisfonds heeft daarnaast 3 ton over voor een project dat tot 2025 moet helpen om de prijs van dierlijke producten kunstmatig duurder te maken via ondoorzichtige rekenmodellen. Dat is een project van Jeroom Remmers, tevens betrokken bij de Carbon Pricing Food Coalition (CO2-belasting op vlees en zuivel):

De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) zet zich in voor het betalen van de ‘echte’ prijs van voedsel, inclusief kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn, te beginnen bij vlees en zuivel, vanwege de hoogste urgentie.

Het doel van dit project is het vergroten van de steun voor ‘true pricing concepten’ voor dierlijke eiwitten in enkele EU-landen (Nederland, Duitsland, Frankrijk en op EU-Commissieniveau). De urgentie voor het beprijzen van externe milieukosten is niet alleen noodzakelijk om de klimaat- en biodiversiteitscrisis te helpen oplossen, maar ook om de gezondheidscrisis te verkleinen.

Mooie meid met lekker vlees, het Paradijs…

Gehaktbalbelasting op komst
TAPP betaalt partnerbijdragen (2021) aan de Vegetariërsbond, actiegroep World Animal Protection en Beyond Meat. (nepvlees) Het lijkt een eenmans-stichting, die met 60 duizend euro van de Stichting Doen (Postcode Loterij) tot nu toe zichzelf op de been hield, met nog eens 30 duizend euro fondsenwerving. Dan is zo’ drie ton natuurlijk een leuke slok op een borrel. Een klimaatsceptische stichting als Clintel zou nooit voor zo’n bedrag bij Gieskis-Strijbis hoeven aankloppen.

Al zou een moratorium op CO2-politiek een weldaad voor mens en natuur betekenen. Hoe dan ook, Jeroom kan met slap groen geOH ruim de broek op houden. Had ik ook moeten doen.

De Europese Commissie in Brussel bereidt al een CO2-taks op dierlijke producten voor die dan voor ‘Carbon Farming’ aangewend kan worden. De Europese Commissie wil voor 2026 de boerenstand laten deelnemen aan hun Emissiehandel-systeem (ETS), op 14 juni:

The EU Commission is planning to launch a proposal for an ETS system for agriculture or food systems by 2026, but other options will be considered as well. New Zealand and Denmark already annouced GHG-emissions taxes for livestock farmers.

en

The basic idea is that tax revenues from an ETS system for GHG emissions in agriculture will be used to pay and reward farmers for reducing GHG emissions (carbon farming and other options). Five options for ETS systems were presented.

1. On-farm ETS: point of obligation: farmers. Three options:

1a: livestock

1b: peatlands

1c: all greenhouse gas emissions

2. Downstream ETS: point of obligation: meat and dairy processors (and importers)

3. Upstream ETS: point of obligation: companies selling animal feed and fertilizer

‘Ware Kosten’ betekent dus CO2-belasting en biodiversiteitbelasting op je eten. Een Gehaktbaltaks, of Biefstukbelasting. En zo kun je met opbrengst van de olieboer Vitol dus iets voor ‘het klimaat’ betekenen.

6 Replies to “Geld olieboer Vitol (Gieskes-Strijbis-fonds) nu ‘vergroening’…”

 1. Alle lof voor het diepgravende onderzoek. Als schrijver en lezer zou je haast misselijk worden van zoveel corruptie. De ‘filthy-job-hoppers’ van het baantjes carrousel gaan tegen elke menselijke natuur in.
  De wetenschap dat dit alles volgens agenda plan moet verlopen, geeft al aan dat het onder de neus van het volk wordt gewreven ter ontmoediging en ineenstorting.

  De versnellende haast waarmee plannen worden doorgedrukt, geeft echter hoop, omdat het schijnbaar een race tegen de klok is tot het financiële systeem het begeeft. Al die corrupte miljoenen en miljarden gaan plaats maken voor zaken van waarde, zonder schuldsysteem en woekering.

  Het is voor ons wachten tot alle neuzen dezelfde kant op gaan. Waarschijnlijk volgend jaar, wanneer de schappen van de supermarkten leeg zijn vanwege de onbetaalbaarheid. Dan is het klaar. Tot die tijd blijven we in toenemende verdrukking.

 2. Als informatie aanboren net zoveel opbracht als naar olie zou jij dan ook een fondsje hier en een lobby club daar sponsoren? Zoals ‘Geen vrees voor vlees’of ‘Meer plezier met bier’.

  Vraag me af hoe de melk industrie als Campina en de leer verwerkende industrie de toekomst zien en waar ze hun ogen op gericht hebben om te overleven of eventueel als een kameleon zich om te toveren naar de gewenste kleur. Zoals een Krekel-shake per week voor Mina NATUURLIJK van Campina !.
  Of wordt de zuivelmarkt (duivelmarkt?) overgenomen door de koeien van Almeria diary products in Saudi Arabia die een 750000 koeien in de woestijn hebben staan in een onnatuurlijke habitat voor deze beesten.
  Geen ‘Lekker dier’ of andere stichting en politieke partij die zich over die dieren zorgen schijnt te maken. Misschien doen ze wel woestijn landschap in hun originele staat brengen via een ‘Desert re-sanding lobby’ Goed voor de Nederlandse grondverzet industrie. De zuivelindustrie daar is met Nederlandse technologie opgebouwd. In de jaren tachtig bouwde we daar Melkfabrieken. En hoe staan de Pampa’s in Argentinië waar veel biefstuk vandaan komt in dit plaatje? Ik neem aan dat die sponsors uit de olie handel niet allemaal vegan en soja burger consumers zijn of bankstellen hebben met nep leer als bekleding.
  Ik heb al een perscommuniqué voor de Post Dutch farmers periode als Tristate city verwezenlijkt is.

  Voortschrijdend ‘Wetenschappelijk’ inzicht wijst uit dat de destijds vermeende invloed van de veehouderij op het klimaat niet zo van invloed was als vermoed werd door de destijds gehanteerde modellen. Met de huidige anti-zwaartekracht en emissie vrije energie opwekking kunnen we nu zonder schadelijke emissie vers vlees importeren en weer als vroeger van de dierlijke producten genieten.

  De auto industrie kan weer stoelen met leer bekleden voor de high-end consumer market en de schoenen industrie kan weer een beperkte herstart maken. Via import vanuit landen die destijds door hun conservatieve houding wat we toen rechts extremisten noemde deze markt in stand gehouden hebben.

  Je maakt mij niet wijs dat deze mensen die los geld overhouden om dat in dit NGO’s te pompen allemaal vegetarisch/vegan zijn. Zal me niets verbazen dat er waarschijnlijk al in de buitenlandse boeren industrie via achterdeurtjes geïnvesteerd wordt door dezelfde geldbronnen om hun eigen consumptie niet te laten stagneren en ook nog een dikke cent eraan te verdienen. Follow the money.

  De nieuwere generaties zien niet de tegenpool via terugblikken. . We zijn van drie glazen melk per dag met Joris Driepinter, Croma bak&braad voor een lekker stukje vlees en het gezegde ‘daar hebben ze het niet zo breed die hebben echt niet elke dag een stukje vlees op tafel staan’. Naar het demoniseren van deze producten doorgeslagen. Ik eet zelf al zo’n 35 jaar geen vlees maar noem mezelf geen vegetariër en vind dat iedereen een eigen keuze moet kunnen maken maar dan wel scharrelvlees. Waar een kip nog scharrel les kan geven aan de kuikens en zodoende goede beenspieren opbouwen en nog kip kunnen zijn met een sociale band. Waarbij een haan nog mag doen wat de haan graag doet namelijk kraaien als de zon opkomt. Niet die chemische opgehokte plofkippen. Terug naar kleinschalige productie dat schijnt ook goed voor hun immuunsysteem te zijn. Welk deel van het budget is apart gezet om paardenmaneges uit te kopen? Dat zou logisch toch wel de eerste schakel zijn als non primaire levensbehoefte en puur als hobby/luxe gezien kan worden na het verdwijnen van de postkoets en de instructie van een trekker die de ploeg trekt. Gezien vanuit de alarmerende enorme vermeende toename van de globale temperatuur van 0,000036 graden tussen nu en zeg twaalf jaar. Als Nederland voorop wil lopen en geloofwaardig wil zijn dan is dat wel het eerste wat je moet doen. Je kan geen uitzondering maken onder het bekende argument van ‘als ieder dat zou nalaten te doen dan verandert er niets’. Hoe meer paarden achter een hek hoe sneller het zeewater stijgt tot aan je nek.

  Alleen al het focussen op één segment en blinde vlekken hebben voor andere zaken laat zien dat men niet holistisch kan of wil zijn. Dom of slim voor gewin of is het echt om te streven om te overleven? Wie weet indien het om overleven gaat wat men ons doet geloven dan zitten er in de aanpak nog vele logische kloven.

  1. Ha die buurman,
   Je haalt een hoop aan om jezelf te conformeren aan opgedrongen oplossingen voor alarmistische dwang problemen.

   Zet eerst eens op een rijtje wat er aan rampspoed wordt verkocht door WEF, VN, overheden en meer van dat tuig. Tot 2030 worden er rampen ‘beloofd’ die tegenstrijdig zijn met zichzelf:

   Aarde warmt op!
   Zeespiegel stijgt!
   Drinkwater tekort zal ontstaan!
   Het weer zal extremer worden!

   Hoe kan drinkwater schaars worden als de zeespiegel daalt door verdamping t.g.v. warmte toename als klimaateigenschap? Het zal meer gaan regenen, waardoor zoet rivierwater ons tegemoed zal komen.
   We hoeven slechts de vuil productie te staken, zodat waterzuivering minimale bewerking nodig heeft.

   En zo kan iedereen zelf vaststellen dat ‘alarmisme’ niet meer is dan media reclame voor een broodje aap.
   Laat je gemoedsrust niet verstoren door onnodige angst.
   We zitten nu toch ook niet in een ijstijd, die in de 80-er jaren was voorspeld?

   1. Je zou deze conclusie kunnen trekken als ik in het narratief mee ga. Wat ik probeerde te doen is dat als ik met de argumenten met zou gaan. Er vele onlogische zaken zijn en men niet holistisch kijkt en op een beperkte schaal de boel wil ‘verbeteren’ . Kortom ik probeer de mankementen in hun redenatie te tonen. Tevens wat gedachten richtingen van als ik ook slim zou wezen als speler in het spel.
    Persoonlijk maak ik me er niet druk over en zie het hele leven als een groot spel. Ik oordeel niet ieder zijn keuze.
    Ondertussen heb ik paprika’s uit eigen tuin en ga nu koken voor mijn vrouw en mij. Ze is momenteel tussen de mais en sojaboon planten ‘onkruid ‘ aan het weghalen . Ze is doofstom en kan niet lezen en schrijven zelfs niet tellen
    Deze hele zaak gaat aan haar voorbij alsof er niet aan de hand is. Ik ben best gelukkig met mijn simpel en spartaans leven.
    Wat ik probeer te bereiken is de rode oortjes (zoals Rypke ze omschreef ) die over onze schouders meelezen aan het denken te zetten voor wie en wat ze zich inzetten en hoe ze gebruikt worden zonder dat ze het misschien zelf in de gaten hebben en van richting veranderen als ze nog een geweten en moraal hebben. Ik neem aan dat je die optie niet gezien hebt.
    Aje to buur.

 3. Nee, Marinus, die optie zag ik niet aankomen. Omdat je niet in het narratief meegaat, gaat mijn verhaal niet op.
  Dus wat ik als laatste heb beweerd, heb ik als laatste niet beweerd. 😉

  A je to!

  1. Ik hoop dat het ook kan verklaren dat ik over vroeger begon.en dat we nu het bijna tegenovergestelde hebben. Eerst promote de overheid melk vlees en vis aan en nu exact het omgekeerde. Als je de geschiedenis kent dan kan je daar tegen afwegen of je iets nieuws doet of andere opties overweegt. Even zo goed als wij ons tegen onze ouders afgezet hebben omdat de meester op school iets anders vertelde /brainwash . En we via ouders en grootouders wijsheid meekregen. Zitten we nu met een generatie die in het systeem zitten en niet beter weten en hun ouders ook al weer minder weten als de ouwe hap. Dus ik ben een beetje een opa voor de meelezers en hoop dat ze een goede koers kiezen. Ik oordeel niet ieder zijn keuzes.
   Inmiddels samen lekker gegeten zelfgemaakte linzensoep en stamppot van aardappelen met eigen gemaakte zuurkool. Het was stamppot omdat mijn vrouw net wat tanden heeft laten trekken en dan niet zwaar hoeft te kauwen.

   Aje to buur
   Ps
   Hoop dat je mijn pogingen tot rijmen kan waarderen. Ik ben literair niet zo goed maar het geeft een sausje van humor die wil ik namelijk niet laten vergallen. En gelukkig zie ik bij jouw ook de broodnodige humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *