Kattukker ‘Kartelkonijn’ aan Duitse schandpaal in Den Oever…

Affiche op Duitse kotter in Den Oever

We bezochten afgelopen maand het Duitse garnalenvisserij-hoofdstadje Busum en beschreven hoe daar de economische hoofdmoot in Hollandse handen is, en zien nu vanuit Duitse garnalenvissers protest los komen. ‘So geht es nicht langer’.

 Uw Rechtse Hippie is zeg maar ‘bekende Nederlander’ in dat wereldje, zo hoorde hij nog van een jonge visser in Stavoren. Vooral ook vanwege de tekstuele escapades, iets meer veroorloven dan je zonder toetsenbord in dagelijkse omgang doet, omdat je dan gewoon mens bent, geen schrijver. Het is ook maar een rol die je inneemt.

En nu komt dan ook vanuit Duitsland het protest, alsof ze daar ook iets hebben meegekregen van wat we hier afgelopen half jaar uitplozen en beschreven.

De andere helft van het affiche

De levering van garnalen aan restaurants in Busum was bijvoorbeeld handen van 1 Nederlandse garnalenboer, Puul. Heijploeg en Puul domineren de handel. Puul is voor de helft van een investeerder, en dikke kans dat die investeerder weer de eigenaar van P&P goed kent.

De pelagische gigant P&P bestiert via Heijploeg nu de rest van het garnalen-gebeuren met gebruikmaking van het MSC-label.  Dat blauwe duurzaam-labeltje van Unilever en Wereld Natuur Fonds, de Vissersbond bemachtigde dat na 10 jaar. De hele vloot in NL, DE en DK valt daar nu onder, en zo kun je met MSC-eisen ook je eigen bedrijfsmodel opleggen, de zaak uniformiseren.

Zojuist vond een ‘audit’ plaats: of de garnalenvloot ’t peperdure labeltje mag behouden.

Vanwege de greep van het vanuit Nederland gestuurde MSC-gebeuren en controle over de handel, schreven we al ‘Duitse garnalenstad in Hollandse Handen’.  Zo is het gros van de Nederlandse, Duitse en Deense vloot onder het blauwe ‘duurzaamheid’-label nu gedwongen om aan de kant te liggen.

Dat verpakt de handel als duurzaamheid, namelijk Landings Per Unit Effort. (LPUE). Maar in werkelijkheid gebruikt de handel voorraadbeheer met de vrieshuizen om zelf een stabiele prijs te houden.

Haven Den Oever

Bedenk dat garnalenprijzen voor vissers nu tussen 2 en 3 euro liggen, terwijl ze nog maar 1500kg mogen aanlanden door stilligafspraken. Zo kun je geen droog brood verdienen. De handel zingt haar eigen liedje, die verdient wel. TZo’n lullig bakje garnalen (100 gram) koop je in de winkel voor 5 euro, dus je hebt ’t over 50 euro per kilo voor de ‘pitten’.

Transport op en neer naar Marokko om ze te pellen, dat kost een euro of 5-6. Dus reken uit je winst, wat daar bij de handel aan de strijkstok blijft hangen.

Met dit artikel begon een bijzondere reis

Zo dwingt de handel de op papier nog zelfstandige vissersbedrijfjes in een Op Hoop van Zegen-constructie, terwijl de lobbyist van P&P, Niek Jan van Kesteren tegelijk bestuurder is bij de groene plaag van vissers, Stichting de Noordzee. Dus je ziet al wel, dat P&P een geheel eigen spel hier speelt, niet noodzakelijk ten gunste van de vissers.

Toen enkele bevriende Wieringer vissers waarmee uw Rechtse Hippie samenwerkte een eigen duurzaamheids-label oprichtten – omdat ze hun zelfstandigheid koesteren als eigen ondernemer- werden ze dan ook direct door de handel gekeeld.

Mensen waaraan ze al jaren hun partijen leverden, zegden ineens de afname op, met als oogmerk om ze in het gareel te dwingen van de grootste partij: P&P, eigenaar van Heijploeg.

Dit artikel: Zonder de NMA-voorgeschiedenis niet goed te begrijpen snap je de huidige garnalenwereld niet. De MSC-certificering waar ‘stilligafspraken voor voorraadbeheer’ nu zijn gedoopt tot LPUE

Het begon als bij Droopy: “Now You Make Me Mad”
Vervolgens doken we in de materie, want ja: je bent nu eenmaal wetenschapsjournalist van professie en dan zoek je dingen uit. Ook voelden we ons een beetje als het bloedhondje Droopy. Now You Make Me Mad. Als je zag in welke stress-situatie mijn arme vissers gebracht waren, dat ze plots geen inkomen meer hebben.

Dan wordt uw Rechtse Hippie een beetje eh, hoe zeg je dat: revanchistisch, is dat het woord?

Dan kom je tot de vraag, of P&P onder de vlag van ‘duurzaamheid’ met het blauwe labeltje eigenlijk een soort monopolie-situatie afdwingt. Waarbij MSC dient om verboden prijsafspraken via voorraadbeheer en stilligafspraken een duurzaam randje te geven. Vervolgens waarschuwt men je voor de invloed van Diek P. en krijg je vermaningen, telefoontjes, en denkt misschien een beetje naief- ‘ach, een geintje, daar moet hij toch best tegen kunnen?’

Ach ja, nog maar een artikel, hier kwam ik op ‘Poederneus en Partners’ maar ook ‘Kattukker Kartelkonijn’. Leuk toch?

We schreven een lovende recensie over P&P, Big Fishbrother Diek P. en het verboden ‘K’-woord roerde de tongen in de garnalenwereld. Voor zover Diek boos was, hij plukte een Roos, Rose de la Mercure, van de vishandel. En als nuttig bijproduct van deze amoureuze escapade met enige vislucht, ligt nu naast hem in bed ook ’t gros van de Vlaamse vishandel.

…ook best wat leuke taalvondsten, al zeggen we ’t zelf

Om juridische redenen zullen wij hier niet suggereren dat wij juridisch bewezen hebben dat van een Kartel sprake is, al allitereerde dat Kattukker Kartelkonijn wel zo lekker. Als schrijver speel je nu eenmaal graag met taal.

Toch, wij wensen niet advocatenkantoor Poederneus en Partners (Stibbe) op ons dak te krijgen, die 500-euro-per-uur-haaien van de Zuidas. Temeer omdat 1 zo’n poederneus inmiddels Raadsheer is bij de Raad van State. En we koesteren geen illusies meer, over de rechtstatelijke toestand van dit corrupte bananenkoninkrijk. Waarin de overheid meer bij regel dan uitzondering liegt, zodat we het ook als ‘Nigeria aan de Noordzee’ kenschetsen.

Het afgelopen half jaar lijkt vervolgens ook de Visserijnieuws getransformeerd tot een P&P-promotiebode, waarin het ronkt van de High Potential-taal, van global zus, en ‘frozen‘ zo.

P&P is ijskoud de lekkerste, of was dat al de slagzin van een ander bedrijf, iets met frisdrank en zo. Hun Frozen Fish in Duitsland, al die vrieshallen tot het nokje gevuld, met Kapitein Iglo inpandig in Bremerhaven.

Scheepjes worden verlengd, bootjes worden gekocht. Alsof P&P zich ook in de garnalenbootjes wil manifesteren, al dan niet via tussenbedrijven als Cornelis, de Vrolijke Reder. 🙂 Ja, van  wie is dat bedrijf met haar quota nu, sinds de oude Vrolijk overleed? De naam voor al dit moois heet ‘verticale integratie’, dus dat je van vangst tot verkoop alles in eigen hand houdt.

IJskoud de lekkerste!

We kregen uit de meest uiteenlopende hoeken reacties, van het ministerie tot de handel, behalve van Diek Zelf. Van Gerard van B wachten we ook nog steeds op een antwoord op een zeer nuttige vraag.

De weblogs zijn dus niet geheel onopgemerkt gebleven. Maar het liefste zou ik nu toch eigenlijk Diek P. ZELF eens willen spreken. Weet je wat Diek; laten we eens met elkaar van gedachten wisselen. Zo er feitelijke onwaarheden in mijn analyses stonden, we doen niets liever dan deze er uit vissen. In deze interessante tijden kunnen we niet accuraat genoeg zijn en het is niet in mijn belang om fouten te ventileren.

Wel om ze te elimineren.

Busum

Wat is wijsheid?
Of mijn artikelen nu ‘het goede’ bewerken gedefinieerd als ‘weerbaarder visserijbedrijven en visserijgemeenschappen’, de historie zal het laten zien.

De algehele trend die je ook bij boeren ziet, gestimuleerd door de Rabobank: de kleintjes moeten er uit, alleen de megastallen mochten overblijven. De Rabobank was niet te beroerd om voor die uitkoop van het ‘laaghangende fruit’ (kleinere boeren, die al over stoppen  nadachten) uit naam van de Ecologische Hoofdstructuur daar ook het door haar opgerichte Groenfonds te gebruiken.

De overheid claimt dat LNV dat oprichtte; maar een gesprek met iemand uit de top van de Rabo bevestigt: de Rabobank richtte dat Groenfonds op, en het fonds- gevuld met publiek geld- was ook onder beheer van de Rabobank. (tot 2015)

‘onafhankelijk’ onderzoek door Imares/Wageningen Marine Research gegarandeerd 🙂

De scheiding tussen werk en staat in Nederland is non-existent, en een Kerk, geestelijke macht als buffer en geestelijke relativering bestaat niet meer. Dus hangen mensen die zich ‘wetenschapper’ noemen nu de priester en dominee uit, predikend over Moeder Aarde. Gewetenschappers, zou je ze kunnen noemen, mensen die hun vermeende morele superioriteit verwarren met feitelijke accuratesse.

Zij zijn de Ezels van het grootkapitaal, die de Vrome Noodzaak helpen verkopen voor Corporate Nederland van ordinair graaien. Met de Klimaatwet als voorlopig hoogte- of dieptepunt, afhankelijk of je aan de ontvangende danwel betalende kant zit.

Door LNV opgericht

Wageningen Research is ook een stichting, waarin het Ministerie van LNV statutaire bevoegdheid heeft sinds 1997. (Toen heette het DLO) Zodra de ambtenarij beleid wil, bestellen ze een rapportje in Wageningen waarin WC-eend (Tammo Bult zijn clubje) adviseert…geheel toevallig wat de ambtenarij van plan was. Joh 🙂

Het vernietigen van jonge vis, of dat wel volgens de regels gebeurt

.. en dan wordt dat vervolgens als ‘wetenschappelijke noodzaak’ bij de politiek voorgelegd door sprekende popjes als Carola, die op de twitteraccount van de Directeur Generaal fris gephotoshopt van zich laat spreken.

Het fris gephotoshopte buikspreekpopje van Goet. Even het gepeupel sussen en dan weer doen waar Carola voor is aangenomen; boeren en vissers naaien voor de Globalisten, tot ze ook in het lobbycircuit aan een baantje is geholpen

Al dat groene gepraat over duurzaam bij de banken, het is slechts een masker om hun investeringen in ‘groot groter grootst’ een liefdadig sausje te geven. De Rabo was in de jaren ’90 en daarna de bank der megastallen.

Screenshot van de Twitter-account van Jan-Kees Goet, de Directeur Generaal LNV. 

Door de hond gebeten en/of de kat
We zien ook dat het publieke deel van Nederland eigenlijk maar door een man/vrouw of 91 bestuurd wordt, verenigd in de Topmanagemenggroep. Bij LNV is dat dit heerschap met eigen twitter-account, Jan-Kees Goet, die net als Wageningen UR het ‘feed the world’-evangelie verkondigt van 2030 Agenda. Terwijl onze eigen boeren en vissers op het hakblok van de ene na de andere nutteloze regel gelegd worden. Zie het PAS-drama.

Met nu een ‘meldplicht energiebesparing’ als opmaat naar totalitaire klimaatstaat.

Directeur Generaal Goet ging februari nog bij P&P op bezoek, kijken of ze binnen de “LNV-visie” passen. Een visie die natuurlijk gewoon een spinoff is van het 2030 Agenda-programma dat we hier beschrijven, dat onze leugenachtige en corrupte overheid invoert. Het Technocratisch Globalisme, waar de overheid ook de vissers (en boeren) in dwingt.

Jan-Kees Goet babbelt over ‘biobased’, ‘circulair’ ‘natuurlijk kapitaal’, en wanneer je braaf bent voor ‘m beloont ie je met een sigaar uit eigen doos (belastinggeld)

Daarbij hoort ook de ‘Klimaatwet’ en de invoering van een China-achtige politiestaat.(Referendumwet, Wet Syri, ‘terrorisme’-geklets) Zodat mensen al op het politiebureau moeten komen, wanneer ze iets onaardigs op Facebook zeggen over een ambtenaar. Terwijl er alle aanleiding is iets onaardigs te zeggen over onze publieke miljarden verslindende en leugenachtige overheid, en haar propaganda-afdeling Rijksoverheid.nl.

Niet die 150 kneuzen in ’t parlement, maar deze topambtenaren besturen Nederland, crony-capitalism

De vraag die blijft hangen, wanneer je hart ligt bij de familiebedrijven van de visserij, die is: maakt het uit of ze door de hond (P&P) of door de kat (LNV & Ministerie van ‘Klimaat’) gebeten worden.

Of zoals nu, door allebei?

Daarvan zou ik dan van Diek P. graag een antwoord willen met al zijn decennia ervaring. Uiteraard heb ik ook ‘De Heerser’ van Macchiavelli gelezen en hier in de boekenkast staan. Maar het hebben van een boek in je kast over het verkrijgen van macht, dat staat natuurlijk mijlen af van het HEBBEN van macht op het mondiale vistoneel. Dat moet je ook maar kunnen, en omdat wij allen zondaars zijn zal ik Diek P. niet veroordelen.

Ik ben er voor de mensen, daarom doe ik dit, vissers zijn vaak nog normale echte mensen: waar vind je die tegenwoordig nog?

Al heb ik wel 1 belangrijke wens: de sociale cohesie en economische dragers van onze visserijgemeenschappen mag niet verder uitgehold, slechts ten dienste van de Mammon. Er zijn ook sociale waarden die gerespecteerd moeten, buiten een technocratische opvatting van waarde, dat wat pseudo-wetenschappers als economen zeggen te kunnen ‘meten’.

Die kunnen alles meten, behalve het Goede, Ware en Schone. Dus eigenlijk kunnen ze helemaal niets. Geld moet er zijn, maar niet het belangrijkste zijn. Of is de wereld zo rot, dat je op het wereldtoneel wordt leeggezogen wanneer je ook DAT spel niet meespeelt?

Het romantische beeld van kleine museumscheepjes

Ergens tussen het beeld van Romantische museumscheepjes en ‘alles gelikt tot de menselijkheid er is uitgeperst’, moet toch een gezond bedrijfsmodel liggen waarbij de visserijgemeenschappen hun smoel behouden, en waar de zelfbeschikking van vissers (en burgers, boeren, buitenlui) gewaarborgd is.

Of is mijn grote fout: dat ik teveel het goede in de vissers wil zien?

2 Replies to “Kattukker ‘Kartelkonijn’ aan Duitse schandpaal in Den Oever…”

  1. Verhaal doet me erg denken aan de Jan Van Drie dynastie in de vleesklaverhouderij.
    Via de haqndelarenbond dwingen “ze” handelaren alleen kalveren mogen leveren onder hun voorwaarden mag leveren. Melkveehouders mogen alleen hun kalveren verkopen aan handelaren die lid zijn van de bond of straffe van melkweigering van hun fabriek. Dit wordt verordoneerd door De NZO waar RFC de helft van alle zetels bezet en de handel domineert en niet vies is om daar af en toe eens te chanteren met ondermeinen van de handel. En bij de RFC zwaait de Rabobank en WNF de septer die uitmaken wat de nieuwe regels worden voor de boeren. (op dit moment stellen ze de regels op voor biodiversieteit). Die worden dan via de NZO weer verplicht voor alle Nederlandse zuivelfabrieken. En zo is het kringetje weer rond.

    En het is inderdaad zo dat volgens de modellen van de Wageningen Universiteit de meest intensive bedrijven het beste voor het milieu zijn. Mijn biologische bedrijf waar geen krachtvoer en geen kunstmest of mest wordt aangevoerd heeft juist een groot overschot. Via toeslagen die de extensieve bedrijven niet krijgen laat je ze langzaam doodbloeden. Vanzelfsprekend moeten zulke bedrijven ook nog eens meer rente betalen en krijgen bovendien moeilijker een lening als ze niet voldoen aan de eisen de de RABObank eist.

    Wat ben ik blij dat we in een vrij land leven. Vrij om te creperen onder het juk van de banksters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *