Client Earth procedeert voor allerrijksten en hun Aarde

Urgenda, mede mogelijk gemaakt door Vadertje Staat

Semi-overheidsclub Urgenda bouwde afgelopen jaren haar internationale Climate Litigation Network met miljoenen van miljardair Boudewijn Poelmann’s Postcode Loterij. Dat gaat ze zo financieel voor de wind, dat ze alweer drie nieuwe juristen willen aannemen.

Zij bedreigen via persberichten nu overheden dat ze deze gaan aanklagen. Er zouden nu al mondiaal 80 Urgenda-achtige klimaatzaken lopen.

Haar Britse voorloper is het in 2007 opgerichte Client Earth van de boeddhistische homofiel en Trump-hater James Thornton. Deze Wallstreet-jurist was werkzaam voor de Natural Resources Defense Council. (NRDC) Een jurist van zijn club werkt nu voor Urgenda.

De miljardairs die Client Earth financieren

Client Earth voor de allerrijksten hun Aarde
Thornton bracht de juridisering van milieuactie over van de Verenigde Staten naar Europa, gefinancierd door miljardairs en ambtenarij. Daarvoor kreeg hij volgens Influencewatch startgeld van de McIntosh Foundation van investeringsbakier McIntosh, werkzaam bij Salomon Brothers. Die financierden al Thornton’s NRDC en ook Greenpeace steken ze geld toe.

Zijn hoofdfinancier is de Britse multi-miljardair Chris Hohn.

Zie hier maar het jaarverslag naar de top 10 financiers van zijn groen-juridische terreurorganisatie. Daarin vind je Britse, Europese en Noordse overheidsinstanties. En een rij miljardairsfondsen zoals van Michael Bloomberg. Maar ook de met Statoil (S.O, Esso) miljardair geworden Rockefeller-dynastie prijkt in zijn top tien gulle gevers.

Ook subsidies van overheden

Daarnaast vind je de Haagse European Climate Foundation. (ECF) Dat is het klimaatvehikel van de Canadese miljardair John Mac Bain en de Brenninkmeijer-familie (C&A) met hun Porticus en Laudes Foundation. Net als bij Urgenda doet ook een aftakking van de Postcode Loterij mee, de Postcode Earth Trust.

Zo kan Client Earth dus procederen voor de allerrijksten en hun Aarde.

Ze tonen hier in 2022 een top tien van ruchtmakende klimaatzaken, met Urgenda op 2 en Milieudefensie op 4. Waar Viruswaarheid bij het opkomen voor burgerrechten alles verloor, is de kans op victorie nu stukken groter. Wie voor onvrijheid actievoert, vindt de rechterlijke macht aan haar zijde.

Urgenda haar Climate Litigation Network (Sara Mead) met oa oud-personeel van Client Earth liet op 27 september 2023 al deze dreigbrief rondgaan:

Klimaatclubs verplaatsen politiek proces naar de rechtszaal

Toegang tot nationale rechtszalen via Internationale verdragen
Om de belangen van ambtenarij en miljardairs te verdedigen tegen de productieve bevolking, beroepen zowel Urgenda als Client Earth zich op mensenrechten-verdragen. En het Aarhus-verdrag voor toegang tot de rechtspraak in de Europese unie.

Urgenda kon in 2015 voor toegang tot de rechtszaal gebruik maken van een gaatje in het Burgerlijk Wetboek, dat alleen in Nederland bestond. (waarvan de precieze naam mij even is ontschoten) Daar maakte de actiegroep Moeders van Srebrenica toen ook gebruik van. Daardoor konden ze zich als publiek belanghebbende opwerpen, terwijl 17.999 miljoen Nederlanders geen lid van Urgenda zijn.

Lenig gebruik van EU-verdragen en regulering geeft miljardairsclubs nu overal toegang. Client Earth kreeg voor uitbreiding van toegang tot nationale rechtszalen zelfs LIFE+-subsidie van de Europese Commissie om door die Europese Commissie gespekte milieuclubs eenvoudiger toegang tot de rechtszaal te helpen geven, voor het project ‘Access tot Justice’…

Daarover bericht dit persbericht uit 2018 van Client Earth, the Urgenda Climate Case and Access to Justice for environmental NGOs in the Netherlands:

The original District Court case inspired a wave of climate lawsuits worldwide, initiated by citizens with the aim to hold their governments accountable for the lack of action against Climate Change. For the Court of Appeal to state in such clear language that the Dutch State had violated its international human rights obligations adds further motivation to climate defenders everywhere.

Bij de Raad van State: Behoorlijkheid van Bestuur is een Grondrecht

Avondklok-rechter Tan de Sonneville gaf klimaatclubs mondiaal duw in de rug
Wat avondklokrechter Marie Tan-De Sonneville bij de Hoge Raad in 2018 teweeg bracht, was dat zij jurisprudentie schiep voor klimaatclubs internationaal. Urgenda kreeg toegang op basis van het burgerlijk wetboek. Maar haar beroep op internationale verdragen was eerder afgewezen.

De Hoge raad opende een doos van Pandora, door te stellen dat Urgenda zich op mensenrechten-verdragen mag beroepen, om te doen alsof zij mijn belang en uw belang vertegenwoordigt:

This means that Article 34 ECHR cannot serve as a basis for denying Urgenda the possibility to rely on Articles 2 and 8 ECHR in these proceedings.’ The Court of Appeal then found Urgenda’s grounds to be admissible, based on their rights as a public interest organization under the Dutch Civil Code.

Not only does the Court of Appeal’s Judgement have the potential to open the door to further ECHR based environmental litigation in the Netherlands, it will hopefully also persuade other national courts not to dismiss challenges by environmental NGOs and other public interest groups based on Article 34 ECHR.

Via beroep op mensenrechten ‘het klimaat’ er door drukken

Climate Litigation Network na door Hoge Raad geopend deurtje
Toeval bestaat niet. De Hoge Raad opent een juridisch deurtje voor klimaatclubs in alle nationale rechtszalen, door jurisprudentie te scheppen. Tegelijk, in 2018 sloten juridische clubs rond de Verenigde Naties in het Vredespaleis (zetel internationaal gerechtshof) hun Global Pact for the Environment. Het UN Global Compact waarvan Client Earth ook lid is.

De zogenaamde Haagse Principes (Hague Principles) beogen hier een fusie tussen mensenrechten en milieurecht. Dat gebeurt onder aanvoering van jurist Klaus Bosselmann, oprichter van de Grünen in Duitsland, van de IUCN World Commission on Environmental Law.

En dat deurtje opende Tan de Sonneville dus precies al in dat zelfde jaar bij de Hoge Raad in Den Haag voor Urgenda.

Zaken gaan goed bij Urgenda, drie nieuwe personeelsleden gezocht

Vervolgens richtte Urgenda (Dennis van Berkel, eerder voor Stibbe werkzaam en de Autoriteit Consument en Markt) dus met Postcode Loterij-miljoenen het Climate Litigation Network op in Amsterdam. Dat is nu bemenst met vooral Britse juristen.

  • Sarah Mead (Leiden Universiteit), is daarvan co-directeur gemaakt. Die werkt voor de IUCN World Commission on Environmental Law. Dat IUCN-netwerk bracht het Handboek ‘Fighting Climate Change: a best practice guide for Judges and Courts’ uit. Over klimaatjurisprudentie.
  • Lucy Maxwell, is de andere co-directeur Climate Litigation Network. Die werkte voor overheid als jurist en werd opgeleid bij London School of Economics.
  • Zij werkt samen met April Williamson, de Senior Legal Associate Climate Litigation Network. Williamson werkte vier jaar voor ClientEarth haar Climate Accountability and Climate Finance Teams. Zij was daarvoor jurist bij de Londense firma White & Case

Fillippo Fantozzi is een andere ingehuurde jurist van dat Climate Litigation Network. De zaken gaan zo goed, dat er nog drie nieuwe juristen worden gezocht.

Wat is ‘klimaatactie’ haar CO2-reductie? ‘Terugvallen van bedrijvigheid’

Epidemie van klimaat-procesclubs in Nederland, Duitsland enz
Er openen nu overal in nationale rechtszalen deurtjes voor internationaal opererende klimaatclubs van overheden en miljardairs. Via internationale verdragen- vinden de door miljardairs en de (Brusselse en Haagse) overheid gefinancierde klimaatclubs alsnog een gaatje. Om zo tot nationale rechtszalen toegang te krijgen.

Daarnaast richten ze nationale stropoppen op, om nationaal belanghebbende te lijken.

In Australië procedeerde een afsplitsing van Client Earth succesvol om een stel inboorlingen te beschermen/laten subsidiëren tegen ‘klimaatschade’. Client Earth procedeerde hier in Nederland nu plots met een ‘kleinschalige visserij’-club succesvol voor meer controle op onze visserij.

Via afsplitsingen van Milieudefensie als Fossielvrij NL en Reclame Fossielvrij procedeert Client Earth sinds 2022 nu tegen Staatsbedrijf Schiphol.

Zaak van Duitse Urgenda

In Duitsland financieren de Britse en Europese overheid met miljardairs via Client Earth een stropop Deutsche Umwelt Hilfe. (DUV) Die spant procedures aan tegen de deelstaat Noordrijn Westfalen, om bijvoorbeeld de bouw van een energiecentrale tegen te houden. Een andere stropop die procedures start is Germanwatch, van Michael Windfuhr, directeur van het Duits Instituut voor Mensenrechten.

Ook die krijgen zoveel subsidies etoegestopt, dat ze nieuw personeel zoeken voor een zaak tegen Duits energiereus RWE:

Germanwatch is hiring a Legal Officer for Strategic Climate Litigation. This includes working on Luciano Lliuya v RWE, a case that could set a major precedent for climate justice. Must be a German speaker with a legal background. Get in touch if you have any questions about the role.

En wie is (co-)financier van Germanwatch haar klimaatzaken?

De Duitse overheid zelf: Het Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung gaf ze in 2021 nog een subsidie van 640.678 Euro, op een jaarbudget van zes miljoen euro miljardairsdonaties en subsidies. Daarin verschillen ze weinig van Urgenda dat in 2020 ook nog meer dan een half miljoen euro subsidies cashte.

35 miljard euro extra klimaatbelasting mede mogelijk door Urgenda

Wat verbindt miljardairs, ambtenarij en klimaatcommunisten?
Wat miljardairs met ambtenarij/linkse mensen en gratisgeld-milieuclubs gemeen hebben, is dat ze nooit zelf de financiële pijn van hun eigen klimaatijver zullen voelen. Sterker nog, ze krikken er vanuit hun privéjet en luxe jachten het eigen morele zelfbeeld mee op.

Jan Rotmans heeft in zijn leven miljoenen euro’s publiek geld verbrand aan de Erasmus Universiteit. En het enige dat hij daarmee aan de maatschappij gaf, was een oceaan van oeverloos slap geouwehoer.

Miljoenennota Ministerie van Financiën Stijgende klimaat/milieulasten naar 32 miljard euro in 2024

Met geld dat ambtenarij steelt van de productieve bevolking en sponsoring door miljardairs, kan de overheid dus tegen ‘zichzelf’- lees de belastingbetaler- procederen.

Zo kunnen bureaucraten nog meer belasting uit de zakken kloppen van waardetoevoegende mensen. Bij de Miljoenennota van het ministerie van Financiën kun je zien, hoeveel lastenverzwaring klimaatclubs en hun vrienden bij (academia-)ambtenarij al veroorzaken: 32,4  miljard euro in 2024.

Dat is drie keer de kosten van de Deltawerken, ge-ind via Energiebelasting, brandstofaccijns enz.

  • Alweer iets opgestoken dat je in de reguliere media nooit te weten komt? Steun dan Interessante Tijden en maak het mij mogelijk je te informeren:

2 Replies to “Client Earth procedeert voor allerrijksten en hun Aarde”

  1. Terwijl als het jou of mij of een andere burger betreft, de overheid doorgaans lak heeft aan een gerechtelijke uitspraak in hun nadeel.

  2. Het zou verstandig zijn als alle familiebedrijven in het MKB (inclusief boeren en vissers) en hun personeel een statement maken door de geldkraan naar alle overheidsinstanties dicht te draaien. Nu worden zij namelijk geplunderd “onder dwang” door die overheidsinstanties om allerlei investeringen te doen plus continue monitoring op alle mogelijke manieren door werkeloze die nu een ambtenaar-controle baantje hebben. Over het menselijk leed dat dit aanricht zullen we maar zwijgen… . Waar blijven die voormannen van het MKB, agrarische sector en visserij om de boel te kantelen met daadwerkelijk gericht actievoeren? Of praten ze liever mee zolang ze zelf maar een riant salaris hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *