‘Van Gas Los’ jaarlijks kwart miljoen hectare bos

‘Mijn naam is Bijltje Hak, alle dagen moet ik hout hakken voor ons kacheltje’

Met een eenvoudige berekening kun je zien, wat voor ecologische verwoesting de overstap van aardgas naar hout geeft, wanneer alle 17 miljoen Nederlanders weer hout zouden stoken

Door het hele land zien we hoe zowel gemeentegroen als bos bij natuurorganisaties en landgoedeigenaren verzaagd wordt tot houtsnippers en kachelhout.

Die pellets gaan naar de biomassacentrale (bomencrematoria) en particulieren die van gas op houtpellet-kachels overstappen.

Bijltje Hak bij Landgoed Eijsingastate

Voor het energieverbruik uit aardgas per persoon kun je CBS raadplegen. Die geven 27 Gigajoule per inwoner op aan huishoudelijk verbruik (2018), waarvan 20 Gigajoule uit aardgas bestaat. Het totaalverbruik voor Nederland zetten ze op 400 Petajoule.

Nu heb je nog twee andere getallen nodig. Dat is de verbrandingswarmte van hout. Die is ongeveer 15 Megajoule per kilo. En je hebt nog de hoeveelheid houtopbrengst per hectare nodig op onze breedtegraad, wanneer je alle bovengrondse biomassa kapt. Die is 100 ton per hectare.

Uitverkozen tot brandhout (Landgoed Eijsinga)

Iedere inwoner van Nederland moet voor gelijke warmte uit hout dus 20 Gigajoule/15 Megajoule = 1333 kg hout per jaar verstoken, dus 1,3 ton, dat groeit op 0,013 hectare. Voor 17 miljoen inwoners zou je dan bij een volledige overstap van gas naar hout dus  221 duizend hectare bos per jaar op stoken.

Het bosoppervlak van Nederland is 350 duizend hectare. Dan zou je Nederland in anderhalf jaar kaal stoken.

Bijltje Hak, schilderwerk, Eijsingastate

Zouden maar 1 miljoen mensen van gas los op hout overgaan, dan heb je nog steeds 13.000 hectare bos per jaar nodig. Het bosoppervlak van de Provincie Utrecht is 19.000 hectare, dus dan zou je in minder dan anderhalf jaar Utrecht kaal stoken.

Een dorp als Langweer geheel van gas los, zou jaarlijks 13 hectare bos van Landgoed Eijsingastate opstoken, waar nu driftig met oranje de tot kaphout gedoemde bomen staan aangevinkt. Geen wonder dat het meeste bos in de late middeleeuwen in Nederland al was gekapt.

Joure Gemeente Fryske Marren

De Nieuwkoopse Plassen, Vinkeveense Plassen zijn vervolgens allemaal ontstaan door de biomassa-winning.

Die gebieden heten nu Natura 2000-terrein, maar dat zijn eigenlijk de energie-industrieterreinen van de Gouden Eeuw. ‘Verduurzaming’ werpt ons dus in ecologische zin weer terug naar de Middeleeuwen, maar dan nu in de hoogste versnelling. Toen had je misschien 1 miljoen mensen met een veel lager energieverbruik.

Kaalkap bermbosje Pontdyk Langweer Gemeente Fryske Marren

Je kunt ook ‘ja maar’ stellen, ‘Van Gas Los betekent overstappen op elektrisch’. Hoe wil je die stroom dan gaan opwekken? Met hout? Dan wordt het plaatje nog veel meer destructief, omdat je dan eerst de warmte nog moet omzetten in elektriciteit, en die stroom zet je dan in een huishouden weer in warmte om.

Kaalkap industrieterrein Joure Gemeente Fryske Marren

We rekenden al voor dat de ‘Biowarmtecentrale’ van Eneco in tien jaar tijd heel Utrecht kan kaal stoken. Als die direct warmte levert. Maar wanneer je een elektriciteitscentrale met hout voert, gaat er jaarlijks in de ordegrootte van tienduizenden hectares aan bos in rook op, op het klimaat-altaar.

Kaalkap Industrieterrein Joure Gemeente Fryske Marren

We rekenden al voor, dat het bijstoken van biomassa in de Eemshaven in 8 jaar tijd 64 duizend hectare bos zou opstoken. In anderhalf jaar heb je dan de hele Veluwe opgerookt ‘voor het klimaat.’

Gemeente Fryske Marren

Wie voor ‘groene’ energie is, die moet kortom wel een enorme hekel aan de natuur hebben, zo kun je ook lezen in Epoque 11 bij SDG Doel 7: “Schone energie, een Smerig Zaakje’.

Of je nu in Drenthe of Noord Holland komt of bij ons.. het is overal raak

Bestel die Epoque over de Agenda 2030 (Sigrid Kaag haar agenda) bij Uitgeverij de Blauwe Tijger.  Wanneer slechts middelbare school rekenwerk al aantoont dat ‘groene’ energie de grootst mogelijke kolder is. Ben ik dan zo slim of zijn jullie nu zo dom?

‘Onderhoud’: een boomwal maken zonder ecologische functie, Langweer, Fryske Marren: hier bloeide dan in het voorjaar de krent…

Ieder jaar denk je, of beter gezegd hoop je ‘nu zal het toch wel eens ophouden’, maar het wordt juist ieder jaar erger….Nu heb je een rekenkundige indicatie waarom er straks geen boom meer overeind staat, al dat ‘resthout dat vrijkomt bij onderhoud’. zoals Eneco dat noemt…

De verantwoordelijke ambtenaar heet Sandor Gaastra van de Topmanagementgroep bij het Ministerie van Klimaat. En Meindert Smallebroek, die nu bij de Unie van Waterschappen zijn destructieve werk voortzet.

4 Replies to “‘Van Gas Los’ jaarlijks kwart miljoen hectare bos”

 1. En dan hebben we nog niet eens gesproken over duurzaamheid. Onze bebossing bestaat hoofdzakelijk uit snelgroeiers, waardoor het hout sneller is opgebrand. Als we een complete eik of kastanjeboom affakkelen in 10 uur tijd, dan duurt het 100 jaar voordat er een nieuwe boom voor teruggegroeid zal zijn. Hoezo CO2-neutraal?

  De echte vernietigingsreden lijkt me een onderdeel van ‘de agenda’, dat wij de komende 90 jaar geen enkele backup meer hebben om de winters door te komen d.m.v. natuurlijke bronnen.
  We mogen dus minstens 50 jaar op geen houtje bijten. Dat wordt klappertanden.
  Gelukkig staat niets meer in de weg voor 5G-straling om ons ongestoord te voorzien van hartverwarmende Netflix programma’s.

 2. Konden we maar energie maken van het geouwehoer van Ed Nijpels, de dromen van Jesse Klaver en de ambitie van Mark Rutte dan was het probleem opgelost.

  Maar zoals je al jaren schrijft, er is geen probleem. Geen klimaatprobleem, geen biodiversiteitsprobleem, geen overbevolkingsprobleem, amoniakprobleem en geen fosfaatprobleem. Het zijn uit de duim gezogen vrome excuses om af te leiden van ordinaire graaierij en machtswellust.

 3. En dit gaat straks voor de hele EU of tenminste een groot aantal landen in de EU gelden. Hout uit biomassa. Dus de 2200 km2 x (plusminus) 24 (want hele eu bevolking is ongeveer 24 x 17miljoen) = 53.000 KM2.

  Doe je dit 10 jaar dan heb je toch een heel mooi deel van de bossen in de wereld vernietigd.

  Satanisten zijn toch echt prachtige mensen.
  Dood = leven
  Vrjheid = slavernij
  onwetendheid = kennis
  leugen = waarheid
  Satan = God
  Haat = liefde

  Alles omdraaien en dat is dan de nieuwe werkelijkheid en het nieuwe normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *