Eikenprocessierups blijkt geen klimaatmot te zijn….

Man in maanpak, aanstellen is ook een vak

Uit data van historische verspreiding uit insectencollecties blijkt dat de Eikenprocessierups in Nederland en omringende landen al voor 1920 leefde, en dat sinds 1750 NIET sprake is van een uniforme noordwaartse verspreiding. Dat tonen twee onderzoekers van ondermeer de Vrije Universiteit Brussel in Agricultural and Forest Entomology (2012). De rups/vlinder herkoloniseert dus gebied waar hij uitgestorven leek, of onopgemerkt was gebleven.

De Wageningse klimaatactivist Arnold van Vliet (Nature Today, belangenbehartiger milieuclubs en milieu-ambtenarij) en het deze maand door de overheid gesteunde ‘Kennisplatform Eikenprocessierups‘ (rondje internet-kennis met campagne-saus) beweren dat ‘de’ klimaatverandering de rups haar verspreiding doet uitbreiden. Daarvoor bestaat geen bewijs, zo constateren ook andere onderzoekers.

Zoals we toonden, hypete het lobbycircuit rond Nature Today van Arnold van Vliet (WUR) de verspreiding van de rups om hun klimaatactivisme-vuurtje te stoken. Hun campagne kost Nederlandse gemeentes ten onrechte miljoenen euro’s aan bestrijding van een met propaganda opgeblazen risico, en kan de grootschalige kap van eikenlanen bespoedigen.

Data werpen altijd een helder licht op de beweringen en opinies van klimaatactivisten als Arnold van Vliet

De onderzoekers stelden vast – uit data van insectencollecties- dat van een rekolonisatie sprake is in gebied waar de eikenprocessierups vroeger ook voorkwam.

Using information from museum and personal collections, the available literature and other relevant datasets, we show that the species was already largely distributed throughout Europe before 1920. The available data do not provide any evidence of any long-term latitudinal shift of the species betwen 1750 and 2010

De rups komt van nature in heel Europa voor met Nederland en Noord Duitsland als noordrand van zijn verspreiding. Al in 1920 en daarvoor bleek de rups in onze contreien te leven. Door heel Europa is de rups periodiek bekend als plaag van de bosbouw, die hele eikenbomen kan kaalvreten. Net als zijn neef de Dennenprocessierups, die door bosbouwers gevreesd is omdat hij hele dennenopstanden kan scheren.

Pseudo-experts bij elkaar

Een inheemse soort kreeg ’t op de heupen
Of de rups nu stiekem toch al tot in noordelijk Nederland leefde maar nauwelijks werd opgemerkt, of dat hij gebieden herkoloniseert kunnen de onderzoekers niet met zekerheid vaststellen.

As recently pointed out by Custers (2003), van Oudenhove(2008) and Baker et al. (2009), was already known during the 19th Century in many European countries. Our data additionally show that the beginning of the 20th Century was characterized by a slight reduction of the populations in some parts of northwestern Europe.

From the 1970s onward, the overall dynamics followed an inverted trend, and the populations of T. processionea started to increase numerically in most countries. This phenomenon was particularly strik-ing in northwestern Europe, where an unexpected population growth was recorded in areas where the species was previously considered as extremely rare or extinct (e.g. Belgium,the Netherlands).

Our historical data do not allow us to conclude unambiguously whether local populations in northwestern Europe survived at very low levels and experienced a recent resurgence, or whether they effectively went extinct for several decades and grew again from recent local reintroductions.

Bron: de studie van oa Nicolaus Meurisse 2012, een concentrische verspreiding

De recente uitbreiding naar Noord Nederland sinds de jaren ’90 vond plaats vanuit een kleine kolonisatiekern op de grens van Belgie en Nederland, die al in 1971 bekend was als leefgebied. (Campine) Die uitbreiding vond echter concentrisch plaats, dus zowel naar het noorden als het zuiden, westen en oosten richting Noord Rijn Westfalen. (zie afbeelding hierboven)

Ook vestigde de mot- die zo’n 20-30 km kan vliegen- zich al op het Kanaal-eiland Jersey in Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. (Westwaarts dus) Ook lijken ze in Zuid Engeland voet aan de grond te krijgen.

De onderzoekers weerspreken de claim van Battisti et al in 2005 die ‘mondiale klimaatopwarming’ de schuld gaven, van een uitbraak in de Parijs-regio. In het Vierde IPCC-rapport (VN Klimaatpanel) van 2007, het Werkgroep 2-deel kwam de rups in de literatuur als klimaatmot, op basis van vermoedens, aannames, prognoses en beweringen. Het valt immers niet uit te sluiten dat temperatuurveranderingen een rol meespelen.

Maar een plotse uitbraak richting stedelijk gebied van Parijs, is natuurlijk ook geen aanwijzing van Al Gore zijn ‘climate change’. Immers, de rups is altijd al bekend geweest als bospest, met incidentele uitbraken waarbij vele hectares eikenbos worden kaalgevreten. In het landelijk gebied is het gemiddeld vele graden koeler dan in steden in de winter. Andere factoren dan ’temperatuur alleen’ moeten dus een grotere rol spelen.

Twee man personeel, een hoogwerker, kost de gemeente tienduizenden euro’s

Uitbraken van een plotse plaag lijken bovendien synchroon te gebeuren, zoals die van 1996, die zowel in Nederland en Belgie als rond Parijs gelijktijdig optrad: dat was echter na een zeer strenge (Elfsteden) winter.

Voor een plotse rupsen-explosie en haar expansie (gemiddeld 7,5 km per jaar, maar maximaal 20-30km) moeten allerlei verschillende factoren als het ware samenvallen, en daarvan is de wintertemperatuur slechts 1 van vele. Ook blijkt dat de verpopte rups winters van -30 graden Celsius kan overleven.

Het kan dus ook zijn dat de rups/vlinder zijn gedrag aanpaste, en plots meer in stedelijk gebied te vinden is waar hij vroeger in ’t bos verscholen bleef. Al kun je natuurlijk ook niet uitsluiten dat gemiddeld warmer weer sinds eind jaren ’80 de rups/vlinder in onze contreien een zetje geeft. Wij zijn immers de noordrand van z’n leefgebied dat nu dus weer geschikt is.

Alsof ze een bom uit de Tweede Wereld Oorlog demonteren

Miljoenen publieke euro’s schade door klimaatcampagne Arnold van Vliet (Wageningen UR)
We lieten al zien dat de klimaatcampagne van Arnold van Vliet (WUR), milieuclubs en overheidsclubs de huidige eikenprocessie-hysterie veroorzaakten. Ze stookten het mediavuurtje, lobbyden voor een Kennisplatform en via het RIVM (dat geen epidemologische gegevens heeft) besloot de GGD tot de huidige overreactie, zonder dat een feitelijke basis bestond.

Wel probeert de Rockefeller Foundaton het internationale klimaatvuurtje te stoken met de nieuwe discipline ‘Planetary Health’, die ze met The Lancet lanceerden. Zo wil men het idee tussen de oren krijgen dat lekkerder weer/’climate change’ tot Bijbelse ziektes en plagen leidt. Zoals ze bij het KNMI iedere regenbui of juist droogte nu ook al ‘framen’ tot ‘extreem weer’, terwijl het KNMI tegelijk historische hittegolven voor 1950 uit de boeken poetste.

Bangmakerij is een bureaucratische economie op zich; hier Eikenprocessie-angst. Is de Eikenprocessie-rups ‘waardevolle biodiversiteit’?

Nederland hangt sinds 2016 vol met gevarenlintjes. Maar dat is niet het geval in buurlanden, waar die rups ook al eeuwen voorkomt. En terwijl jaarlijks 1 miljoen mensen in Nederland door teken worden gebeten in natuurgebieden, hangt rond een natuurgebied van Natuurmonumenten ook geen gevarenlint.

De Klimaatactivisten rond Nature Today regelden al subsidie van de Ministeries van oa LNV om een ‘Kenniscentrum Eikenprocessierups’ te financieren, waarbij Van Vliet en companen na een rondje internet de ‘deskundigen’ claimen te zijn. Wij hebben hier ook internet en toegang tot alle tot nu toe gedane studies.

Maar we leven hier liever niet van de roof van belastinggeld zoals Arnold van Vliet en zijn milieuvrinden. Dat beschouwen we als onethisch.

Nou nou, wat een heftige toestanden…teken zijn veel gevaarlijker, maar de gebieden van Natuurmonumenten waar je gebeten wordt zijn niet met linten afgezet

Ondertussen lopen dankzij de klimaatcampagne van Arnold van Vliet en het RIVM ondertussen de kosten voor gemeentes torenhoog op. De landelijke onkosten van de Eikenprocessiehysterie moeten in de miljoenen euro’s bedragen, vele tienduizenden euro’s per boomrijke gemeente. Bij mijn gemeente De Friese Meren was een bedrijf uit Drenthe (Uffelte Dieverbrug), Roel Timmerman Boomverzorging net bezig met 2 man personeel.

Een man in een maanpak, die op een hoogwerker met een stofzuiger de nesten verwijdert, en zijn langbehaarde en wat zorgelijk kijkende collega in de auto er bij.

Dus dan heb je al 2 man personeel, en een hoogwerker die per uur met gemak 500-1000 euro kosten. Met de zelfde weg waren ze vandaag nog bezig, en dan is minstens 10 kilometer aan eikenlaan met die lintjes behangen.

Met stofzuiger

Toen ik deze foto’s kwam nemen van de man in het maanpak, kwam de collega er wat paniekerig bijstaan, te doen alsof ze een bom uit de Tweede Wereld Oorlog onschadelijk aan het maken waren. Dat het gevaarlijk zou zijn, er zo dichtbij te staan. Maar er gebeurde dus wederom helemaal niets.

…wat zeuren mensen dan over zo’n eikenprocessierups, met al die wapperende gevarenlintjes

Juist wanneer je de rups na zijn derde vervelling verstoort, laat hij zijn haartjes los. En die los zwevende haartjes (met weerhaakjes en afweermiddel histamine) die met de wind meedrijven, kunnen irritatie geven.

Wanneer je de rupsen dus niet aanraakt of verstoort is er niets aan de hand. Het hele land met gevarenlinten afzetten, en gemeentes met hoge onkosten op te zadelen is dus een buiten-proportionele reactie die niet met het – vooralsnog onbekende- risico overeenstemt

Zo zijn er geen epidemologische gegevens over de ernst van klachten EN hoeveel er door de huidige aanpak vermeden is aan een beetje jeuk op de huid. Het met DDT doodspuiten van alle steekmuggen in Nieuwe Natuur en aangelegd moeras zou misschien wel veel meer huid-irritatie bij natuurbezoekers vermijden..

Mensen die graag voor zichzelf een baantje regelen lijkt dus een waarschijnlijker motief, dat het land met Crime Scene-lintjes volhangt.

Je voelt het al aankomen…

Bomenkap voor Klimaatcrematoria dankzij Arnold van Vliet
Wat het neveneffect van Arnold van Vliet zijn klimaatcampagne wordt kun je nu al voorzien: gemeentes zullen zo eerder eiken gaan kappen. Want RVO-ambtenaar Meindert Smallenbroek geeft 33 euro per MWh energie uit het in brand steken van bomen. En bomencrematoria (‘biomassacentrale’) van bedrijven als  Eneco en Primco (Lelystad) azen allemaal op ‘resthout’ dat ‘vrijkomt bij onderhoud’.

De bestrijding van rupsen kan zo op gemeentebegrotingen gaan drukken dat ze de zaag in de bomen gaan zetten. Iets waarvoor ze dan nog geld toe krijgen ook van het Ministerie van Klimaat, waar Arnold van Vliet met zijn mogelijk ook vriendjes heeft.

Het bomencrematorium Lage Weide van Eneco kan (qua stookcapaciteit) per jaar wel 1800 hectare bos op stoken, en dus in 10 jaar heel Utrecht voor klimaatsubsidie kaalstoken.

Dus wanneer Arnold van Vliet zijn laatste CO2/adem uitblaast, laat hij als erfenis een kaalgeschoren en armer Nederland na. Een ecologische verwoesting die een beetje opwarming nooit zou veroorzaken. En waarvan dus geen relatie is aangetoond met de opmars van de processierups, die hooguit weer oud leefgebied herkoloniseert. Alleen waren mensen vroeger wat minder hysterisch, dus hingen ze niet overal gevarenlintjes bij een rupsje.

….

Onder ‘gevaarlijk’ verstond men toen ‘met 50kg bepakking Omaha Beach opstormen onder Duits mitrailleurvuur’. Een ander neven-effect is dat ze wel degelijk de schade voor gemeentes (in geld) zullen opnemen. En dat vervolgens uitleggen als ‘schade door Climate Change’, omdat ze dan weer kunnen klimaatdrammen.

Ook een  internationaal overzichtsrapport over de huidige kennis over de Eikenprocessierups/vlinder (een nachtvlinder) uit 2014 ziet GEEN relatie tussen recente uitbraken en ‘global warming’. We praten hier dus praten over een stukje inheemse biodiversiteit, dat weer terug is van weggeweest.

  • zoals altijd: like en deel mijn bericht op je tijdlijn. Uw Rechtse Hippie is geblokkeerd door Kajsa Olongren van Safespacebook vanwege de ‘emotionele schade’ die zijn ‘aanstootgevende’ berichten bij de linkse medemens veroorzaken. Maar als jij het plaatst en mij ’tagged’ komt het alsnog ook op mijn pagina terecht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *