‘Je trapt de halve sector al dood, en dan dit’

De Rabobank is fanatiek supporter van het uitfaseren van de bodemvisserij (SDG14 Life Under Water) Foto: ‘geradicaliseerd individu’, eerlijke topvent Pieter

Wie de ‘wetenschappelijke’ rekenmodellen controleert, die controleert de maatschappij zo blijkt opnieuw. LNV-minister Piet Adema (Gristenunie) bleek deze week bij de Visserijraad in Brussel zonder slag of stoot liefst zestig procent van het tongquotum (toegestane hoeveelheid te vangen vis) voor de resterende kottervloot weg te geven.

Tong is de belangrijkste platvissoort voor de resterende kottervloot. Wie profiteren zijn de handelaren in gekweekte tong en multinationals die kleinere bedrijven opslokken, zoals ik al beschreef over SDG14 in mijn SDG-gids voor uitgeverij de Blauwe Bentley in maart 2021: Big Fish slokt de kleintjes op.

Dankzij stichting SDG Nederland van Ministerie Buitenlandse Zaken

Wageningen Marine Research/LNV de vijand van de vloot?
Van die vloot werden afgelopen jaar al 52 kotters weggesaneerd door sloop, met geld uit de Brexit Adustment Reserve. Over dat drama berichtte ik voor Indepen. De resterende kotters krijgen komend jaar dus een potentiële extra inkomstenderving van 60 procent te verwerken, bovenop de aanhoudend hoge brandstofprijzen.

Volgens visserij-actiegroep EMK is de korting van het quotum gebaseerd op pessimistische modelschattingen van het bestand door ICES (International Council for Exploration of the Sea). Die schattingen worden mede bepaald door Wageningen Marine Research van Tammo Bult en zijn eerder voor MSC werkzame Nathalie Steins.

Dirk Kraak van EMK legde voor de NPO al uit waarom deze nekslag er echt niet bij kan. Dat is de verdienste van actiegroep EMK, ze zijn er in geslaagd snellere toegang te krijgen tot de grote media. Ook de Telegraaf haalde al uit naar LNV-minister Piet Adema.

Alweer drie jaar terug gedaan

Volgens Albert Janmaat  – voormalig LTO-voorzitter met bootje in Rostock– van Netviswerk zou Adema wel volledige sluiting van palingvisserij hebben voorkomen voor 2024. De ICES adviseert namelijk volledige sluiting, op basis van kwestieuze indexcijfers die we gisteren al bespraken.

Boze Urkers roepen al dat Christenunie-mensen zich beter niet meer op straat vertonen… Onder drie opeenvolgende CU-ministers werd de vloot namelijk vernietigd, uitgeleverd aan de eisen van milieuclubs, en Schouten begon met de sloop van boeren.

Dat gebeurt uit naam van de 2030 Agenda haar Voedseltransitie (SDG3), LNV wil ons van vlees en vis af naar plantaardig drijven. Dat onthulde het WOB-team met Mark van der Vegt nog. En daar schrijf ik al jaren over, over die ‘Transitiecoalite Voedsel’ met Willem Lageweg (voormalig MVO Nederland) en klimaatconsultant Jan Paul van S van De Gemeynt.

‘Je trapt de sector half dood en dan dit’
Wij hadden visserman Kobus Post (TX1) in de uitzending van het Interessante Tijden Journaal. Met zijn vader en jongere broer besloten ze zich niet te laten wegsaneren. Ze kochten een boot bij, maar huurden ook extra tongrechten. Zijn vader Jurie Post (UK 237) bericht nu op zijn vaak onnavolgbare Urkse wijze, dat deze maatregel niets zal doen voor bestandsverbetering:

Uitputting van het quota zit op 39% (ze hebben nog lang niet alle toegestane hoeveelheid vis opgevist RZ)

Hoe kan dat? Je trap een sector half dood, je versnippert de vloot. Maar goed…Nathalie Steins (WMR) moest ik uitleggen dat ik al 50 ton quotum heb bijgehuurd.

Dat ik mijn eigen quota als een soort basis gebruik en verdeel, want je weet niet of dat kan en voor welke prijs

Daar bij WMR heerst een soort idee dat je als een idioot met binnenzakken 24/7 alleen op tong vist. (Terwijl ze op vele andere soorten ook vissen, zoals Schol RZ). Nu er 52 kotters door de versnipperaar zijn gegaan en op de recyclebult liggen, dat je dan geen impact op het bestand hebt, eindelijk drong dat door…

Maar nu voelen de vissers zich opnieuw genaaid door WMR/LNV.

Is verse vis uit eigen zee een ‘probleem’ of een zegen?> Pak zulke tong in roomboter en je snapt het

Visserij maar kleine invloed op milieu
Vertaald uit het Post-Urks: De ‘wetenschappers’ die bestanden schatten voor ICES rekenen niet met de realiteit. Ook wanneer je de resterende vissers nu een zestig procent reductie oplegt, zal dat in echte kilo’s vis voor het bestand vrijwel niets uitmaken. Omdat ze al vrij weinig samen opvissen als resterende vloot.

Dat is ook wat de laatste Volendammer visser van het Markermeer- Patrick Schilder bij ons uitlegt in de nieuwe editie van het Interessante Tijden-journaal, vrijdag 19:00. De impact van de vissers is vergelijkbaar met 4 predatiedagen van de 365 dagen. In dat licht kun je ook de door Vogelbescherming gewonnen procedure tegen de laatste vier bejaarde spieringvissers op de Waddenzee zien.

Zoals visser, historicus en gemeenteraadslid Cees Meeldijk stelt:

Vier bejaarde partime vissers hun bijverdienste afnemen doormiddel van een rechtszaak wat een helden bij Vogelbescherming Nederland. Over de tientallen vogelversnipperaars die een paar kilometer verderop staan zullen we ze uiteraard niet horen…”

Kaap Geen Enkele Hoop 🙂 met een groep vliegende vissers.

De overige sterfte van vis wordt met de al zo ver geslonken vissersvloot door andere factoren bepaald. Vooral milieu-effecten van onderop en daarnaast ook predatie. ICES doet dus alsof je iemand op dieet zet, die dagelijks patat met frikandel eet en liters gesuikerde cola drinkt. Maar dat deze zijn eitje niet met boter mag bakken. Vanwege het vet.

Omdat je alleen wilt kijken naar de wijze waarop iemand z’n eten bakt, met of zonder boter.

Rood gekleurd, de belangrijkste visgebieden, tussen de lijnen de geplande wind-industrieterreinen, Bron EMK via WMR

Wie verder de geplande kaart voor windmolenindustrie op de Noordzee er bij pakt, ziet dat deze allemaal gepland staan in de paai en leefgebieden van tong: De ondiepe zandbanken. Zie overigens dat WMR hier iets positiefs- vaak bezochte visgronden- expres rood kleurde, als risico dat ingedamd moet worden. Terwijl ‘productieve visgronden’ eigenlijk een groen kleurtje verdienden.

Andere belangen dan visserij zijn bij hun rijksoverheid een rol gaan spelen. Zoals de wind-industrie.

Zoals Kobus Post bij ons al uitlegde, vangen ze in de met windturbines volgezette Duitse bocht geen tong meer, zoals zijn vader en grootvader nog wel deden. Dat kan komen door de vele kabels en emv (elektromagnetische velden), infrageluid enz.

De visserijnieuws van deze week; Big Fish Slokt de kleintjes op

Buitenlandse bedrijven profiteren
De Britten lijken volgens The Express juist blij te zijn met hun nieuwe visserijdeal met de Europese Commissie. Zij zouden bijna een miljard pond aan visserij-inkomsten bedongen hebben, ‘beter dan toen we nog in de EU zaten’. Tong (sole) staat er niet bij maar wel vangstrechten voor schol. Dus dat de visserijministers- als Piet Adema- veel meer aan de Britten hebben weggegeven dan goed voor de eigen visserij is.

Wat ook op de achtergrond speelt? Er is vanuit Big Fish (kweekmultinationals en handelaren) een grote push voor gekweekte tong. Zoals Erfgoed Visserij Duinkerke meldt:

We wisten al dat tarbot de laatste decenia gekweekt werd in spanje en portugal en de laatste jaren er ook tongkwekerijen waren. Maar die kweektong had ik nog niet eerder gezien sinds gisteren. Deze kweektong is toch iets meer bruin/groen van kleur.

Sea Farm (SSF) heeft twee nieuwe tongkwekerijen (S. senegalensis), één in Cervo, Spanje, en de andere in Tocha, Portugal gebouwd. Daarnaast nog een nieuwe kwekerij in Anglet (Pyrénées-Atlantiques): het heeft tot doel de Franse Sole-boerderij, sinds 2009 een dochteronderneming van SSF, uit te breiden.

Het uitbreidingsplan voor de IJslandse Hafnir-boerderij zal bijdragen aan de groei van de tongproductie met een capaciteit die dit jaar toenam tot een kleine 3000 ton.

Kweekvis moet volgens de ‘voedseltransitie’ de wildvang overnemen.

Profit & Profit (P&P) op Rugen

SDG14: Big Fish slokt de kleintjes op.
Tegelijk zie je ook hoe de grote jongens de kleine familiebedrijven opslokken. Dat beschreef ik al in de SDG-gids voor de Blauwe Tijger bij SDG14: Big Fish Slokt de kleintjes op. Er blijven alleen P&P-achtige multinationals over. Het nieuwste wapenfeit is dat het IJmuider vishandelsbedrijf Maxima Seafood is overgenomen door de Japanse nr twee van de wereld, Nissui, zo bericht de Visserijnieuws.

De overname is mede veroorzaakt door de dankzij LNV-beleid dalende aanvoer van Noordzeevis. Ze heetten al Sievoet, en de overname zou nu zelfs een ‘boest’ geven, dus de uitverkoop van jezelf aan het globalisme was al taalkundig gaande:

Het in Tokyo gevestigde Nissui gaat door voor het tweede vishandelsconcern ter wereld (na het eveneens Japanse Maruha Nichiro), met een omzet van 6,5 miljard euro, 9.500 medewerkers bij 90 bedrijven in 26 landen.

In Europa is de groep recentelijk uitgebreid door overnames, zoals de aankoop van Flatfish in het Verenigd Koninkrijk in 2019 en investeringen in de zalm in Denemarken in 2020. Dit jaar zijn de activiteiten verder uitgebreid door overname van Dengso, een visverwerkingsbedrijf in Denemarken, en nu dus met Maxima Seafood als laatste toevoeging.

Urker Vishal en Israël, een lekker stel

Uitholling kustgemeenschappen
Op Urk is deze trend ook al langer gaande. Grote Noorse en Japanse bedrijven nemen Nederlandse bedrijven over. Die importeren vervolgens ook goedkope buitenlandse medewerkers. Zo wordt door de vernietiging van de vissersvloot door hun rijksoverheid en Brussel enerszijds, en de opkoop door buitenlandse bedrijven anderszijds de gehele identiteit van kustgemeenschappen verder vernietigd.

De rol van niet gekozen organisaties (ngo’s) is hierbij die van extended government. Zij helpen de lasten verzwaren zodat familiebedrijven verdwijnen en multinationals pikken de kruimels op. Zie daarover ook mijn voor Elsevier Weekblad gepubliceerde verhaal ‘hoe milieuclubs en multinationals elkaar helpen’ van alweer vijf jaar geleden.

De Bootlegger Baptist theorie, de speltheoretische variant op ‘links lullen rechts vullen’…

Op Urk maakt de Christenunie zich meer gehaat

Ondanks de staat van beleg met een rijksoverheid die zich als vijandige bezettingsmacht gedraagt, blijven we liever dood dan slaaf. Licht in de wereld. Rug recht, ‘vrees niet’…Ik geloof dat Bijltjesdag komt, en dan staat ook de naam van Piet Adema in het Grote Boek.

Wij blijven jullie van het echte nieuws voorzien, en geven vanuit 15 jaar studie op dit dossier de goede duiding. Morgen zetten we Herman Eijsackers in het zonnetje, het LNV-zetbaasje van Wageningen UR. Iets opgestoken, steun Interessante Tijden en hartelijk dank voor alle mensen die dit weer mogelijk maakten:

2 Replies to “‘Je trapt de halve sector al dood, en dan dit’”

 1. 60 % minder tong quotum, we komen nu in de buurt van de werkelijkheid.
  We gaan 10 jaar terug in de tijd. De pulsvisserij werd geïntroduceerd en zoals bekend
  de opvoldende jaren te veel opgeschaald.
  Een vistuig zo efficiënt, met dezelfde inspanning werd 2 tot drie maal zoveel tong gevangen. Niet omdat er meer tongen waren maar omdat er 24/7, en ook op bestekken waar de tong voordien “veilig” was nu voluit kon oogsten.
  Het ging maar een paar jaar echt goed . Toen begonnen de vangsten terug te lopen maar dankzij het super tuig bleven we rendabel op tong vissen.
  Wat er met de bestandsopname mis ging of welk agenda daar achter zat is me nog steeds een raadsel maar het feit dat de laatste jaren voor de puls verboden werd nog geen 40%
  en het laatste jaar maar 33% ofzo van het toegestane hoeveelheid gevangen kon worden
  zegt toch wel genoeg.
  Stel je voor, met het efficiëntste tuig wat ooit heeft bestaan en toen nog met z’n allen en dan maar zo’n klein deel kunnen vangen van wat er zou moeten zitten. Vul de rest zelf maar in en kleur de plaatjes.
  Het tong bestand zal wel weer aantrekken. Na jaren roofbouw is de visserijdagen enorm afgekomen. Veel bokkers zijn omgekat en zitten in het kanaal op de inktvis . De tong heeft nu de kans om te herstellen.

  Pas vorig jaar werd er gemeld dat het tong bestand al jaren erg overschat is en vand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *