‘In Brabant, daar brandt nog licht…’

Het accupak vervangt het net

Het is niet denkbeeldig dat de stroom in Nederland zal uitvallen. Bijvoorbeeld omdat door meer ‘duurzame energie’, dus weersafhankelijke wiebelstroom van Timmermans cs. de zogenaamde ‘spanningskwaliteit’ (fluctueert rond 50 Hertz bij 230 Volt) wisselvalliger wordt. Dus dat de netbeheerder continue moet bijsturen, bijvoorbeeld als de wind wegvalt of wanneer het plots te hard waait.

Bomenknuffelen, dat kan ik wel…Diep van binnen bleven we hippie

Vorig jaar januari schijnen we in Europa langs de rand van een totale blackout geschampt te zijn, aldus een Delftse ingenieur die ik ken. Dat kan zelfs al gebeuren wanneer enkele centrales in Bulgarije plots afgeschakeld raken zodat (plotse) onbalans op het Europese net ontstaat.

De frequentie van de spanningskwaliteit (230 Volt wisselspanning) zakt dan te ver onder de 50 Hertz-norm.

In Nederland moet Tennet de stabiliteit van het net bewaken. Dat de nieuwe bazin van Tennet, Manon van Beek een procesmanager is die wel alles van ‘diversiteit en inclusie’ weet, maar niets van natuurkunde: dat hoeft geen geruststemmende factor te zijn.

De NPO/NOS, dus de Staatsomroep verkoopt ons tegelijk het waanzinnige idee, dat je binnen huidig Europees net ‘fossielvrij’ zou kunnen leven. Bij meer dan 10% weersafhankelijke wiebelstroom krijg je al serieuze regelproblemen.

Maar veel meer dan een mogelijke ‘doomsday’ – of noem het Earth Day (22 april, dan gooien ze ook alle lichten uit) spreekt de zelfvoorzienendheid van autarkie aan in energie. Dus keek ik bij een boer in Brabant, die een oude droom van mij technisch had gerealiseerd: Offgrid gaan!

In Brabant daar brandt nog licht

Los van het Net!
Alweer 11 jaar geleden schreef ik voor De Ingenieur (van Ingenieursvereniging KIVI) een groot onderzoeksverhaal ‘Los van het Net’ over de mogelijkheid van offgrid. We bezochten offgrid-Eiland Eigg (dat vooral draait op dieselaggregaten), en gingen bij andere initiatieven langs.

Daarin las je ondermeer over het tragisch lotgeval van Delfts bouwkundig ingenieur Jan Husslage.

Die had een duurzaam offgrid-huis gemaakt, zelfvoorzienend op stroom in Steenwijk. Een voorbeeld voor ‘de energietransitie’ zou je zeggen. Maar hoho, dacht de ambtenarij.

Vanwege vermeende overschrijding van de bouwtermijn moest Husslage de woning in april 2008 afbreken, ondanks mediaprotesten en Tweede Kamervragen. Tien jaar en eigen kapitaal gingen verloren.

Beneficio, het Spaanse Droevendaal

Gedesillusioneerd was hij vervolgens naar hippie-gemeenschap Beneficio in Andalusia gegaan in de Alpujarras. En zo kwam ik een jaar later ook daar terecht.  Moraal van het verhaal: van ‘mainstream’-mensen komt de innovatie niet.

En de overheid…tsja, dat is de overheid.

…. Na een maandje zzp’en bij het Ministerie van Algemene Zaken kan ik U ervaringsdeskundige bevestigen: alle clichees over Vadertje Staat zijn zeker niet overdreven.

Je moet wel heel veel subsidie krijgen, om in ‘de overheid’ een oplossing te kunnen zien voor complexe vraagstukken. In de overheid een oplossing ‘willen’ zien, daarvoor hoef je enkel ‘ignorant’ te zijn. Grote logge bedrijven zijn overigens niet beslist beter.

Tussen de panelen geschakeld en de accu’s. De frequentie van de spanningskwaliteit moet rond de 50 hertz blijven

Macht = afhankelijkheid
Offgrid is een oplossing voor de meer technisch georiënteerde hippies, die autarkisch willen leven. Dat begon ondermeer rond de groep van Steward Brand in Californië, met zijn Whole Earth Catalogue.

Macht werkt via afhankelijkheid. Hoe meer je zelf kunt, hoe onafhankelijker.

De negatieve kant van de hippies (in Laurel Canyon) ging ten onder aan drugs en geweld. De positieve kant dacht meer ecologisch, en begon te knutselen met ingenieurshandleidingen voor stroomvoorziening, eigen huis bouwen, en natuurlijk voor biologische zelfvoorzienende landbouw.

Je beperkt je stroomvraag, en tegelijk wek je gewoon met zonnepanelen en eventueel een windmolentje de stroom op. Zoals mijn verhaal voor De Ingenieur liet zien, had voor de meeste knutselaars een semi-offgrid-oplossing de voorkeur, dus met een netaansluiting.

Dan kun je eventuele overschotten alsnog aan het net terugleveren, en je kunt tekorten aanvullen.

Hij kan helemaal afschakelen

Bij de Brabo-boer was allebeide mogelijk. Hij kan ook volledig offgrid schakelen, en kan ook de meest zware machines op zijn Offgrid-installatie met tientallen accu’s draaien.

De kern van offgrid, zit echter in het accupak van loodaccu’s waarmee je de stroom uit je panelen opslaat. Die vormen de vervanging van je ‘net’. De zonnepanelen laden die accu’s op, en eenmaal vol kun je daar 3 dagen op draaien.

De zonnepanelen leveren gelijkstroom (DC), die moet worden omgezet in wisselspanning (AC). Dus heb je een transformator nodig.

Tussen zonnepanelen en loodaccu’s heb je nog een apparaat, heet dat geen invertor (?) dat de mate waarin de accu’s geladen zijn meet.

Meter die het aantal amperes uit de accu bijhoudt (onderste meter) en het voltage (rood_)

Je moet je accu’s niet overladen. Dan moet je de zonnepanelen automatisch afschakelen. Maar ze moeten ook niet onder een drempelwaarde komen in de spanningskwaliteit, door onbalans met de vraag. (dagen met weinig zon)

Want dan moet je op het vaste net kunnen overstappen, om de accu’s op te laden. Anders gaat immers het hele huis op zwart. De af te lezen frequentie moet dus steeds rond de 50 Hertz liggen.

In het klein verschilt zo’n offgrid-installatie niet van wat het Europese elektriciteitsnet in het groot is. Je moet ook hier steeds (met tussenliggende apparatuur waken voor onbalans tussen levering en vraag.

Het schakelschema, te bedienen via de mobiele telefoon

De stal van de Braboboer heeft een dusdanig oppervlak zonnepanelen, dat je altijd voldoende elektriciteit krijgt om je accu’s afdoende op te laden. Hij kookt op inductie. Daarnaast heeft hij een houtvoorraad, om alle verwarming mee te stoken.

Zo’n succesvolle installatie had ik 12 jaar terug nog niet gezien. Het enige dat in de buurt probeerde te komen was het Energyhouse in Veldhoven van Cees Collart.

Dus mocht de Grote Blackout komen wanneer de spanningskwaliteit te ver onder de 50 Hertz is gekelderd, heel Europa ligt plat, je kunt niet meer tanken, verwarming slaat uit, binnen twee dagen zijn de supermarkten leeg, de pinautomaten doen het niet meer, het water komt niet meer uit de kraan, polders lopen onder…

Chaos breekt uit in de steden, mensen vliegen elkaar aan, lynchpartijen, er vallen miljoenen doden.

Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht. 🙂

De Abdij: autarkie
Als handjewapperende nep-intellectueel ben ik technisch volledig van anderen afhankelijk. Maar met een dak op het zuiden, en je stook ombouwen op pellets en/of biogas (tank), een stroomverbruik van slechts 1200 kWh: dan moet de droom toch te realiseren zijn.

En dat zou helemaal ‘De Abdij’ zijn, de autarkie van de monnik. Nu is de autarkie beperkt tot kippen die iedere dag twee eieren leggen.

Alleen heb je dan een investering van 10 duizend euro nodig.

We zullen zien waar uit het universum dat geld vandaan zal komen. Na jarenlang zo nauwkeurig mogelijk problemen te beschrijven en oorzaken daarvan, is het oogmerk nu om zelf oplossingen te zoeken. Wel dit is er dus 1!

Volledig klimaatneutraal, Groene Rypke de Duurzaamste!

Boeren zijn van nature zelfredzaam…

Er zijn ook ideële argumenten om offgrid te gaan. Ik wil geen stroom afnemen van maatschappijen die de hele natuur kapot maken met grote windfarms en zonnefarms.

Daarnaast loopt de huidige maatschappij in haar huidige organisatie op haar einde. Binnen dit systeem kun je niet meer effectieve regel-mechanismen langs politieke weg voor elkaar krijgen.

Instituties zijn te zeer gecorrumpeerd.

Wat is ‘De Energietransitie’ van Frans Timmermans immers anders dan de meest grootscheepse aanval op de netstabiliteit sinds de steentijd?

De frequentie waarmee de stroom wisselt moet niet onder een drempelwaarde zakken

Ook maken ‘de duurzamen’ de voedselvoorziening kapot, Carola Schouten werkt onze boeren en vissers uit bedrijf. (‘circulair’, ‘voedseltransitie’)

Het Europese Parlement  stemde er afgelopen week nog voor om 30 procent van de Noordzee verboden voor vissers te verklaren. Dus voor verse voedselvoorziening. De andere helft komt vol met windmolens te staan, die een dagelijkse aanval op de netstabiliteit mogen doen.

De massa-psychose waarin Europa verkeert, de orgie van zelfdestructie, die is niet meer te keren en vergelijkbaar met de Culturele Revolutie bij Mao. Brace yourself. Wie weet kun je dan uit pure noodzaak alsnog een beetje meer technisch worden. Door gewoon domweg te beginnen.

Net als Mao, zelfde terminologie

In plaats van onvoorbereid achter je computer te wachten, op iets dat je al jaren ziet aankomen. Want dan kun je op het moment zelf alleen tegen omstanders zeggen: ‘zie je wel’.

En dan ben je net als Brilsmurf (‘Grote Smurf zegt altijd’…) die ze uit het smurfendorp slaan. Heb je meer kennis, dan vinden mensen je arrogant of gewoon gek. Of allebeide. (jai moe mai meuning respukteruh) Krijg je alsnog gelijk, dan heb je het ook gedaan.

In de tekenfilmserie ‘De Smurfen’ zat meer mensenkennis dan je dacht. Als je al dacht. Die waren daar toch ook maar mooi zelfredzaam, zo in dat Smurfendorp met al die paddenstoelen. 🙂

Waren de smurfen autarkisch?

8 Replies to “‘In Brabant, daar brandt nog licht…’”

 1. “Er zijn ook ideële argumenten om offgrid te gaan. Ik wil geen stroom afnemen van maatschappijen die de hele natuur kapot maken met grote windfarms en zonnefarms.”
  Dat kan ook door stroom af te nemen van de atoomalliantie. Winsten worden gedoneerd voor onderzoek. Daar ben ik ook naar overgestapt: https://atoomalliantie.nl/
  Door daar stroom af te nemen wordt het in elk geval kenbaar dat je geen wind- en zonnestroom wil en dat je stroom verbruik ook geen legitimatie is voor windmolens, zonneparken en meer ecocommunistisch beleid. Dan draait de abdy op kernenergie 😀

  Die netinstabilitiet daar heb ik eerder overgelezen. Stiekem hoop ik op een black-out zodat het duidelijk wordt hoe Frans Timmermans en de groene agenda van de EU dit hele contingent verkloot. Miljarden en miljarden subsidie die worden uitgedeeld aan niets producerende en dikwijls ronduit schadelijke technieken en bedrijven. En iedereen die een kritische noot kraakt wordt als dom, egoïstisch en gevaarlijk in de hoek gezet door intellectuelen die denken dat ze de planneet aan het redden zijn. Bah, om van te kotsen!

 2. Jarenlang zelfvoorzienend geweest op een eilandje in een van de Friese meren. Het gesleep met accu’s , zonnepanelen , omvormers , drinkwater , gas , diesel , benzine en hout om het van april tot oktober een beetje comfortabel te houden moet je toch echt wel heel leuk vinden want anders worden het middeleeuwse toestanden.

 3. Even technisch

  Het is de inverter die van DC –> AC maakt, een trafo zet AC spanningen om in gewenste voltage dus van 230V naar 12V bv om daarmee apparaten te laten werken .

  Waarom vervoeren we dan spanning op hoge spanningen?
  Om koperverliezen tegen te gaan.

  Wat ik trouwens wel verwacht is dat Waterstof het gaat winnen
  Dat kan nu uit aardgas gemaakt worden.

  Via brandstofcellen heb je direct elektriciteit.
  Het kan via het gasnet.
  Het zijn de lagere investeringskosten t.o.v. van andere vergroeningen en is gunstig voor klimaat.

  Er zullen vast ook nadelen zijn. Maar ik hoop dat ie ’t wint en dat de zonnecel en windmolen eruit gaan.

  Laten we positief denken.
  Mediteren op/met de Eeuwige
  En genieten met onze dierbaren

 4. Een neef van mijn vrouw werkt bij een bedrijf die oa accu pakketten maakt voor in grote schepen. Hiermee drijven ze de boeg schroeven aan. Die heb je maar kortstondig nodig en vragen op dat moment wel veel vermogen. Gedurende de vaart laden de accu’s weer op met de diesel generator. Brand is een groot gevaar met dergelijke accu pakketten. Ze zitten oa in de ontwikkeling hoe je een accu pakket veilig kan blussen voor als er brand ontstaat. Ontstaat er kortsluiting en warmte, dan loopt de boel onder water in zn pakket. Bij het testen op het droge is het ook wel eens mis gegaan. En gas wat ontsnapt uit een accu is zeer ontvlambaar.
  Om de boel wat veilig en vooral duurzaam voor je eigen lijf en leden te houden is het dus zaak om niet zomaar ergens wat accu’s neet te zetten. Twee jaar terug heb ik zelf nog ondervonden wat er gebeurt als een accu in je gezicht ontploft bij het vervangen van een trekker accu. Wonder boven wonder heb ik er niets aan overgehouden.

 5. Voor wie tijd over heeft, achtergrondinformatie over die ‘bijna black out’ en netstabilisatie:
  https://www.netzfrequenzmessung.de/aktuelles.htm#2021_01
  En
  https://www.focus.de/auto/news/noteingriff-ins-stromnetz-noteingriff-ins-stromnetz_id_12867861.html
  Wiebelstroom helpt niet echt mee, nee.

  In/bij elk huis loodaccu’s plaatsen om zelfredzaam te zijn….? Wat is er mis met gas als brandstof. Nog genoeg voorraad in de wereld voor een jaar of 200 huidig verbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *